Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šílené záplavy ve Slovinsku: Část Čechů uvízla na ubytovnách, nemůžou pryč. A další dvě oběti

Aktualizováno -
7. srpna 2023
17:06
Autor: ČTK, BLK - 
7. srpna 2023
14:25

V cestovatelském systému Drozd je zaregistrováno 599 českých turistů ve Slovinsku. České velvyslanectví v Lublani nemá po povodních z minulého týdne informace o zraněných Češích, někteří však uvízli v ubytovacích zařízeních a čekají na zprovoznění cest. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Ministr vnitra Vít Rakušan na síti X (dříve twitter) uvedl, že Česko je připraveno Slovinsku poslal pomoc. 

Záchranáři dnes objevili další dvě oběti povodní, které v minulých dnech Slovinsko postihly. Celkový počet mrtvých tak stoupl na šest, ale bilance může nadále růst, protože záchranné týmy se ještě nedostaly do některých odříznutých oblastí. Hrozí navíc sesuvy půdy. Informovala o tom dnes slovinská média.

„Náš zastupitelský úřad v Lublani odpovídá na desítky telefonátů ve dne i v noci, dotazy byly zejména na dopravní situaci, předpokládaný vývoj počasí a podobně,“ poznamenal Drake. Několik českých turistů se zprvu neozývalo rodinám, během víkendu se ale všichni pohřešovaní ohlásili.

„Zastupitelský úřad nemá informace o zraněných českých občanech, někteří však uvízli v ubytovacích zařízeních a vyčkávají na zprovoznění zavalených nebo podmáčených cest. Všechny vyzýváme, aby zůstávali ve zděných stavbách a zbytečně se nevydávali do nebezpečného terénu,“ dodal Drake.

Rakušan uvedl, že Česko je připraveno poslat Slovinsku pro boj se záplavami pomoc. Podle informací Blesk Zpráv se rozhodlo o nabídnutí mostových konstrukcí, víc teď není ve hře. „V tuto chvíli čekáme na akceptaci naší nabídky a vše připravujeme tak, abychom mohli vypravit pomoc v co nejkratší době,“ napsal Rakušan.

Zničený areál pro vodní slalom

Při povodních ve Slovinsku byl zničen i areál pro vodní slalom v Tacenu nedaleko Lublaně. Škody na dráze, budovách a vybavení půjdou zřejmě do milionů eur. Přesnější odhad rozsahu katastrofy bude až po opadnutí vody, řekla webu mezinárodní federace ICF Nina Jelencová ze Slovinské kanoistické federace.

Řádění velké vody o víkendu sledovali šokovaní sportovci i funkcionáři. Olympijský vítěz na kánoi Benjamin Savšek po devastaci svého domovského areálu jen těžko hledal slova. „Láme mi to srdce, když vidím, co povodně napáchaly a tu škodu, kterou po sobě zanechaly. Ale tím nemyslím jenom dráhu v Tacenu, ale mám na mysli především všechny lidi, kteří utrpěli škodu. Stručně mohu říci, že celá tahle věc je neštěstí,“ uvedl.

Jelencová zatím mohla popsat jen dílčí škody. „Horní část trati je zničená. Dům je pryč, stejně tak i nějaké kontejnery. Odplavalo všechno reprezentační oblečení i branky. Celý brankový systém a tyče i nové branky pro kayakcross jsou někde na cestě do Bělehradu. Pryč je také veškeré technické vybavení, servery, židle, stoly. Je to opravdu tvrdá rána pro slovinskou kanoistickou rodinu,“ prohlásila.

Video  Lijáky ve Slovinsku (3. - 4. 8. 2023)  - Blesk
Video se připravuje ...

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi