Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Izrael zveřejnil nahrávku bojovníků Hamásu po zásahu nemocnice v Gaze: Cože, ta raketa šla od nás?!

Aktualizováno -
18. října 2023
12:41
Autor: ČTK, lig - 
17. října 2023
20:33

Nejméně 500 lidí podle zemřelo po útoku na nemocnici Al-Ahlí ve městě Gaza, uvedly palestinské úřady. Úřady v oblasti, kterou ovládá islamistické hnutí Hamás, hovořily o izraelském náletu, jenže... Izraelská armáda reagovala prohlášením, že podle jejích informací výbuch způsobila raketa palestinských radikálů odpálená na Izrael. Zveřejnila záběry z dronu i odposlech bojovníků Hamásu. Šéf Hamásu Ismáíl Haníja sice vyzval Palestince k odporu vůči izraelské okupaci, z izraelské armády však nyní zní, že Hamás vědomě lhal, když z výbuchu obvinil Izrael. Hamás s jistotou věděl, že nemocnici poškodila vadná palestinská raketa vystřelená na Izrael, rozhodl se však zahájit „globální mediální kampaň“, aby tuto skutečnost zakryl, uvedl ve středu mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

Izraelská armáda zveřejnila závěry z dronu, ze kterých lze podle ní vyvodit, že Izrael za úterním výbuchem v nemocnici nestojí.

Izraelské zpravodajské služby také podle Hagariho disponují odposlechem, na kterém se dva zástupci hnutí Hamás baví o vadné raketě Islámského džihádu, jež nemocnici zasáhla.

Přibývá důkazů, že útok na nemocnici Al-Ahlí v Pásmu Gazy způsobila vadná raketa Islámského džihádu, potvrdil i český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Lipavský je zprávami z nemocnice hluboce znepokojen. „Tato válka si už vybrala významnou daň na životech civilistů, což je tragédie,“ uvedl a rodinám obětí vyjádřil soustrast. „Přibývá důkazů, že útok na nemocnici Al-Ahlí způsobila vadná raketa Islámského džihádu,“ konstatoval ministr. Poučením podle něj je, že unáhlené závěry mohou způsobit škody. „Je velmi důležité nesdílet mylné informace a vždy čekat na fakta,“ dodal.

Nadsazený údaj o obětech?

Při úterním výbuchu podle zdravotnických úřadů v oblasti, kterou Hamás ovládá, zahynulo kolem 500 Palestinců. I tuto bilanci však Izrael zpochybňuje; Hamás podle Hagariho počet mrtvých vědomě nadsazuje, píše agentura Reuters.

„Podle našich zpravodajců Hamás zhodnotil zprávy o explozi, pochopil s naprostou jistotou, že šlo o selhání rakety Islámského džihádu a rozhodl se zahájit globální mediální kampaň, aby zastřel, co se doopravdy stalo. Zašli i tak daleko, že nadsadili počet mrtvých,“ řekl dnes Hagari novinářům podle listu The Times of Israel (ToI).

Zveřejněné záběry z dronu izraelská armáda doprovází vysvětlením, že její vzdušné údery po sobě zanechávají kráter, který u nemocnice Al-Ahlí chybí. Požár na přilehlém parkovišti a úlomky munice na okolních, převážně neporušených budovách podle Izraelců podporují závěr, že explozi způsobila vadná raketa islamistů.

Stovky raket, které selhaly

„(Po výbuchu nemocnice) jsme okamžitě provedli přezkoumání se všemi relevantními složkami izraelské armády,“ řekl Hagari novinářům. Hamás podle něj vypálil salvu raket na Izrael v 18:15 místního času.

O 44 minut později podle něj vypálil asi deset raket Islámský džihád, a to ze zmíněného hřbitova za nemocnicí. „Zhruba v tu samou chvíli přišly zprávy o explozi nemocnice,“ dodal Hagari.

Armádní mluvčí podle Reuters uvedl, že za posledních 11 dní bylo z Gazy odpáleno asi 450 raket, které selhaly a dopadly na jiné místo v enklávě, aniž by se dostaly přes hranici s Izraelem.

Mluvčí odmítl skepsi

Na tiskové konferenci k tématu byla podle zpravodajského webu BBC patrná skepse některých zahraničních novinářů vůči prohlášením izraelské armády. „Proč bychom vám měli věřit?“ tázal se podle BBC zástupce americké stanice CNN a uvedl příklad, kdy izraelská vláda neprávem přisoudila vinu za úmrtí novináře palestinským ozbrojencům.

Hagari uvedl, že Izrael v minulosti někdy „učinil závěry příliš rychle“, ale „teď si úřady daly načas, aby se ujistily, že „mají všechna fakta pohromadě“.

Hamás bouřil kvůli „válečnému zločinu“

Vláda Hamásu přitom označila „izraelský nálet“ na nemocnici za válečný zločin. „V nemocnici byly stovky nemocných a zraněných a lidí, kteří byli přinuceni opustit své domovy,“ uvedla v prohlášení.

