Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zlomená rodina potvrdila smrt teenagerky. Noiyu (†16) zabil Hamás společně se sestrou a matkou

Autor: ver - 
24. října 2023
05:00

Pohřešovaná britská teenagerka Noiya Sharabi byla spolu se svou třináctiletou sestrou a matkou zavražděna Hamásem. Její rodina uvedla, že tělo šestnáctileté Sharabi bylo formálně identifikováno. „Noiya byla chytrá, citlivá, zábavná a plná života. Její úsměv vždy rozzářil místnost jako maják,“ řekli příbuzní. „Využila každé příležitosti, aby pomohla druhým. Zvláště těm, kteří měli méně štěstí než ona. Byla nadanou studentkou a lingvistkou,“ dodali. Informuje o tom britský Daily Mail

Její matka Lianne narozená v Británii a mladší sestra Yahel byly také zabity, když Hamás zaútočil na kibuc Be'eri v jižním Izraeli, kde rodina žila. Otec dívky, Eli Sharabi, je stále nezvěstný a pravděpodobně byl unesen ozbrojenci z Hamásu a odvezen do Gazy, stejně jako jejich strýc Yossi. 

„Byla to úžasná vnučka, sestřenice a neteř. Máme zlomené srdce, že odešla, ale jsme navždy vděční, že tu byla,“ napsala o Noiye Sharabi její rodina. Sharabiovi byli mezi více než 100 lidmi brutálně zavražděnými během útoku 7. října.

Na podlaze a stěnách rodinného domu byly objeveny kaluže krve. Obzvlášť velká se pak nacházela před takzvanou „bezpečnostní místností“, která je součástí většiny izraelských obydlí a která má chránit její obyvatele před ozbrojenými útoky. Další kaluž ležela před vchodem do dětského pokoje třináctileté Yahel. 

„Krásná Yahel. Hromada nespoutané energie, radosti a drzosti, díky které jste se neubránili úsměvu, plná dobrodružství a neplechy. Bude nám navždy chybět, ale jsme vděčni za světlo, které za tu krátkou dobu, co s námi byla, vnesla do našich životů,“ uvedla její rodina. 

Osmačtyřicetiletá Lianne se poprvé přestěhovala do Izraele, když jí bylo 19 let, aby jako dobrovolnice pomáhala v kibucu. Její příbuzní ve Velké Británii uvedli, že spolu se svými dcerami a manželem navštěvovala rodinu alespoň jednou ročně. 

Zprávy odeslané těsně před smrtí

Začátkem tohoto týdne zveřejnili příbuzní děsivé poslední zprávy, které obdrželi od Lianne a Yahel Sarabiových. Ty napsaly, zatímco bojovníci Hamásu řádili v jejich domě. Lianne napsala své švagrové, že slyšela střelbu a výkřiky „Smrt Izraeli“ a prosila ji, aby zavolala pomoc. Poslední kontakt se Sharabovými měla Nira, švagrová Lianne, v sobotu 7. října asi v 11 hodin. 

„Lianne mi poslala zprávu, ve které psala 'Niro, slyším je, jsou u nás doma. Střílejí a křičí. Zavolejte prosím o pomoc'. Řekla jsem jim, ať jsou silné a že jdu zavolat pomoc. O deset minut později jsem s nimi ztratila kontakt,“ uvedla Nira. „Později jsme se dozvěděli, že Lianne i Yahel byly zavražděny. Nevěděli jsme jistě, co se stalo s Noiyou a jejím otcem Elim. Víme jen, že teroristé pronikli do jejich bezpečnostní místnosti,“ dodala. 

„Eli zabarikádoval dveře a držel kliku, ale teroristům se podařilo je otevřít. Když vojáci vešli dovnitř, za dveřmi bezpečnostní místnosti objevili kaluž krve. Teroristé dům nezapálili, ale rozbili všechno, co uvnitř našli. Dokonce zastřelili i rodinného psa Moka. Byl nalezen mrtvý pod stolem v obývacím pokoji,“ napsali pozůstalí rodiny. 

Hamás se vloupal i do domu Niry a jejího manžela Yosiho vzal jako rukojmí. Muž je do dnešního dne nezvěstný. 

Zatímco lidé v kibucu Be'eri spali, ozbrojenci Hamásu přepadli poklidnou vesnici, zapálili několik objektů, náhodně stříleli na klimatizace, pneumatiky i psy. Izraelské jednotky na místo dorazily až o několik hodin později a v kibucu nalezly více než 120 těl. 

Video  Bezpečnostní analytik o selhání tajných služeb v Izraeli. Může se teror rozšířit?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi