Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Proč Izrael otálí s vpádem do Pásma Gazy? Íránská hrozba, přítel Biden i humanitární katastrofa

  • Autor: Darina Jíchová,lig - 
    20. 10. 2023
    05:00

    Izraelské obranné síly (IDF) už několik dní opakují, že pozemní operace v Pásmu Gazy s cílem plně eliminovat Hamás je na spadnutí. Jenže ještě nezačala. Důvody rozebírali bezpečnostní korespondenti stanice BBC. O víkendu se dokonce objevila informace, že operace byla odložena kvůli počasí. Izrael rovněž vyzývá k evakuaci Pásma Gazy, ta se ale jeví jako problematická.

  • 1.Proč Izrael otálí?

    Co je tedy skutečným důvodem, proč Izraelci se svou invazí otálejí? Už bylo povoláno i na 300 tisíc rezervistů, nespočet mužů se vrací do vlasti, aby pomohli IDF s odvetnou misí proti Hamásu. Radikální hnutí v sobotu 7. října nečekaně zaútočilo na kibucy poblíž hranic Pásma Gazy, kde se dopouštěli zvěrstev, svědkové a přeživší mluví o nelítostném vraždění, ohavení těl a únosech. To vyvolalo protiúder Izraele, bombardování Gazy si vyžádalo více než 3 tisíce životů.

    Záhy na to IDF oznámily, že jsou připravené na plnohodnotnou invazi Gazy, oblasti před Pásmem jsou plné tanků a další vojenské techniky a na místo proudí zástupy izraelských vojáků. Nadále pokračuje ostřelování Gazy, IDF se snaží zničit nejen centrály Hamásu, ale také jejich sklady se zbraněmi. Izrael hlásí úspěchy, eliminovali už několik velitelů hnutí. Bohužel Hamás se ukrývá v tunelech pod civilními budovami. Během konfliktu byla zasažena také nemocnice Al-Ahlí v Pásmu Gazy, při explozi zemřely stovky osob. Obě strany se navzájem obviňují z útoku, nicméně i podle českého ministra zahraničí Jana Lipavského se množí zprávy o tom, že výbuch způsobila vadná raketa islámského džihádu.

    Proč tedy Izrael ještě nezahájil invazi? Faktorů může být hned několik...

  • 2.Faktor Biden

    Spojené státy patří mezi jednoho z největších spojenců Izraele a prezident Joe Biden tento týden přijel do Tel Avivu, aby nastalou situaci pomohl řešit. V zájmu Washingtonu jsou hlavě dvě věci: eskalující humanitární krize a nebezpečí toho, že by se konflikt rozšířil po Blízkém východu. Zároveň se Biden vyslovil proti izraelské okupaci Gazy, které trvala do roku 2005, pak se odsud izraelské jednotky stáhly. „Byla by to chyba,“ nechal se slyšet prezident USA.

    Oficiálně přijel do Izraele vyjádřit zemi podporu Spojených států a informovat se o plánech, které tamní vláda pro Pásmo Gazy má. Neoficiálně zřejmě apeloval jak na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, tak na prezidenta Jicchaka Herzoga, aby v postupu na Gazu byli zdrženliví – zřejmě si přál vědět, pokud k invazi dojde, jestli se následně Izrael plánuje stáhnout zase zpět.

  • 3.Faktor Írán

    Írán vydává jedno prohlášení za druhým, většina z nich je o tom, že izraelské údery na Gazu nemůžou zůstat bez odpovědi. Co to přesně znamená? Írán finančně podporuje, trénuje, vyzbrojuje a kontroluje hned několik šíitských militantních hnutí na Blízkém východě – nejvíce pak asi Hizballáh v Libanonu – tedy jen kousek od izraelské severní hranice, kde dochází často k násilným střetům.

    Existuje tu jistá hrozba, že pokud Izrael napadne Gazu, pak by Hizballáh mohl otevřít novou frontu na severní hranici Izraele a přimět ho vést válku na dvou frontách. Samozřejmě to ale nikdo nemůže potvrdit, není totiž jasné, jestli by skutečně Hizballáh chtěl vstoupit s Izraelem do války, zvláště když ve východním Středomoří zvýšilo svou přítomnost americké námořnictvo.

    To dává Izraelcům určitou jistotu, že pokud by Hizballáh zaútočil, přišla by reakce ze strany USA. Stojí však za to připomenout, že na začátku poslední války Izraele s Hizballáhem v roce 2006 byli radikálové schopni zasáhnout izraelskou válečnou loď na moři jednou ze svých vysoce sofistikovaných protilodních střel.

  • 4.Humanitární faktor

    Svět poměrně zhrozeně hledí na humanitární krizi v Gaze, zdá se však, že izraelská vláda jako by ji ignorovala, je plně soustředěna jen na zničení Hamásu, nyní to až vypadá, že za jakoukoliv cenu. Ta cena je zatím více než 3 tisíce lidských životů, palestinské úřady denně informují o nárůstu počtu obětí, které si izraelská odveta vyžádala. A západní spojenci Izrael urgují, aby zajistil evakuaci civilistů.

    Experti upozorňují, že pokud IDF vniknou do Gazy, mrtvých rapidně přibude, a to na obou stranách, IDF narazí na různé pasti a ostřelovače. S největší pravděpodobností to však zase budou civilisté, kdo bude nejvíce umírat.

  • 5.Faktor selhání

    Izraelské tajné služby za sebou nemají nejlepší měsíc, na hlavu si sype popel například šéf izraelské tajné služby Šin Bet Ronen Bar, který řekl, že to, že jeho agentura včas nevarovala před útokem – a ani nerozeznala hrozící signály vpádu Hamásu, je jeho vina. Izrael je přitom považován za zemi s jednou z nejlepších rozvědek a kontrarozvědek na světě, v Pásmu Gazy měli mít nespočet informantů, kromě lidského faktoru spoléhali i na nejmodernější technologie… a to všechno selhalo. Experti dokonce mluví o nejhorším selhání od Jomkipurské války v roce 1973, kdy koalice Egypta a Sýrie s podporou dalších arabských zemí provedla překvapivý útok na Izrael v oblastech Suezského průplavu a Golanských výšin.

    Teď se izraelské tajné služby snaží napravit své zaváhání, zaměřují se na identifikaci a lokalizaci lidí unesených do Pásma Gazy, dalším jejich úkolem je najít úkryty velitelů Hamásu. Je tak možné, že zahájení invaze brzdí i to, že si tajné služby vyžádaly ještě nějaký čas, aby ověřily sebrané údaje a neopakoval se jejich přešlap ze začátku října.

    12:00
    2. 1. 2024
    !

    Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

    Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

    Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

    Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

    10:32
    2. 1. 2024

    Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

    9:30
    2. 1. 2024

    Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

    Zobrazit celý online

st.rec ( 20. října 2023 08:38 )

Přítel Biden asi spotřebuje 2-3x víc Pam.persů,jinak si Izrael ani nevystřelí,ale možná pošlesvoje čučkaře postrašit naše zastoupení.

Zobrazit celou diskusi