Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Maminko, bojím se, psala fanynka Harryho Pottera (†12). Autistku zabil Hamás, psala o ní i Rowlingová

Autor: vja, lig - 
20. října 2023
05:00

Srdcervoucí poslední vzkaz dvanáctileté izraelské fanynky Harryho Pottera, kterou zavraždili teroristé z Hamásu, zveřejnila její rodina. Noya Danová a její osmdesátiletá babička Carmela byly mezi pohřešovanými po útoku ozbrojenců z Hamásu 7. října. Svědectví o osudu dvanáctileté dívky trpící autismem a její babičky přinesl deník Daily Mail. O jejich zmizení informovala dříve i autorka knih o Harrym Potterovi J. K. Rowlingová.

Od 7. října  se rodina Danové upínala k naději, že spolu se svou babičkou byla unesena a že se izraelským silám podaří případné rukojmí Hamásu v pořádku navrátit. Na Noyin osud upozornila i spisovatelka J. K. Rowlingová, autorka známé knižní série o kouzelníkovi z Bradavic. Na sociálních sítích sdílela fotografii mladé fanynky v potterovském kostýmu.

Ve středu pozdě večer však Danovi v příspěvku na Facebooku potvrdili, že těla Noyi i Carmely byla identifikována izraelskými záchranáři. Jejich smrt potvrdilo také izraelské ministerstvo zahraničí. Ještě před touto zdrcující zprávou se Noyina matka podělila o poslední hlasový vzkaz své dcery, který jí poslala, když se skrývala v domě své babičky v Nir Ozu, zatímco ozbrojenci Hamásu unášeli či masakrovali obyvatele zmíněného kibucu.

„Mami, u dveří se ozvalo velké bum, které mě vyděsilo,“ vzkazuje Noya roztřeseným hlasem ve zprávě své matce. „Všechna okna v babiččině domě u vchodu jsou rozbitá. Ozval se další výbuch, je tam spousta rozbitých oken. Mami... mám strach,“ zněla její poslední slova.

Noyina matka, 53letá Galit Danová, byla pět kilometrů od místa útoku a schovávala se v zabezpečené místnosti. Galit sdělila reportérovi, že ozbrojenci Hamásu byli zrovna uvnitř obývacího pokoje jejího domu, když se jí Noya ozvala. „To, že je autistka, neznamená, že nerozumí. Ona rozumí všemu,“ uvedla Galit pro izraelská média. „Kde ji drží? Co s ní dělají? Doufám, že jsou spolu a modlí se,“ dodala. Další tři členové rodiny jsou podle všeho stále pohřešováni.

Zpráva o zmizení Noyi přiměla autorku Harryho Pottera J. K. Rowlingovou, aby odsoudila útoky Hamásu, konkrétně únosy dětí. „Únosy dětí jsou zavrženíhodné a zcela neospravedlnitelné. Z pochopitelných důvodů mě tento obrázek zasáhl. Kéž se Noya a všichni rukojmí unesení Hamásem brzy vrátí v pořádku ke svým rodinám,“ napsala na sociální síť X (dříve Twitter).

Noya na sdílené fotografii byla oblečená jako jedna z hlavních postav – Hermiona Grangerová – a v ruce držela hebrejský výtisk knihy Harry Potter a Princ dvojí krve (pátá kniha série) a kouzelnickou hůlku.

Izrael již dříve zveřejnil Noyinu fotografii na X. „Tuto krásnou dvanáctiletou dívku s autismem unesli z jejího domova teroristé z Hamásu a odvezli ji do Gazy. Noya je citlivá, milá, zábavná a je velkou fanynkou Harryho Pottera,“ stojí v příspěvku. Oficiální účet státu Izrael na X také vyzval J. K. Rowlingovou, aby se podělila o Noyin příběh v naději, že se jí podaří „dostat domů“.

Teroristé podle izraelských úřadů unesli nejméně 203 dalších osob, včetně dětí, a odvezli je do pásma Gazy, kde je drželi jako rukojmí. Brutální řádění v kibucech a dalších osadách na jihu Izraele vyvolalo odvetnou reakci izraelské armády, která ostřeluje Pásmo Gazy. Izrael neprozradil, kde přesně byla těla Noyi a Carmely nalezena.

Tragickou zprávu poprvé potvrdili na Facebooku lidé blízcí rodině. „Dnešní den byl těžký. Z nejrůznějších důvodů, s nejrůznějšími pocity, naplněný spoustou slz. Na konci dne přišly těžké zprávy, o kterých jsme doufali, že je nedostaneme. Carmela Danová a Noya Danová už nejsou mezi námi,“ napsala Sharon Calderonová. „Vzpomínejme na ně s láskou. Pokračujeme v boji, abychom přivedli domů Ofera a Sahar Varezovy,“ dodala s odkazem na další pohřešované.

Noam Danová, neteř Carmely, napsala na Facebooku: „Právě jsme se dozvěděli, že naši milovaní členové rodiny, Noya a Carmela, už nežijí.“ „Cítíme velkou bolest... musíme zachránit ještě tři lidi z rodiny, takže zítra budeme pokračovat. Děkujeme za vyjádřenou soustrast,“ dodala.

Zprávy o tom, kolik přesně ze 400 obyvatel Nir Ozu Hamás zabil, se liší, ale odhady se pohybují od 20 do 240. Přeživší obyvatelé kibucu byli evakuováni do Ejlatu, kde mnozí z nich v současné době přebývají v hotelu.

12:00
2. 1. 2024

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Kompletní online
Video  Hamás se připravoval útok na Izrael několik měsíců.  - Hamás
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 20. října 2023 14:29 )

Po zuby ozbrojené hordy Izraelských vojáků, s tankama a letadli proti skoro bezbranným bojovníkům Hamásu. Je to velký nepoměr sil.

RASPUTIN ( 20. října 2023 14:24 )

Svůj stát měli, než jim ho část zabral Izrael.

RASPUTIN ( 20. října 2023 14:23 )

Jednoduchému vše jednoduché

Veronika Filipová ( 20. října 2023 12:25 )

Co to meleš? Politika Hamásu ji zabila. Těm jde jen o smrt nevěřících, je jim jedno jestli je to Žid nebo křesťan. Jsou to teroristi. už dávno mohli mít svůj stát. Proč v Gaze žijí jak ve středověku když jim EU tak sype? Protože všechno sebere Hamás.

Jindřich Lacina ( 20. října 2023 11:47 )

budeš se stejně tak dojímat nad 2000 zabitých palestinských dětí, židáky při II.Palestinské intifádě ?

Zobrazit celou diskusi