Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tajné služby USA zpochybnily verzi Hamásu. Obětí v nemocnici v Gaze je podle nich 100 až 300

Autor: ČTK, lig - 
19. října 2023
21:30

Neutajovaná zpráva amerických zpravodajských služeb, s níž se dnes seznámila agentura Reuters, odhaduje, že po výbuchu v nemocnici Al-Ahlí v Pásmu Gazy mohlo zemřít 100 až 300 lidí, ale pravděpodobně se počet obětí blížil spíše ke stovce. Dodává, že se tento odhad může vyvíjet. Izraelci a Palestinci se z výbuchu v nemocnici vzájemně obviňují.

„Soudíme, že Izrael za to není zodpovědný,“ uvádí se ve zprávě amerických zpravodajských služeb. „Naše hodnocení vychází z dostupných zpráv, včetně zpravodajských informací, raketové aktivity a videozáznamů a snímků incidentu z otevřených zdrojů,“ stojí v textu podle Reuters.

„Odhadujeme, že počet mrtvých se pravděpodobně pohybuje na spodní hranici spektra 100 až 300 obětí. Pravděpodobný počet obětí stále posuzujeme a naše hodnocení se může vyvíjet, ale tento počet obětí stále odráží ohromující ztráty na životech,“ uvádí se v dokumentu.

Zpráva také říká, že v nemocnici byly pozorovány „pouze lehké strukturální škody“ a že „na hlavní budově nemocnice nebyly pozorovány žádné škody a žádné krátery po dopadu“.

Předseda Evropské rady Charles Michel dnes prohlásil, že je nutné „důkladně vyšetřit“ smrtící výbuch v nemocnici v Gaze, při kterém tento týden zahynuly stovky Palestinců. Spojené státy a Evropská unie si podle něj musí vyměňovat informace a dělat vše potřebné pro to, aby se zabránilo eskalaci konfliktu mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás.

Podle Hamásu výbuch způsobila izraelská puma, která zabila nejméně 500 lidí, podle izraelské armády šlo o vadnou raketu Islámského džihádu, která měla zasáhnout Izrael. Americký prezident Joe Biden, který ve středu navštívil Izrael, uvedl, že na základě toho, co viděl, výbuch způsobil „druhý tým“, což je narážka na palestinské ozbrojence; arabské státy naopak obvinily Izrael.

Incident, který se týká palestinské nemocnice, zatím žádná třetí strana nevyšetřila. Důkazy však zkoumají například britské tajné služby.

Některé arabské země okamžitě připsaly odpovědnost Izraeli a šéf palestinské samosprávy na Západním břehu Jordánu Mahmúd Abbás událost označil za „odporný válečný masakr“. Západní představitelé odsoudili „útok na nevinné civilisty“ a vyzvali k prošetření výbuchu.

Izrael reagoval na útok Hamásu ze 7. října, při němž zahynulo 1400 Izraelců, slibem, že hnutí zničí. Při odvetných izraelských vzdušných úderech od té doby zahynulo přes 3700 Palestinců.

Video  Český expert o Hamásu, Putinovi i dopadu na Ukrajinu. Proč teror Rusům vyhovuje?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi