Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kdo je náčelník izraelské armády? „Generál filozof“ Halevi poslal jasný vzkaz mladým lidem

Autor: ula, lig - 
17. října 2023
05:00

Když v lednu tohoto roku přebíral velení Izraelských obranných sil (IDF) generálmajor Herzi Halevi (54), ještě netušil, čemu bude muset o pár měsíců později čelit. Tehdy byla největší starost o to, aby se armáda příliš nezpolitizovala. Halevi, kterého média přezdívají „generál-filozof“, už poslal jasný vzkaz mladým lidem, kteří odmítají narukovat do armády.

Halevi nahradil Aviva Kohaviho v lednu tohoto roku. Kohavi ukončil své čtyřleté funkční období v době rostoucí nejistoty v zemi i v armádě a ještě před odchodem vyjádřil obavy z možné „politizace“ Izraelských ozbrojených sil.

Halevi slíbil, že armáda bude pod jeho velením profesionální, morální a jejím hlavním cílem bude bezpečí země. Slíbil, že jakékoliv tlaky zvenčí - politické a právní - do armády pod jeho velením neproniknou.

Halevi pak ve svém projevu upozornil na bezpečnostní hrozby, jak uvedl portál Times of Israel. „Naši nepřátelé by měli vědět, že uděláme to, co řekneme,  a že jsme připraveni udělat mnohem víc, než tvrdíme“, varoval tehdy nepřátele Izraele a slíbil, že připraví armádu na válku a zlepší nábor.

To ještě netušil, co ho za pár měsíců čeká. Ještě předtím, než Hamás napadl Izrael, byl na stole vládní návrh, který měl osvobodit ortodoxní Židy ze služby v armádě. S tím ale Halevi nesouhlasí. Řadě mladých lidí, kteří demonstrovali proti snížení věku odvodu a i proti samotnému narukování, poslal jasný vzkaz.

„Vždy budeme žít tady, ve Státu Izrael. Kvůli tomu musíme jej, musíme bránit,“ řekl Halevi a dodal: „Každý, kdo odmítá narukovat, by si měl položit otázku, co by se stalo, kdyby se všichni chovali jako oni. V těchto dnech, ať už je to jakkoliv těžké, nesmíme ztratit svůj směr. A IDF je tím správným místem!“

„Generál filozof“

Halevi se narodil v Jeruzalémě a byl pojmenován po svém strýci, parašutistovi, který byl zabit 7. června 1967, když izraelská armáda během šestidenní války dobyla zpět Západní zeď.

Haleviho otec je potomkem rabína Abrahama Isaaca Kooka. Halevi tak vyrůstal v silně věřící rodině a chodil do náboženských škol. Když však nastoupil do armády, přestal nosit kipu (Kipa nebo jarmulka je pokrývka hlavy, kterou věřící židé mužského pohlaví nosí ve shodě s tradicí svého náboženství, pozn. red.).

Média mu přezdívají „generál filozof“, kvůli jeho vzdělání. Má titul bakaláře v oboru filozofie a obchodní administrativy na Hebrejské univerzitě a magisterský titul z Univerzity národní obrany v USA.

Žije v osadě Kfar HaOranim, která se rozprostírá na hranici Západního břehu poblíž města Modii. Je ženatý, má 4 děti. Jeho velkou zálibou je sprint.

V rozhovoru pro The New York Times z roku 2013 Halevi řekl, že jeho studia filozofie považuje za mnohem užitečnější než obchodní administrativu v armádě. „Lidé mi říkali, že obchodní administrativa je pro praktický život a filozofie pro duši,“ řekl. „Během let jsem zjistil, že je to přesně naopak - filozofii jsem používal v praktickém životě.“

Ač je rozhovor už deset let starý, už tehdy v něm bylo řečeno, že Halevi je „považován za nejlepšího kandidáta, který jednoho dne povede armádu jako náčelník štábu“.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Velvyslankyně o životě ve válce: Pošle Izrael do Pásma Gazy tanky?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi