Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Izraelský hrdina o tom, jak bránil svůj domov: Vzal jsem pistoli, vestu a cigarety. Musel jsem zabíjet

Autor: jch, swp, ČTK - 
14. října 2023
12:25

Jednou z prvních izraelských osad, na kterou v sobotu brzy ráno zaútočili bojovníci Hamásu, byl kibuc Nir Am, kde se místní obyvatelé tvrdě bránili a útočníky zahnali. Svědectví jednoho z obránců svého domova přinesl server BBC.

„Vzal jsem si pistoli, oblečení, neprůstřelnou vestu a cigarety,“ říká Izraelec Adam. Vypráví, jak ho minulou sobotu v 6:30 ráno vytrhly ze spánku zvuky střelby. „Začali jsme zabíjet každého, kdo přišel k plotu,“ popsal situaci útoku Hamásu.

Šestačtyřicetiletý bývalý příslušník speciálních sil byl označen za hrdinu kibucu Nir Am, osady čítající asi 400 lidí žijících pouhé 2 kilometry od Gazy. „Vzal jsem vysílačku a opakoval jsem tuhle větu: 'Nikdo nevstoupí do Nir Am, nikdo nevstoupí do Nir Am'.“ K statečnému obránci se posléze přidali další obyvatelé kibucu Nir Am.

„Civilisté, kteří se neumějí prát, ale mají velké srdce. Dva nebo tři se zkušenostmi ze speciálních jednotek, ale ostatní … prostě normální chlapi, pracují v IT. Obyčejní muži, ale velmi, velmi stateční.“ Společně bojovali tři až pět hodin - Adam si není úplně jistý. Pak přišel útlum. „Mysleli jsme si, že je vše v pořádku, ale pak přišla druhá vlna. Osm až deset teroristů se samopaly, s granátomety. Byli blízko, 10 až 15 metrů. Rozběhl jsem se k nim, postavil jsem se a střílel a zabil jednoho kulkou do hlavy,“ popsal Adam hrozivé chvíle.

Co cítil v zápalu boje o svůj život?

Bylo mu jasné, co je v sázce. Lidé z jeho vesnice by byli vyvražděni, vysvětluje. Stejně jako v některých jiných kibucech, komunitách organizovaných jako kolektivy, často farmy. „Vběhnou do domů a zabijí ženy a děti. To nás nutilo bojovat, zabíjet. Nikoho jsme do kibucu nepustili. Nikomu se nic nestalo,“ řekl obránce Adam.

Nyní obyvatelé kibucu Nir Am žijí v jednom z telavivských hotelů. Nevědí, kdy se budou moci vrátit. Adam se obává, že někteří se budou příliš bát. Ale ani tady nejsou evakuovaní zcela v bezpečí. V době výpovědi se rozezvučely sirény varující před dalším raketovým útokem. „Pro nás to nic není, žijeme na jihu. Je to pro nás běžná věc,“ říká Adam.

Při bezprecedentním útoku Hamásu na Izrael zemřelo více než tisíc osob, počty obětí navíc stále  stoupají, a nejméně 150 osob bylo zajato. Izrael odpověděl leteckými údery na Gazu, které si vyžádaly už 2215 obětí, z toho 724 dětí. Údaje podle agentur Reuters a AFP zveřejnilo v sobotu 14. října palestinské ministerstvo zdravotnictví.

Válka Izraele s Hamásem
12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celou diskusi