Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Srdceryvný výstup rodičů dětí, které unesl Hamás: Přes obrazovky prosili za jejich propuštění

Autor: Darina Jíchová, ČTK, lig - 
21. října 2023
05:00

Nástrojem teroru v rukou ozbrojenců radikálního hnutí Hamás se staly rovněž únosy, po jejich nečekaném a krvavém vpádu do izraelských kibuců u Pásma Gazy drží v zajetí na 203 osob, mezi nimi by mělo být na 30 dětí či mladých lidí. Jejich rodiny prožívají absolutní horor, několik z rodičů a dalších příbuzných unesených dětí vystoupilo i v televizi a úpěnlivě prosili za bezpečný návrat svých potomků, uvedl list Daily Mail.

Jako rukojmí skončilo například několik dětí z kibucu Nir Oz, kam v sobotu 7. října vpadl Hamás. Každým dnem se objevují nové a nové zprávy o zvěrstvech, kterých se zde a v dalších obcích členové extrémistického hnutí dopouštěli. Rozstříleli školku, vraždili celé rodiny, upalovali lidi zaživa a podle několika výpovědí měli dokonce miminkům uřezávat hlavy. Další lidi včetně dětí odvlekli do Pásma Gazy. Izrael na jejich vpád reagoval masivním bombardování Gazy, konflikt si vyžádal několik tisíc mrtvých a obětí na obou stranách přibývá.

Hamás drží i kojence

V televizi vystoupila Efrat, která je příbuzná Širí Bibas Silvermanové (30), ženu společně se syny Arielem (4) a několikaměsíčním Kfirem unesl Hamás. „Naše rodina je obklopená teroristy, jsou od krve. Je to jediný důkaz, že jsou stále naživu,“ komentovala záběry, na kterých je vidět, jak Širí s dětmi odvážejí muži z Hamásu. V sobotu 21. října to budou dva týdny, co se na 203 lidí dostalo do hamáského zajetí.

Srdceryvný výstup rodičů dětí, které unesl Hamás: Přes obrazovky prosili za jejich propuštění. Na snímku Širí Bibas Silvermanová se syny. Srdceryvný výstup rodičů dětí, které unesl Hamás: Přes obrazovky prosili za jejich propuštění. Na snímku Širí Bibas Silvermanová se syny. | reprofoto/twitter

„Malý Kfir se narodil 18. ledna, nechci tu za dva měsíce sedět a připomínat jeho první narozeniny, zatímco on je rukojmí Hamásu. V pondělí rodina obdržela fotku Jardena. Bylo na ní vidět, jak je odvážen na motorce do Pásma Gazy. Byl těžce zraněný v oblasti hlavy. Nevíme nic, fotky strýce a tety (poz. red. rodiče Širí Josi a Margit Silvermenovi, oba ve věku přes 60 let) nemáme vůbec. Víme jen, že nejsou mezi mrtvými, takže jsou asi také v zajetí. Teta trpí Parkinsonovou chorobou v pokročilém stádiu, je bez léků. A pochybuji, že Hamás pro Kfira zajistí kojenecké jídlo, na pevnou stravu je ještě malý,“ vypověděla Efrat.

„Jsou to nevinní civilisté, nevinné děti. Jsou jistě drženi v šílených podmínkách. Stali se pěšáky na této válečné šachovnici. Musí být propuštěni a musí být propuštěni hned teď. Je to hrozná situace, je to noční můra,“ Efrat během jejího apelu přemohly emoce a rozplakala. Širí a Jarden se v osudnou sobotu ukrývali v krytu, Jarden měl na obranu rodiny jen malou ruční pistoli. „Všechny vás milujeme, už se k nám blíží,“ psal ve zdrcujících posledních zprávách příbuzným.

Narozeninová oslava bez oslavence

Tento víkend by Ohad Munder (9) slavil narozeniny, oslava ale nebude, protože stejně jako mnozí další ho unesl Hamás. „Bylo to naplánované, jeho matka už dokonce rozeslala pozvánky, večírek musíme zrušit,“ vylíčila Merav Ravivová. „Ohad byl velmi talentovaný chlapec, byl sportovně založený,“ promluvila o zmizelém školákovi.

S tiskem promluvil také otec tříletých dvojčátek Emmy a Julie Aloniových, rovněž je odvlekli radikálové do Pásma Gazy, v zajetí nejsou samy, Hamás unesl rovněž jejich tety (34 a 45) a jejich sestřenici Amelii (5). „Jak o nich někdo může říct, že jsou to bojovníci za svobodu. Tohle je svoboda? Jsou to teroristi, co unášejí děti a matky a neozbrojené muže a jen Bůh ví, co jim dělají. Jsou to teroristi, co zabíjejí,“ uvedl zoufalý otec.

