Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hamás jí zabil mámu, děti a manžela teroristé unesli. Hadas se vrátila do vypáleného domu

Autor: DVL, lig - 
4. listopadu 2023
05:00

Izraelka Hadas Kalderonová se vrátila do vypáleného domu své matky a rozplakala se. 7. října její 80tiletou matku zabili teroristé Hamásu, když hlídala vnučku Noyu a zároveň neteř Kalderonové. Kibuc Nir Or a okolí, kde obě ženy žily, teroristé vypálili. Nyní Hadas Kalderonová doufá, že její bývalý manžel a dvě děti jsou stále ještě naživu, napsal anglický deník The National.

Izraelská matka Hadas Kalderonová prožívá noční můru každý den. Její dvě děti 11tiletý Erez a 16letá Sahar, 80tiletá matka, neteř Noya a bývalý manžel Ofer Kalderon byli 7. října uneseni Hamásem. Izraelské úřady později oznámily, že její matka a neteř byly nalezeny mrtvé. Kalderonová se pak do domu své zemřelé matky přišla podívat. Zůstal vyhořelý. Hamás ho zapálil.

Nyní má však Kalderonová naději. Hamás totiž nedávno propustil několik rukojmích, mezi nimi byly dvě izraelské ženy ve vysokém věku a Američanka se svou dospívající dcerou. To dalo rodinám unesených naději, že jsou jejich příbuzní ještě naživu. „Jsme velmi rádi, že rukojmí byli propuštěni. Dává nám to naději. Znamená to, že jsou stále naživu,“ okomentovala Kalderonová.

„Jediný způsob, jak to vyřešit, je ponechat vyjednávání otevřená. Je děsivé, co Hamás udělal, ale není to jen o mé rodině a naší tragédii. Rukojmí jsou naživu a Hamás má příležitost ukázat světu, že jsou lidé, že stále mají srdce, a to tak, že propustí zadržované,“ řekla dále žena. 

Zůstala sama

Když Hamás vtrhnul do Izraele, Kalderonová byla sama ve svém domě v kibucu Nir Oz a slyšela přibližující se střelbu. Schovala se a posílala zprávy svým dětem, které byly v domě jejího bývalého manžela ve stejném kibucu. Carmella, její matka, žila také poblíž a ukrývala se ve svém domě s vnučkou Noyou. V poslední zprávě, kterou obdržela, bylo, že její bývalý manžel a děti utekli z domu, když do domu vkročili teroristé. 

Při čtení poslední zprávy, kterou dostala od svého syna, který ji žádal, aby byla opatrná, se matka rozplakala. „Hořely nám domy a dostala jsem zprávu od exmanžela: Máme v domě teroristu, vyskočili jsme z okna,“ vzpomínala žena. „Můj syn mi napsal: Mami, buď zticha, nehýbej se. Bál se o mě, i když se schovával v křoví.“

Po osmi hodinách přijela do kibucu izraelské armáda, aby odvedla obyvatele do bezpečí. V tu chvíli si Kalderonová uvědomila, že většina její rodiny je nezvěstná. Její syn byl spatřen příbuzným v zadní části vozidla ve videích, která později zveřejnil Hamás. „Vím, že je naživu, mám naději, ale nemůžu se na to video podívat. Neumím si představit, čím si procházejí,“ řekla Kalderonová. 

Její dům byl mezi stovkou dalších domů v kibucu, který Hamás zapálil. Nyní zůstává u přátel. Přála by si, aby se do osvobození rukojmích zapojilo více zemí. „Nemůžeme spát, nemůžeme jíst. Prosíme celý svět, aby křičel s námi, aby se všichni rukojmí vrátili domů,“ uvedla zoufalá matka.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Izraelská velvyslankyně pro Blesk: Naprostý šok po útoku Hamásu! Znám někoho, komu zabili syna.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Athina ( 4. listopadu 2023 17:39 )

JanJanJan:

žanyn ( 4. listopadu 2023 13:00 )

Zajímavé. Myslíte si, že těm mrtvým a jejich příbuzným to není jedno a budou rozlišovat?

JanJanJan ( 4. listopadu 2023 11:52 )

Mate pocit, že tato žena a její rodina, jsou vrahové?

Bez ohledu na stranu války, civilisté, ženy, děti, muži, jsou nevinní a nemohou za spor a příčinu na jakékoliv straně.

Každý článek, informující o utrpení nevinných lidi z důvodu války, je zcela na místě. At už je na jakékoliv straně.

Pokud media neinformovala v minulosti o čemkoliv jiném, neznamená to, že se mají v poklidu přejít aktuálně CÍLENĚ páchaná zvěrstva.

At už v Izraeli , Gaze, nebo na Ukrajině, či Rusku.

Válka je válka a zvěrstva zůstanou zvěrstvy.

Hamas spáchal zavrženíhodná zvěrstva (CÍLENĚ NA CIVILISTECH) a tyto příběhy jsou velice důležité.

Pokud disponujete záznamy a příběhy zvěrstev, jež se cíleně páchají na civilistech v pásmu Gazy, zašlete je médiím a požádejte o zveřejnění.

Každá válka znamená neštěstí ve smyslu obětí na civilistech. Pokud se stali obětí při útocích na vojenské cíle.

NIKOLIV VŠAK POKUD JSOU CIVILISTÉ CÍLENĚ VRAŽDĚNI, MUČENI, STÍNÁNI, UPALOVÁNÍ ZA ŽIVA!

Jindřich Lacina ( 4. listopadu 2023 10:31 )

Milá redakce Blesku, budete přinášet stejně "dojemné" příběhy i nad současnou izraelskými vrahy páchanou genocidou Palestinců ?! Budete se stějně dojímat nad - k dnešku - 9 227 zavražděnými civilisty, včetně 3 826 DĚTÍ, 2 405 ŽEN ?! Nebo budete stále obhajovat židovské vrahy ?

Zobrazit celou diskusi