Lékař Zijád Šahádá, který působí v Gaze, televizi Al-Džazíra řekl, že nemocnice byla pokládána za bezpečné místo, kde se ukrývali civilisté, kteří uprchli ze svých domovů. „Mrtvých je teď přes 500, ale myslíme, že jich bude přes 1000. Je to masakr,“ řekl.

Lídr Hamásu Haníja řekl, že jde o potvrzení izraelské brutality a vyzval Palestince k odporu. Také řekl, že podíl nesou Spojené státy, protože „kryly izraelskou agresi“. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však oponovall, že za výbuch nemocnice v Gaze mohou barbarští teroristé.

Protesty po explozi

„Masakr v nemocnici Al-Ahlí nemá v naší historii obdoby. Zatímco v minulých válkách a dnech jsme byli svědky tragédií, to, co se odehrálo dnes v noci, se rovná genocidě,“ uvedl mluvčí palestinské civilní obrany Mahmúd Basal.

Do ulic na protest proti náletu podle Al-Džazíry vyšli Palestinci na okupovaném Západním břehu Jordánu, a to mimo jiné ve městech Nábulus a Džanín.

V Ramalláhu stovky lidí podle agentury AFP požadovaly odstoupení šéfa palestinské samosprávy Mamúda Abbáse a podle televize AL-Džazíra na místě propukla střelba a zavládl absolutní chaos. Agentura Reuters píše, že palestinské bezpečnostní složky proti demonstrantům použily slzný plyn a zábleskové granáty. Abbás vyhlásil třídenní státní smutek a podle palestinského zdroje agentury AP také zrušil chystané středeční setkání s Bidenem v Jordánsku a vrací se do Ramalláhu, kde sídlí palestinská vláda.

„Je to genocida. Vyzýváme mezinárodní společenství, aby okamžitě zasáhlo a zastavilo tento masakr. Mlčení už nelze akceptovat,“ uvedla v prohlášení Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Ta zároveň svolala mimořádné jednání. Řada palestinských frakcí mezitím vyzvala k protestní generální stávce.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Blízkovýchodní země úder na nemocnici odsoudily

Egypt, Jordánsko, či Liga arabských států (LAS) důrazně odsoudily útok na nemocnici. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan míní, že nálet je posledním příkladem izraelských úderů, které „postrádají základní lidské hodnoty“. Írán označil útok za odporný a brutální válečný zločin.

Egypt „co nejdůrazněji“ odsoudil izraelský útok, uvedlo to egyptské ministerstvo zahraničí, podle nějž musí mezinárodní společenství urychleně zasáhnout, aby takové porušení pravidel zastavilo.

Video  Bezpečnostní analytik o selhání tajných služeb v Izraeli. Může se teror rozšířit?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

cervena_sedma ( 18. října 2023 21:05 )

Tak at jim ostatni Arabove poskytnou podporu a azyl. I Egypt jim uzavrel pristup k nim. Proc asi? Ale prorusáci se teď muzou pretrhnout. Haji stejnou pakaz

Petr Kolar ( 18. října 2023 19:54 )

Izraeli nelze verit.
1. Zadna raketa Hamasu nemela tak nicivou silu jako ta v nemocnici, zato Izrael ma takovych raket plno,
2. Gaza je dnes pod drobnohledem satelitu (US) ci monitoringem Izraele. Tj. nemel by byt zadny problem zpetne dohledat, odkud byla raketa vypalena, ze zaznamu. Toto se ale nejak nedeje, pritom takovy zaznam by byl jednoznacnym dukazem.
3. Civilni cile Izrael nicil v Gaze i behem roku 2014 (2 tis mrtvych, 10 tis zranenych). Rakety a nalety byly na nemocnici, skoly, budovy OSN, bytove dome. Dnes se tento scenar jen opakuje.

Seniorlekar ( 18. října 2023 19:36 )

Nikdo z nas ty dejiny tak nezna....Pocina to Herodem a konci dneskem

e.lesanova ( 18. října 2023 18:42 )

Bohužel, co se týká rukojmích, vypadá to, že budou též "obětováni" v rámci boje proti Hamásu... stejně jako přes milion palestinských dětí, které jsou uzavřené do ohrady v Gaze bez možnosti úniku A pro jistotu teď "dobrolidé" typu Lipavský budou dlooouho přemýšlet, jak jim něco poslat jako humanitární pomoc...jako dlouho vydrží bez potravin, vody, elektřiny, léků ??

e.lesanova ( 18. října 2023 18:36 )

No, vzhledem k tomu, že Izraeli nějak "záhadně" unikly dlouhodobé a pečlivě připravované akce Hamásu, jsou tato IHNED objevená tvrzení asi stejně věrohodná

Zobrazit celou diskusi