Srdceryvný výstup rodičů dětí, které unesl Hamás: Přes obrazovky prosili za jejich propuštění. Na snímku plakáty s fotkami unesených. Srdceryvný výstup rodičů dětí, které unesl Hamás: Přes obrazovky prosili za jejich propuštění. Na snímku plakáty s fotkami unesených. | Reuters

„Musí je propustit. Jsou to nevinní lidé. Není, o čem vyjednávat. Musí je pustit. Protože jinak jsou horší než zvířata,“ dodal. V podobné situaci je také Joni Asher, ten v době útoku Hamásu v kibucu nebyl, následně obdržel hovor od své zděšené manželky Doron Asher Katzové (34). Popsala mu, jak do domu její matky, kterou s dětmi do Nir Ozu vyrazila navštívit, vnikli ozbrojenci. Joni pak se ženou ztratil kontakt, následně na sociálních sítích našel video, které zachycuje, jak ji a jejich dvě dcery (2 a 4) nakládají na auto radikálové z Hamásu. „Podařilo se mi na videu poznat svou ženu, naše dvě dcery a tchyni, seděly vedle sebe a kolem nich teroristé,“ sdělil tisku.

Pomocí mobilní aplikace se mu povedlo dohledat manželčin telefon, ten se nachází na jihu Pásma Gazy ve městě Chán Júnis. „Moje malé holčičky, jsou to ještě dětičky. Nevím, za jakých podmínek je drží. Nevím, co se s nimi stalo,“ prostřednictvím televize se obrátil přímo na Hamás a prosil, aby jeho rodině neubližovali. Nabídl sám sebe výměnou za to, že je propustí.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Dům je vypálený, těla se nenašla

Rodina Annalee Misteinové (34) je rovněž držena v zajetí, na 10 příbuzných jejího manžela Juvala Harama odvlekl Hamás z kibucu Be'eri pryč, kromě seniorů jsou mezi nimi i děti ve věku 3, 8 a 12 let. Annalee s manželem byli zrovna mimo kibuc – vyrazili na hudební festival, jako zázrakem na jiný než na ten u kibucu Reim, kde Hamás zmasakroval kolem 260 osob.

Hamás zajal Šošanu (67) a jejího manžela Avšaloma (66), dále pak jejich dceru, psycholožku Adí (38), jejího muže Tala a jejich děti Jaela (3) a Naveh (8), dále pak Avšalomovu sestru Avigdori (52) a její dvanáctiletou dceru Noam. V domě se právě konala oslava Šošaniny sestry Lilach Kipnisové (60), kterou doprovázel její manžel Eviatar Moše Kipnis (65). Všichni zmiňovaní jsou pohřešovaní, Eviaterův pečovatel Paul Castelvi je mezi mrtvými, uvedl magazín People.

Kibuc Nir Oz po útocích. (19. 10. 2023) Kibuc Nir Oz po útocích. (19. 10. 2023) | ČTK / AP / Francisco Seco

Annalee popsala, že se s rodinou pokoušeli spojit v sobotu 7. října. „Dovolali jsme se Šošaně, ona ale do telefonu šeptala a my ji špatně slyšeli. Víme, že se rodina schovávala v krytu,“ vysvětlila, že vůbec nechápali, proč šeptá. „Víte, když se rozezněly sirény, mysleli jsme, že jde o normální raketový útok. Bylo kolem půl sedmé ráno a my se jen chtěli ujistit, že jsou v pořádku. Pak jsme ale otevřeli sociální sítě a pochopili, že nejde o ostřelování, že jde o napadení,“ s rodinou si pak vyměňovali zprávy asi do půl jedenácté dopoledne tamního času. „Pak zprávy ustaly a už nám nikdo z nich neodpověděl.“

„Dům je kompletně vypálený, těla se ale nenašla,“ upřesnila Annalee. „Další informaci máme od jednoho z kamarádů Avšaloma. Bombardoval jeho telefon zprávami a hovory, až mu to někdo zvednul a lámanou hebrejštinou s arabským přízvukem mu řekl, že rodina byla unesena. Dál už nic nevíme. Chceme zprávy o tom, jak na tom jsou. Chceme, aby nám Hamás dal důkazy o tom, že jsou naživu a v pořádku,“ vyzvala Annalee.

Izraelská armáda tento týden oznámila, že dosud informovala příbuzné 203 lidí, o nichž se domnívá, že je Hamás 7. října unesl do Pásma Gazy. Podle deníku Haarec armáda neví, kolik z unesených je stále naživu, ale věří, že je to většina. Mezi unesenými jsou tři desítky dětí a mladých a také několik seniorů. Server ToI napsal, že dalších 100 až 200 lidí se po útoku ze 7. října pohřešuje.

Bývalý šéf Hamásu Chálid Mišál uvedl, že skupina zadržuje jako rukojmí několik izraelských vojáků, píše agentura Reuters. Podle Mišála jich je dost na to, aby bylo možné vyjednat propuštění všech Palestinců vězněných v Izraeli. Dříve Mišál uvedl, že mezi rukojmími jsou vysoce postavení příslušníci divize sloužící u hranice s Pásmem Gazy a také, že Hamás usiluje o propuštění více než 6000 palestinských vězňů v Izraeli.

Izraelská armáda stále na hranici s Pásmem Gazy nachází mrtvé, napsal server ToI s tím, že vojáci provedli několik omezených operací nedaleko za hranicí na území Pásma Gazy. Většina mrtvých nalezených na hranici byli teroristé, které zabila izraelská armáda při obnovení kontroly v pohraničí, některá z těl ale patří lidem zabitým Hamásem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi