Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Čeští turisté o pádu rakety na egyptské letovisko: Bouchlo to kousek od nás! Bungalov se otřásl

Aktualizováno -
28. října 2023
08:43
Autor: ČTK, swp, simao - 
27. října 2023
10:19

Na pražském Letišti Václava Havla před 01:00 přistála obě letadla s českými turisty z egyptského letoviska Taba u Rudého moře. Zhruba 500 lidí ho opustilo poté, co v něm v noci na pátek zasáhla raketa zdravotnické zařízení. Podle Izraele ji vypálili jemenští šíitští povstalci Húsíové a původně směřovala na jeho území.

Taba leží v Egyptě u Rudého moře nedaleko hranic s Izraelem. Nachází se přes 200 kilometrů od Pásma Gazy. Raketa zasáhla zdravotnické zařízení v Tabě a zranila šest lidí, informovala v noci na pátek agentura Reuters s odvoláním na egyptská média. Podle izraelského ministerstva zahraničí ji vypálili jemenští šíitští povstalci.

Mezi zraněnými nejsou podle mluvčího ministerstva zahraničí cizí státní příslušníci, tedy ani Češi. „Podle egyptských médií, a potvrzeno i našimi zdroji, mělo být zraněno šest osob,“ řekl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. 

„S ohledem na zásah raketou v letovisku Taba nedoporučuje cestovat do všech oblastí u hranice s Izraelem,“ uvedlo odpoledne ministerstvo zahraničí. Kdo potřebuje pomoci, má kontaktovat české velvyslanectví v Káhiře na čísle +20 122 742 7513.

Najednou raketa a za ní stíhačka

Jedna z českých cestujících, která byla evakuována, na letišti novinářům řekla, že poté, co museli turisté opustit hotel, je doprovázeli vojáci a policisté. Někteří z lidí uvedli, že přišli jen o několik dní dovolené, část z nich však do Egypta dorazila teprve ve čtvrtek. Většina z cestujících popisovala situaci jako dobře zvládnutou ze strany delegátů cestovních kanceláří.

Další z českých turistů na dotaz novinářů uvedl, že poté, co v osm hodin ráno vstal, slyšel dvě tlumené rány. Nejprve netušil, co se děje. „Potom mi však kolegové řekli, že viděli, jak letí raketa a za ní stíhačka F-35, která ji sestřelila, a dopadlo to blízko nás. Bylo to v bungalovu cítit, jak to nadskočilo a okna se zatřepala,“ řekl novinářům.

„Bylo to zajímavé. Ráno jsme slyšeli ten výbuch a potom další dva. Bylo to kousek od nás. Když jsme uslyšeli tu druhou ránu, řekli jsme si, že půjdeme balit. No, a pak už přišli delegáti a o všem nás informovali,“ uvedla pro TN.cz další cestující.

Češi z Egypta odletěli ve třech letadlech společnosti Smartwings. Jedno již kolem půlnoci přistálo v Brně, další dvě zamířila do Prahy. Z bezpečnostních důvodů letadla cestující nevyzvedala na letišti v Tabě, ale v Šarm aš-Šajchu.

Válka s Hamásem rizikem i pro Egypt

Turisty oblíbené letovisko Taba leží na hranici Egypta nedaleko izraelského přístavu Ejlat. Hamás ve středu uvedl, že z Gazy vypálil dvě rakety dlouhého doletu na Ejlat a další izraelské město Haifu. K zodpovědnosti za dnešní explozi se nikdo nepřihlásil.

Výbuch v Tabě podle Reuters poukazuje na riziko, kterému čelí Egypt a další země v regionu v souvislosti se současnou válkou Izraele s Hamásem. Egypt se aktivně zapojil do vyjednávání o přístupu Palestinců k humanitární pomoci, snaží se zajistit propuštění rukojmích unesených z Izraele Hamásem a zasazuje se o příměří, píše agentura.

V neděli izraelská armáda uvedla, že výstřel z jejího tanku omylem zasáhl egyptskou pozici poblíž hranice Egypta s palestinským Pásmem Gazy a s Izraelem. Mluvčí egyptské armády řekl, že členové pohraniční stráže utrpěli lehká zranění, když je zasáhly střepiny granátu vypáleného z izraelského tanku. Izrael tehdy vyjádřil politování.

Video  Fiala navštívil Izrael: Jednal s Netanjahuem, setkal se s oběťmi války.  - Soc. síť X - Petr Fiala
Video se připravuje ...

krapotkin ( 28. října 2023 11:38 )

Třeba už konečně Hamás pochopí, kdo je jeho největší škodná a uleví Česku.

Donna ( 28. října 2023 11:04 )

... i když...

Donna ( 28. října 2023 11:03 )

, přesně, ale jsou VIP, když hlupáci

Celebrity-chachacha ( 27. října 2023 22:55 )

nemaj tam lézt.

ivan rehak ( 27. října 2023 16:42 )

Proč je u článku o Tabě nejvíce fotek z GAZY?

Zobrazit celou diskusi