Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lídři EU ke konfliktu u Gazy: Izrael má právo se bránit, ano, ale musí to být v souladu s právem

Autor: ČTK - 
15. října 2023
19:21

Izrael má právo se bránit, ale musí tak činit v souladu s humanitárním a mezinárodním právem. V prvním společném prohlášení od propuknutí bojů to v neděli uvedli šéfové států a vlád zemí Evropské unie. Zdůraznili nutnost ochrany civilistů za všech okolností a zároveň odsoudili útoky Hamásu proti Izraeli a vyzvali k propuštění rukojmí. Apelují i na nutnost spolupráce s legitimními palestinskými orgány i regionálními partnery.

„Zdůrazňujeme význam poskytování naléhavé humanitární pomoci a jsme připraveni v koordinaci s partnery pokračovat v podpoře těch civilistů v Gaze, kteří ji nejvíce potřebují, a zajistit, aby tato pomoc nebyla zneužívána teroristickými organizacemi. Je nezbytné zabránit eskalaci situace v regionu,“ uvedli lídři zemí EU.

Týden po krvavých útocích hnutí Hamás, které Pásmo Gazy ovládá, se izraelská armáda chystá po několika dnech intenzivního bombardování na pozemní operaci v pásmu. Útok Hamásu způsobil přes 1400 obětí na izraelské straně, především civilistů, úřady v Pásmu Gazy zatím informují o 2450 mrtvých v důsledku izraelského bombardování.

Unijní státníci v prohlášení důrazně odsuzují „brutální a nevybíravé teroristické útoky“ vedené Hamásem proti Izraeli. Vyzývají palestinské hnutí, aby „bez stanovování jakýchkoliv podmínek propustilo všechna rukojmí“. Bojovníci Hamásu při prvotním překvapivém útoku odvlekli z Izraele do Pásma Gazy asi 120 lidí, včetně cizinců.

Izrael má právo bránit se „násilným a nevybíravým útokům“, ale také on musí brát ohledy na mezinárodní humanitární právo, varují státníci. Zároveň v textu vyjadřují lítost nad všemi oběťmi konfliktu.

„Jsme i nadále odhodláni usilovat o trvalý a udržitelný mír založený na dvoustátním řešení prostřednictvím oživení úsilí v rámci blízkovýchodního mírového procesu. Zdůrazňujeme, že je třeba široce spolupracovat s legitimními palestinskými orgány, jakož i s regionálními a mezinárodními partnery, kteří by mohli hrát pozitivní roli při předcházení další eskalaci,“ píše se v unijním prohlášení.

Šéfové států a vlád zemí EU se budou v úterý na mimořádném jednání prostřednictvím videokonference snažit najít společnou pozici unie k vývoji kolem Pásma Gazy. Svolání mimořádné diskuse oznámil v sobotu večer předseda Evropské rady Charles Michel s tím, že prezidenti a premiéři by se měli dohodnout na společné pozici a určit si jasný a jednotný směr dalšího postupu, který by zohledňoval složitost vyvíjející se situace.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi