Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velvyslankyně Izraele pro Blesk: Chtějí vraždit Izraelce! Tříletému dítěti zabili rodiče před očima

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, man - 
26. října 2023
05:00

Než odletěla izraelská velvyslankyně Anna Azari na návštěvu své země společně s českým premiérem Petrem Fialou (ODS), poskytla Blesku rozhovor v pořadu Epicentrum. Některé světové iniciativy na podporu Palestiny podle ní chtějí, aby Izrael přestal existovat. Máme právo na náš stát, brání se ale Azariová.

„Chtějí zabíjet Izraelce, chtějí zabíjet Židy,“ řekla v Epicentru velvyslankyně, jaký je cíl Hamásu. Teroristickou skupinu přitom podporuje i část demonstrantů za »svobodnou Palestinu« po celém světě. „Proti čemu protestují? Proti mojí existenci? Já se nebudu omlouvat za to, že žiju. Mám právo žít a myslím, že moje země má právo existovat,“ uvedla k tomu Azariová.

„Zadržují více než 200 osob. Mezi nimi jsou i osmdesátníci, děti, alespoň jeden případ, možná jich je více, ale vzpomínám si na další hrozný příběh tříletého dítěte, kterému před očima zabili rodiče a pak ho unesli a nyní je tam rukojmím,“ vyprávěla dojatá Anna Azariová s tím, že považuje za velmi problematické, že se s rukojmími nemůže spojit ani Červený kříž.  

„Máme právo se bránit!"

Zmínila také velkou vděčnost za to, že její diplomatická mise je právě v Česku, kde vláda silně stojí za Izraelem, který se snaží vybombardovat sídla Hamásu. „Je mi líto každého civilisty, který přijde o život. Naše země má ale právo se bránit,“ sdělila. Vzápětí navíc dodala, že si Palestinci čísla mrtvých někdy vymýšlejí. A jako příklad uvedla spadlou raketu na nemocnici v Pásmu Gazy z minulého týdne, kterou podle izraelské armády omylem na špitál navedli tamní teroristé.

„Nejdřív to bylo tisíc lidí, pak to kleslo na 500… jak mohli během pěti minut vědět, kolik lidí tam umřelo?“ podivovala se diplomatka, jejíž muž zůstává v Tel Avivu. „Bojím i nebojím se o něj. Nemá moc tendence se ukrývat v bunkrech… Více než o něj nebo o sebe se bojím o naše lidi a naši zemi. Všichni známe někoho, kdo byl zabit či unesen. I já znám někoho, jehož syn byl zabit.“

Chtěl mír, teď ho má Hamás

Zkušenou diplomatku zasáhl také únos páru osmdesátiletých důchodců. Zatímco manželka je jednou z mála žen, kterým bylo umožněno se vrátit, její manžel stále v zajetí zůstává.

„Pomáhal nemocným Palestincům z Gazy dostávat se do izraelských nemocnic… teď je unesen a je mu 80 let. Přitom se celý život zasazoval i jako novinář o mír,“ vyprávěla v rozhovoru Azari.

Přesun české ambasády do Jeruzaléma

„Pro mě je Jeruzalém mým hlavním městem a vlastně neznám žádnou jinou zemi, kde by o tom, kde je hlavní město, rozhodoval někdo jiný,“ vysvětluje zkušená diplomatka, dodává, že již před vznikem Izraele bylo jasné, že Jeruzalém je středem srdce židovského národa.

„Doufám, že se Češi rozhodnou pro tento krok, ale nakonec je to jejich rozhodnutí. Naše rozhodnutí bylo přijato před 75 lety, Jeruzalém je naše hlavní město,“ uzavřela Azariová.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Mr MRD ( 26. října 2023 11:39 )

Je potřeba si uvědomit, že pro Palestince, muslimy, je toto náboženská válka. Stejně jako většina válek v historii. Není tedy divu, že se opakují zvěrstva, kterých v minulosti, ve jménu Krista, tedy krizackych tažení, svět zažil mnoho.
Izrael se od svého vzniku na podobnou akci připravoval a tak to, že v ní selhal, je evidentní průšvih Mosadu a, bohužel, jasne vítězství Palestinců.
Současné akce tento průšvih nenapravi, naopak semknou dosud nepřátelské Shity, Sumity a Kurdy, v jednu náboženskou armádu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa