Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trable ve Slovenském ráji: Lijáky zaplavily část turistických tras, rokliny uzavřeli

Autor: ČTK - 
7. srpna 2023
09:52

Po vydatném dešti o uplynulém víkendu zůstaly na Slovensku neprůchodné některé turistické stezky, hlavně ve Vysokých Tatrách. Ve Slovenském ráji na východě země byly zase uzavřeny soutěsky. Hasiči kvůli nepříznivému počasí zaznamenali desítky výjezdů, informovaly dnes Horská záchranná služba (HZS) a hasičský a záchranný sbor.

HZS upozornila na zatopené a neprůchodné turistické trasy hlavně ve Vysokých Tatrách, které jsou nejvyšším pohořím země a oblíbeným cílem také českých turistů.

Ve Slovenském ráji, kde jsou vyhledávaným cílem návštěvníků soutěsky s žebříky, byly rokliny uzavřeny. Kvůli vysoké hladině vody není povolen vstup ani na místní zajištěnou cestu (ferratu) Kyseľ.

Podle slovenských meteorologů na části území Slovenska napršelo za den v přepočtu od 40 do 80 litrů srážek na metr čtvereční plochy. Pro některé regiony zůstaly v platnosti výstrahy před záplavami.

Mluvčí slovenských hasičů Bianka Královičová ČTK informovala, že v neděli hasiči v souvislosti s počasím zasahovali hlavně na východním Slovensku. Nejčastěji pomáhali při odstraňování popadaných stromů ze silnic a při odčerpávaní vody ze zatopených ulic a sklepů.

Nepříznivé počasí v uplynulých dnech zasáhlo několik evropských zemí. Záplavy po přívalových deštích postihly Slovinsko a Rakousko. Lesní požáry zase vypukly mimo jiné na italské Sardinii a na jihu Španělska, který čeká další vlna veder s vysokými teplotami.

Video  Dvojici českých horolezkyň museli letecky evakuovat slovenští horští záchranáři ve Vysokých Tatrách.(21.7.2023)  - HZS SK
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 7. srpna 2023 18:55 )

1. povodňový stupeň byl dnes i na šumavské Otavě v Sušici.

ctenar09 ( 7. srpna 2023 16:55 )

Jj, při školním výletě LP 1974 po prvním járu na gymplu nás při výstupu roklinou Malý Sokol chytla blesková průtrž mračen, vody habakuk, nešlo jít ani dopředu, ani nazpátek. Jedině přes stěnu nahoru a někam dojít. Měli jsme doprovod, zkušeného turistu, jeden z rodičů. Došli jsme. Bez mobilů... Ale řidič autobusu se načekal

Jan Kocián ( 7. srpna 2023 14:04 )

V součtu dvou a půl dne napršelo samozřejmě ještě více, ale jen za posledních 24 hodin se vodohospodářům podařilo naměřit na Šumavě na stanici Špičák 84 mm. Bez výstrahy ČHMÚ.

Jan Kocián ( 7. srpna 2023 13:44 )

"Extrémní deště na Slovensku (až 200 mm za 24 hodin) nemají souvislost s děním nad Jadranem," napsal SHMÚ do komentářů na Facebooku. Což je samozřejmě blbost.
------------
Malý polární vortex se činil nad Jadranem. (Odnož jiného většího polárního vortexu severozápadně od Evropy.)

Zobrazit celou diskusi