Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ministr: Izrael nebude odkládat pozemní ofenzivu do Gazy kvůli rukojmím

Autor: lig, ČTK - 
24. října 2023
10:46

Izrael nebude odkládat pozemní ofenzivu do Pásma Gazy kvůli rukojmím, kterých se zmocnili členové radikálního palestinského hnutí Hamás. V dnes publikovaném rozhovoru s německým bulvárním deníkem Bild to řekl izraelský ministr energetiky Jisrael Kac.

Ozbrojenci Hamásu při svém překvapivém útoku ze 7. října na izraelské území zabili 1400 lidí a více než 200 dalších odvlekli do Pásma Gazy. Izraelská armáda od té doby bombarduje cíle v Pásmu Gazy a uvádí, že se připravuje na možnou pozemní ofenzivu. Podle úřadů ovládaných Hamásem zahynulo v Pásmu Gazy už více než 5000 lidí.

Izrael podle Kace dělá vše pro to, aby dosáhl propuštění zadržovaných. „Nemůže to však zabránit našim akcím, včetně pozemní ofenzivy, pokud se pro ni rozhodneme, protože to je to, co Hamás chce,“ řekl Kac, který by se měl od ledna příštího roku stát izraelským ministrem zahraničí.

„Hamás si přeje, abychom řešili unesené a aby naše armáda nevstoupila (do Pásma Gazy) a nezlikvidovala jeho infrastrukturu. To se nestane, děláme ale vše, co je v našich silách, abychom je přivedli zpět domů,“ dodal.

Deník The New York Times v pondělí s odkazem na nejmenované americké činitele uvedl, že Spojené státy doporučily Izraeli, aby pozemní operaci v Pásmu Gazy pozdržel, a poskytl tak více času na vyjednávání o propuštění rukojmích.

Američané podle informací listu také chtějí vytvořit prostor pro doručení další humanitární pomoci do Pásma Gazy a pro přípravu na možné útoky na americké zájmy na Blízkém východě.

Izrael v reakci na útok Hamásu zastavil dodávky elektrické energie a vody do Pásma Gazy a jejich obnovení podmiňuje mimo jiné propuštěním rukojmí. Dosud Hamás propustil čtyři z rukojmích, ostatní nadále zadržuje. Podle posledních údajů izraelské armády je v Pásmu Gazy drženo přes 200 rukojmích, řada z nich má i jiné než izraelské občanství.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Izraelské obranné síly objevily dětský batoh, v němž byla nastražená výbušnina.  - x/Israel Defense Forces
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi