Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zrůdy z Hamásu při výslechu přiznaly: Za rukojmí dostali statisíce a byt!

Autor: pma, lig, ČTK - 
25. října 2023
10:42

Počátkem tohoto týdne zveřejnil izraelský úřad pro cenné papíry (ISA) záznam rozhovorů s několika členy palestinského radikálního hnutí Hamás. Několik zadržených Palestinců vyšetřovatelům popsalo děsivé detaily z útoku v Pásmu Gazy. Několik z nich přiznalo, že rozkaz byl zabíjet hlavně muže a brát jako rukojmí staré ženy a děti. Teroristům jejich velitelé slíbili za každého zajatce 10 000 dolarů (v přepočtu přibližně 230 tisíc Kč) a byt.

„Měli jsme se infiltrovat na vojenskou základnu v Sufě. Pak jsme pokračovali směrem na kibuc v Dekelu. Rozkazy týkající se civilistů byly jasné. Zabít muže. Zajmout ženy, starší lidi a děti,“ sdělil člen radikálního palestinského hnutí Hamás vyšetřovatelům izraelských bezpečnostních sil na záznamu, který na sociálních sítích uveřejnil izraelský úřad pro cenné papíry (ISA).

Teroristé otevřeně mluví o rozkazech, které před útokem v Pásmu Gazy na začátku října dostali. Přiznali i motivaci, které je k vraždění a zajímání civilistů vedla. Každý, kdo v Gaze unesl a přivedl nějakého rukojmího, dostal podle výpovědí členů Hamásu stipendium. „Za zavlečení každého jednoho civilisty nám slíbili 10 000 dolarů (v přepočtu přibližně 230 tisíc Kč) a byt,“ uvedl jeden ze zadržených teroristů.

Proč plýtváš kulkami na mrtvolu?

Krutými detaily Palestinci během výslechu u izraelských bezpečnostních sil nešetřili. „Na ulici jsem viděl psa jedné z obětí, tak jsem ho zastřelil. Když jsem přišel do domu, její tělo leželo na podlaze, tak jsem ji střelil také. Velitel na mě začal křičet, proč plýtvám kulkami na mrtvolu,“ vypověděl jiný člen Hamásu.

Dle výpovědí, které na otřesném záznamu zaznívají, nedělalo teroristům problém zabíjet děti. „Byla tam jedna dívka, měla tak 15 nebo 16 let. Chlapi si s ní udělali selfies. Pak jeden z nich řekl: 'Zastřelte ji'. Další zase volal: 'Nezabíjejte ji, uneseme ji'. Pak ji jeden z Palestinců naložil na motorku a odvezl,“ přiznal zadržený muž.

Jsou tam Židi!

Když si jiná skupina teroristů všimla v jednom z domů v kibucu pohybu, zaradovali se. „Jsou tam Židi!“ volali členové Hamásu. Všimli si zamřížovaných oken, ale nic jim nebránilo v tom, aby na civilisty brutálně zaútočili. „Jeden z mých kolegů navrhoval, že je zadusíme kouřem. Když nám ve strachu otevřela jeden z obyvatelek domu, křičela, že jim zabijeme děti. Jeden z našich lidí pak vypálil okolo deseti kulek,“ šokoval izraelské bezpečnostní síly zajatý Palestinec. V domě žil mladý pár se čtyřmi dětmi a psem.

7. října ozbrojenci z Hamásu na izraelském území zabili přes 1400 lidí a více než 200 dalších odvlekli do Pásma Gazy. Izraelská armáda od té doby bombarduje cíle v Pásmu Gazy a uvádí, že se připravuje na možnou pozemní ofenzivu. Podle úřadů ovládaných Hamásem zahynulo v Pásmu Gazy už více než 5000 lidí.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

kajenka52 ( 25. října 2023 20:52 )

TAJNÝ DOKUMENT IZRAELSKÉ ROZVĚDKY UNIKL NA VEŘEJNOST! PODLE PLÁNU MAJÍ BÝT MILIONY PALESTINCŮ PŘEVEZENY LODĚMI DO EVROPY!! (htt­ps://c­z24.new­s/taj­ny-dokument-izraelske-rozvedky-unikl-na-verejnost-podle-planu-maji-byt-miliony-palestincu-prevezeny-lodemi-do-evropy/)

SVĚT: Šokující dokument, který osobně autorizovala izraelská ministryně pro tajné služby Gila Gamliel, včera rozlítil Araby po celém světě, a…

kajenka52 ( 25. října 2023 20:51 )

OSN / IZRAEL: Stály predstaviteľ Izraela pri OSN Gilad Erdan žiada Guterresovu rezignáciu za to, že plne nezdieľa „izraelskú tragédiu“:

„Generálny tajomník OSN, ktorý neprejavuje dostatok pochopenia v kampani pri masovom vraždení detí, žien a starších ľudí, nie je spôsobilý viesť OSN.

Vyzývam ho, aby okamžite odstúpil. Nemá žiadne opodstatnenie ani zmysel rozprávať sa s tými, ktorí prejavujú súcit s najhoršími zverstvami spáchanými na občanoch Izraela a židovskom národe. Skrátka niet slov.“

kajenka52 ( 25. října 2023 20:50 )

OSN / PALESTINA / IZRAEL: Generální tajemník OSN Guterres na zasedání Rady bezpečnosti o vině Izraele na současných událostech:

Bezpodmínečně jsem odsoudil děsivé a bezprecedentní teroristické činy spáchané Hamásem v Izraeli 7. října. Nic nemůže ospravedlnit úmyslné zabíjení, zranění a únosy civilistů nebo odpalování raket na civilní cíle. Je také důležité si uvědomit, že útoky Hamasu neproběhly ve vzduchoprázdnu. Lidé v Palestině žijí 56 let pod dusnou okupací.

kajenka52 ( 25. října 2023 20:44 )

nie to si berú príklad od Madeleine Albrightovej

kajenka52 ( 25. října 2023 20:43 )

ten bojoval za štát Palestína. Nemáš o tom ani páru kto to bol.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání