Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslední naděje obyvatel Gazy na uniknutí válce. Co je přechod Rafáh a jak funguje?

Autor: ver - 
30. října 2023
05:00

Statisíce Palestinců sestoupily na jih pásma Gazy kvůli oznámené izraelské pozemní operaci. Kam ale půjdou dál? Pobřežní enklávu zmrazila pozemní, vzdušná i námořní blokáda ze strany Izraele. Izrael také uzavřel dodávky vody, elektřiny, potravin a paliva na území Pásma Gazy, takže 2 miliony jeho obyvatel zůstávají bez pomoci. O hraničním přechodu s Egyptem na jihu se mluví jako o poslední naději pro obyvatele Gazy na útěk, Rafah však zůstává uzavřen, píše CNN

Přechod byl otevřen jen během několika málo příležitostí, aby byl umožněn přístup pomoci do Pásma Gazy. Zatímco mnoho mezinárodních organizací krátké znovuotevření uvítalo, humanitární pracovníci uvedli, že zásoby, které prošly, jsou zlomkem toho, co 2,2 milionu obyvatel Gazy potřebuje. 

Zásadní je, že za celé týdny neprojela do Gazy žádná nákladní auta s palivem. Izrael opakovaně prohlašoval, že palivo Hamás okamžitě zabaví a využije k vlastním vojenským účelům. 

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že první konvoj s pomocí představoval „pouze 3 % každodenních zdravotních a humanitárních potřeb, které se dostávaly do Gazy před začátkem války“. 

Světový potravinový program (WFP) označil situaci v Gaze za „katastrofickou“ kvůli nedostatku potravin, vody, elektřiny a paliva a vyzval k povolení přístupu větší pomoci na toto území. Výkonná ředitelka WFP Cindy McCainová v sobotu řekla, že hladomor v obležené enklávě je nekontrolovatelný a dodala, že organizace musí i nadále posílat další kamiony do Gazy, aby se „dostala k milionům lidí, kteří doslova umírají hlady“. „Toto nemůže být poslední konvoj. V sázce je příliš mnoho životů,“ uvedla. 

Spojené státy tlačí na Egypt, aby vytvořil humanitární koridor pro civilisty v Gaze i pro cizince. Egypt řekl, že nedovolí uprchlíkům zaplavit své území a místo toho trvá na tom, aby mu Izrael povolil doručovat pomoc obyvatelům Gazy. 

Otevření hranic je vzhledem k počtu zúčastněných stran komplikovaná záležitost. Vyžaduje to souhlas Egypta a Hamásu, které přechod přímo kontrolují, ale také souhlas Izraele, který bombarduje Gazu, včetně okolí Rafahu. Egypt se dožadoval ujištění, že Izrael nebude bombardovat konvoje s pomocí.

Proč je teď Rafah tak důležitý?

Přechod Rafah se nachází na severním Sinaji v Egyptě a je jediným hraničním přechodem mezi Gazou a Egyptem, podél 12,8 kilometrů dlouhého plotu, který odděluje Gazu od Sinajské pouště.

Gaza za posledních 70 let několikrát změnila majitele. V arabsko-izraelské válce v roce 1948 spadalo pod egyptskou kontrolu a ve válce v roce 1967 bylo dobyto Izraelem. Poté se tam začali usazovat Židé a výrazně omezili pohyb palestinských obyvatel. V roce 2005 Izrael z území stáhl své vojáky a osadníky a o dva roky později území obsadil Hamás.

Od té doby Egypt a Izrael zavedly přísné kontroly na svých hranicích s tímto územím a Izrael ho dále blokuje omezením cestování po moři nebo vzduchem. Izrael také ohraničil území silně opevněným hraničním plotem.

Před válkou, která začala na začátku října, měl Izrael dva přechody s Gazou: Erez, který je určen pro pohyb lidí, a Kerem Shalom pro zboží. Oba byly silně omezeny a od začátku války byly uzavřeny. To dělá z přechodu Rafah s Egyptem jediný vstupní bod území do vnějšího světa.

Podle údajů Organizace spojených národů překročilo od letošního července hranice každý měsíc v průměru 27 tisíc lidí. Hranice byla otevřena 138 dní a do tohoto měsíce byla letos uzavřena 74 dní.

Uzavírání často závisí na bezpečnostní a politické situaci. Zatímco Izrael nemá nad přechodem přímou kontrolu, uzavření Egypta se často shoduje se zpřísněním omezení vůči Gaze ze strany Izraele. Izrael a Egypt podepsaly mírovou smlouvu v roce 1982, podle níž se židovský stát stáhl ze Sinajského poloostrova. 

Izrael poté otevřel přechod Rafah, který kontroloval, dokud se v roce 2005 nestáhl z Gazy. Mezi tím a převzetím Gazy Hamásem v roce 2007 byl přechod pod kontrolou Evropské unie, která úzce spolupracovala s egyptskými představiteli. V letech 2005 až 2007 využilo přechod asi 450 000 cestujících s průměrem asi 1 500 lidí denně.

Po převzetí moci Hamásem Egypt a Izrael výrazně zpřísnily omezení pohybu zboží a osob na území a z něj. Ale v roce 2008 militanti vyhodili do povětří opevnění na hranici s Egyptem poblíž Rafahu, což přimělo nejméně 50 000 obyvatel z Gazy k návštěvě Egypta, aby nakoupili jídlo, palivo a další zásoby. Krátce po incidentu Egypt ohraničil ploty ostnatým drátem a kovovými zátarasy.

Přechod Rafah je od té doby přísně kontrolován, s omezeným přístupem a zdlouhavými byrokratickými a bezpečnostními procesy vyžadovanými od Palestinců, kteří chtějí přejít do Egypta.

V době konfliktu

Pohyb přes Rafah v běžných dnech je extrémně omezený, k cestování mezi Gazou a Egyptem jej mohou používat pouze obyvatelé Gazy s povolením a také cizí státní příslušníci.

Egypt, který je již teď domovem milionů migrantů, je znepokojen vyhlídkou, že na jeho území přejdou statisíce palestinských uprchlíků. Egyptský prezident Abdel Fattah el-Sisi nedávno prohlásil, že se jeho země snaží pomoci, ale v rámci limitů „Samozřejmě, že soucítíme. Ale buďte opatrní, i když soucítíme, musíme vždy používat svou mysl, abychom dosáhli míru a bezpečí způsobem, který nás moc nestojí,“ řekl.

Egypt vyzval Izrael, aby umožnil vstup humanitární pomoci přes Rafah, ale zatím neustoupil americkým výzvám k vytvoření bezpečného koridoru pro civilisty na egyptském území.

Video  Fiala navštívil Izrael: Jednal s Netanjahuem, setkal se s oběťmi války.  - Soc. síť X - Petr Fiala
Video se připravuje ...

Lomikel ( 30. října 2023 07:18 )

seber se a jdi jim s tím vyhnáním pomoct. A nezapomeň se s nima sjednotit...

Zobrazit celou diskusi