Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Záchrana cizinců v Izraeli pokračuje: ČR vyšle další evakuační lety stejně jako další státy

Autor: ČTK, lig - 
11. října 2023
19:22

Během 24 hodin odletí tři vládní speciály do Izraele k evakuaci občanů, kteří se chtějí vrátit do Česka a v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských radikálů. Po jednání vlády to dnes oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Kromě bilance obětí z řad Izraelců a Palestinců roste také počet občanů Spojených států, Francie, Británie a dalších zemí světa, kteří přišli o život při vpádu bojovníků palestinského hnutí Hamás do Izraele a následném izraelském ostřelování Pásma Gazy. Řada lidí z občanstvím těchto států se také pohřešuje. Oběti mezi svými spolupracovníky hlásí i humanitární organizace. Mnoho států organizuje evakuační lety z Izraele, dnes jsou mezi nimi například Slovensko nebo Brazílie, informují zahraniční tiskové agentury.

Krátce po 19:00 vyrazil z vojenského letiště v pražských Kbelích druhý repatriační letoun. Prvním letem se v noci na dnešek s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) vrátilo prvních 34 Čechů. Kapacity dosud objednaných speciálů pro repatriaci českých občanů by podle informací ČTK aktuálně měly stačit zhruba pro 450 lidí. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake dnes odpoledne ČTK sdělil, že po rozeslání oznámení o připravovaných repatriacích se počet registrovaných v cestovatelském systému Drozd zvýšil na 250 Čechů v Izraeli. Ráno jich podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) bylo 181.

„Máme dostatečnou kapacitu na to, abychom mohli všechny občany, kteří si to budou přát, bezpečně vrátit do České republiky. Budeme v tom pokračovat tak dlouho, dokud to bude potřeba. Všichni se dočkají včas potřebné pomoci,“ uvedl Fiala.

Zkritizoval některé politiky za to, jak někteří politici situaci v Izraeli zneužívají, označil to za nevkusné. Jmenoval konkrétně expremiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který mimo jiné kritizoval vládu v souvislosti právě s repatriací Čechů a uvedl, že se vláda na občany vykašlala. Podle Fialy lidé vidí, kdo skutečně pomáhá a kdo chce na utrpení druhých získat politické body.

Francie dnes zvýšila bilanci na 11 obětí a 18 pohřešovaných, píše AFP. Londýn informoval o 17 mrtvých nebo pohřešovaných Britech, včetně dětí, uvedl server BBC News. Ministerstvo zahraničí USA uvedlo, že zahynulo nejméně 22 Američanů, píše Reuters. Do dnešního rána oznámily úřady nebo média také úmrtí sedmi Argentinců, dvou Brazilců, dvou Peruánců, Kolumbijce a Paraguayce, píše The Guardian. Už dříve média psala také o úmrtí občanů Thajska či Nepálu.

Celkem 11 mrtvých spolupracovníků, kteří zahynuli od soboty při ostřelování Pásma Gazy, dnes ohlásil Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Pět jich učilo ve škole zřizované UNRWA, mezi oběťmi je také gynekolog, psycholog nebo inženýr. Organizace neupřesnila národnost obětí. Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) oznámila, že v Gaze byli zabiti čtyři její zaměstnanci a jeden zahynul v Izraeli, informovala agentura Reuters.

Repatriace z Izraele

Dnes pokračovaly evakuační lety pro cizince, kteří uvázli v oblasti bojů. Vládní speciál přivezl do vlasti Slováky, letadlo odpoledne přistálo v Bratislavě. Další slovenské repatriační lety se uskuteční ve čtvrtek a v pátek, uvedl server Aktuality.sk. Slovenský premiér Ľudovít Ódor ujistil, že vládní speciál poletí tolikrát, kolikrát bude potřeba. Zároveň ale na spoluobčany apeloval, aby brali repatriační lety, jsou poslední řešení, pokud všechny ostatní snahy selžou, dodal server.

Do Izraele dnes mířil také let britských aerolinek British Airways, ale těsně před přistáním v Tel Avivu se kvůli obavám o bezpečnost otočil a vrátil se do Londýna. Podle mluvčího izraelského letiště v té době oblast čelila ostřelování, ale letadlu bezprostřední nebezpečí nehrozilo, píše BBC News.

S evakuací svých občanů z Izraele a z Pásma Gazy začalo i ukrajinské velvyslanectví v Izraeli. Na konzulátu je registrovaných 15.000 Ukrajinců, s žádostí o pomoc se na úřad obrátilo asi 1000 z nich. Velvyslanec Jevhen Kornijčuk uvedl, že země je připravena finančně pomoci lidem, kteří si nemohou letenky za vysoké ceny dovolit. Další let by se podle Kornijčuka mohl uskutečnit v neděli, napsal server Ukrajinska pravda.

Z pověření německého ministerstva zahraničí připravuje na čtvrtek a na pátek repatriační lety Lufthansa. Počítá s kapacitou až 1000 lidí denně. U ministerstva se ale registrovalo na 5000 zájemců o lety, píše DPA. Německá agentura také upozorňuje, že za letenku budou muset cestující zaplatit 300 eur (7360 Kč).

Evakuační lety zajistily nebo připravují také Česko, Austrálie, Dánsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Jižní Korea, Kanada, Kypr, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Spojené státy, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Thajsko, uvádí Reuters.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi