Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Nestřílíme!" křičeli teroristé, než zabili po oslavě dívku (†18). Zdrcená máma popsala dům plný krve

Autor: amb - 
25. října 2023
05:00

Rodina Idanových byla na eskalace mezi Izraelem a Hamásem zvyklá, tentokrát to ale bylo jiné. „Něco nám nahánělo strach," popsala Gali okamžik, kdy teroristé vtrhli do jejich vesnice. Teroristé nakonec vtrhli až k nim domů, a zatímco křičeli, že nestřílí, střelili jejich čerstvě plnoletou dceru do hlavy. Dívka dříve ráda četla, zrovna si udělala řidičský průkaz a prožívala první lásku...

Když Cachiho Idana vezli do Gazy, na rukou měl ještě krev své dcery. Osmnáctiletou Maayan před očima celé rodiny zabil ozbrojenec Hamásu.

Rodina žila v izraelské vesnici Nachal Oz od doby, kdy byly Maayan čtyři roky. Koneckonců se tam narodili i její mladší sourozenci – bratr i sestra, devítiletý Shachar a jedenáctiletá Jahel. Jako na jednu z mnoha obcí na ni Hamás 7. října zaútočil. 

Maayan byla plachá dívka, která zrovna složila řidičské zkoušky. Chodila se svým prvním přítelem a ráda četla. Čtyři dny předtím, než zemřela, řekla rodičům, že by si přála k osmnáctým narozeninám další knihy.

V osudný den rodinu probudil poplach, který je varoval před palbou z Gazy. Věděli, co mají dělat – tentokrát to však bylo jiné. „Bylo to neobvyklé a intenzivní. Přicházela palba za palbou,“ popsala Gali, manželka Cachiho a matka Maayan a jejích sourozenců. Nemohli ani vyjít z domu a nadechnout se čerstvého vzduchu, zůstali proto uvnitř domu a schovali se do chráněné místnosti.

 

„S Cachim jsme se na sebe podívali a řekli jsme si, že něco není v pořádku. Něco nám nahánělo strach,“ řekla Gali BBC. Pak obdrželi zprávu, že je kibuc napaden a rodina musí zůstat uvnitř, protože se v obci pravděpodobně prochází teroristé.

„Něco takového nikdy nepřipadalo v úvahu. Vždycky to byla jen nejhorší noční můra, vždycky se našlo nějaké řešení ze strany státu nebo bezpečnostních složek a situace se vyřešila. Najednou se však z noční můry stala realita,“ uvedla Gali.

Před jejich domem něco vybouchlo, vysklilo to okna. Uvnitř domu uslyšeli kroky a hlasy. „Nestřílíme,“ řekl mužský hlas anglicky. Přitom však stříleli. V místnosti, kde se schovávali, propukl chaos. Nedala se zamknout, a tak Cachi držel dveře a snažil se teroristům zabránit, aby pronikli až k nim. Maayan viděla, že se mužům podařilo dveře pootevřít – proto vyskočila a šla otci pomoct.

„A pak vystřelili. Cachi křičel a ptal se, koho zasáhli. Byla to Maayan. Padla na zem a teroristé otevřeli dveře. Rozsvítili světlo, Maayan ležela v kaluži krve. Zkontrolovala jsem ji a zjistila jsem, že ji zasáhli do hlavy a je v kritickém stavu. Řvali na nás, ať vypadneme. Řekli jsme ostatním dětem, ať se nedívají a vyšli jsme ven,“ popsala hrůzu Gali. Jeden muž jí vzal telefon a začal rodinu natáčet na Facebook Live.

 

Na půlhodinovém videu jsou slyšet sirény a výkřiky, zatímco Maayanino bezvládné tělo leží jen pár metrů od vyděšené rodiny. „Mám nesmírně statečné děti. Nevím, jak to zvládly, ale mluvily s teroristy a ptaly se jich, proč střílí a zabíjejí lidi. Možná, že právě to nás zachránilo. Cachiho to ale zlomilo. Viděl svou dceru umírat, viděl, jak ji střelili do hlavy a ona vedle něj zemřela. Dcera, která právě oslavila osmnácté narozeniny. Dům plný balónků, gratulací a krve."

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Bojovníci Hamásu otce nakonec vyzvali, aby vstal, spoutali mu zakrvácené ruce za zády a odvedli ho pryč. Během útoku Cachi ještě volal druhé nejstarší dceři Šaron, která byla zrovna v Tel Avivu. „Jsme v háji, zavolám ti později,“ řekl jí. Bylo to naposledy, kdy spolu mluvili.

Když manžela odváděli, Gali mu řekla: „Mám tě ráda, nedělej ze sebe hrdinu, buď chytrý. Dávej na sebe pozor, v pořádku se vrať,“ řekla mu. Nyní jen chce, aby se jí vrátil živý a celý. A takových rodin je v Izraeli spousta – více než 200 lidí Hamás drží jako rukojmí.

Video  Stropnického nástupkyně v Izraeli o statisícových demonstracích. Je v zemi bezpečno?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi