Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Ničivé povodně ve Slovinsku: České turisty evakuoval vrtulník. A protržená hráz na řece Mura

Aktualizováno -
6. srpna 2023
19:55
Autor: ČTK, amb - 
6. srpna 2023
09:30

Ve Slovinsku se kvůli přívalovým dešťům protrhla hráz na řece Mura na východě země a úřady evakuovaly několik obcí, informovala agentura STA. Podle serveru N1 muselo domovy opustit mimo jiné 500 lidí v obci Dolnja Bistrica. Slovinský premiér Robert Golob už v sobotu podle agentury AP prohlásil, že jeho země čelí největší přírodní katastrofě ve své historii. V souvislosti s nepříznivým počasím úřady evidují zatím čtyři oběti. Ze Slovinska včas ujela Češka Pavlína (25), která Blesk Zprávám popsala situaci. Nejméně jednu oběť hlásí rakouské Korutany, informovala o tom agentura APA s odvoláním na svědky. 

Česká ambasáda ve Slovinsku nemá žádnou zprávu o případném zranění či úmrtí českého občana. Někteří Češi ale uvázli v ubytovacích zařízeních a několik jich bylo evakuováno vrtulníky, řekl dnes velvyslanec Juraj Chmiel České televizi. Velvyslanectví ve Slovinsku je v kontaktu s pěti Čechy, kteří jsou v ubytováních, odkud se nyní nedostanou, ale jsou v pořádku. ČTK to dnes sdělila Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí.

Záplavy zničily řadu silnic, mostů a domů a způsobily škody odhadem za půl miliardy eur. Zasaženy byly dvě třetiny území Slovinska, dodal Golob po sobotním jednání bezpečnostní rady země. Lijáky a povodně si vyžádaly evakuaci tisíců lidí, z nichž mnohé zachraňovaly čluny a vrtulníky.

Kvůli zhoršujícímu se počasí zkrátila svou dovolenou ve Slovinsku Češka Pavlína (25). Původně plánovala vyrazit na výlety do krásné přírody, přibližně od středy se však počasí začalo nepředvídatelně měnit. Blesk Zprávám napsala svou zkušenost. 

„Když jsme tam byli v Bohinjsky Bistrici, tak celý večer a i celou noc pršelo. Respektive lilo, byly to provazy vody. Proháněla se tam jedna bouřka za druhou. Druhý den to stále nepřestávalo, tak jsme se rozhodli jet domů. Cestou jsme potkali další Čechy, když jsme čekali, až na silnici v horách odklidí popadané stromy a sesunutou půdu. Ti nám ukazovali, jak je vylité i Bohinjské jezero, kde jsme se den předtím v klidu projížděli na lodičce," uvedla. Naštěstí včas ujeli. 

Video  Lijáky ve Slovinsku (3. - 4. 8. 2023)  - Blesk
Video se připravuje ...

Češi, které Pavlína s kamarádem potkala, jezdí do Slovinska každý rok. Něco podobného prý naposledy zažili v roce 2007. 

Protržená hráz na řece Mura

V sobotu večer evakuovaly kvůli protržení hráze na řece Mura asi 500 lidí z obce Dolnja Bistrica. Ohroženo bylo podle místních médií až deset obcí. Do bezpečí začaly úřady převážet také některé obyvatele z údolí řeky Meža na severozápadě země, a to kvůli hrozícím sesuvům půdy, píše STA.

Současné záplavy ve Slovinsku způsobily přívalové deště, podle slovinské meteorologické služby tam za ani ne den spadlo tolik srážek jako obvykle za měsíc, napsala AP. Mezi oběťmi jsou také dva Nizozemci, podle slovinských médií je na treku v horách poblíž Kranje zabil blesk.

Bleskové záplavy jsou hlášeny i ze sousedního Rakouska, kde bylo ve spolkové zemi Korutany asi 80 lidí nuceno dočasně opustit své domovy, napsala v sobotu agentura AP.

Záplavy si tam vyžádaly v neděli nejméně jednu oběť. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na svědky. Ti dnes viděli dotyčného spadnout do řeky Glan severně od města Klagenfurt ve spolkové zemi Korutany. Později bylo nalezeno tělo.

Rakouské úřady dnes uvedly, že očekávají výrazný pokles hladiny řek, což se ale zatím netýká řeky Glan. Po silných lijácích ve čtvrtek a v pátek by také mohlo dojít k sesuvům půdy, varovaly úřady. Jen v okrese Völkermarkt bylo preventivně evakuováno přes 200 lidí, napsala agentura APA.

Video  Lijáky ve Slovinsku (3. - 4. 8. 2023)  - Blesk
Video se připravuje ...

Video  Lijáky ve Slovinsku (3. - 4. 8. 2023)  - Blesk
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 7. srpna 2023 03:39 )

Dnes v pondělí odpoledne budou extrémně silné bouřky v podobě supercel (s možností silného tornáda) postupovat z Běloruska do Lotyšska.
------------
"This event is projected to be among the most intense in many areas over the past 25 years," varují norští státní meteorologové. Ale v Norsku budou problémy jen minimální.

Jan Kocián ( 6. srpna 2023 13:43 )

Bouřkoví experti z ČHMÚ to netrefili, protože na sobotu předpovídali na sociálních sítích možnost silných bouřek v ČR, i riziko vzniku supercel v ČR.

"Nedokážeme určit, kolik kde naprší, protože hodně naprší v bouřkách," upozorňovali na nejistotu meteorologové ČHMÚ.
------------
Ale dopadlo to ještě jinak. Bouřek v ČR totiž bylo minimum. A všechny byly jen slabé.
------------
Meteorologové SHMÚ se jim vůbec nemusejí posmívat, protože sami vydali jen žlutou bouřkovou výstrahu, ani jednu oranžovou bouřkovou výstrahu neměli vydanou předem.

Zobrazit celou diskusi