Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Izrael nařídil evakuaci města Kirjat Šmona: Kvůli přestřelkám u hranic s Libanonem

Autor: ČTK, swp - 
20. října 2023
07:33

Izrael dnes nařídil evakuaci obyvatel města Kirjat Šmona na severu země u libanonské hranice, kde v posledních dnech dochází k častým střetům mezi izraelskou armádou a ozbrojenci na libanonské straně. S odvoláním na izraelské ministerstvo obrany o tom informovala agentura Reuters.

Rozkaz k evakuaci schválil izraelský ministr obrany Joav Gallant a „před chvílí“ byl sdělen starostovi města, uvedly Izraelské obranné síly na síti X. Obyvatelé města jsou přesouváni do státem financovaných penzionů, uvedl zpravodajský server BBC.

Město Kirjat Šmona má zhruba 23 000 obyvatel a v posledních dnech se stalo terčem raketové palby při pokračujících střetech mezi ozbrojenci libanonské skupiny Hizballáh a izraelskou armádou.

Izraelská armáda už v pondělí oznámila, že sestavuje nouzový plán evakuace všech civilistů žijících do vzdálenosti dvou kilometrů od libanonské hranice a že budou nastěhováni do státních ubytovacích zařízení.

Na jihu Libanonu u hranic s Izraelem vzrostlo napětí po 7. říjnu, kdy palestinské hnutí Hamás provedlo překvapivý útok na jižní Izrael, při němž podle izraelských úřadů zemřelo na 1400 lidí.

Od té doby izraelská armáda podniká vzdušné údery na Pásmo Gazy, odkud Hamás zaútočil, a zároveň se na severu země ostřeluje s Hizballáhem. V pondělí kvůli tomu izraelská armáda oznámila evakuaci 28 obcí v blízkosti hranic s Libanonem.

Střety v okolí izraelsko-libanonské hranice si podle AFP od 7. října vyžádaly na libanonské straně dvě desítky obětí, včetně 13 bojovníků Hizballáhu, ale také novináře agentury Reuters a dvou civilistů. Na izraelské straně byli v této oblasti zabiti nejméně tři lidé.

Výzvy k opuštění Libanonu. I z Česka

Spojené státy, Británie a Německo ve čtvrtek vyzvaly své občany, aby co nejdříve opustili Libanon. Informovala o tom agentura AFP.

Rovněž české ministerstvo zahraničí tento týden doporučilo českým občanům v Libanonu, aby zvážili opuštění země, dokud jsou komerční lety v provozu bez větších omezení.

„Pokud se v současné době nacházíte v Libanonu, doporučujeme vám odjet hned, dokud zůstávají dostupné komerční lety,“ uvedla britská ambasáda v Libanonu. „V pohraniční oblasti dochází k opakovaným vojenským střetům,“ dodala německá diplomacie s tím, že tyto střety mohou kdykoli zesílit.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Fiala o Izraeli i migrantech: Riziko teroristického útoku není v Česku vyšší!  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi