Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Po zemi byla rozházená těla.“ Svědci popsali sebevražedný útok v Pákistánu, mrtvých je už 63

Aktualizováno -
2. srpna 2023
18:06
Autor: ČTK - 
31. července 2023
15:39

Počet obětí po nedělní explozi bomby na shromáždění stoupenců radikálního duchovního a vůdce islamistické strany na severozápadě Pákistánu vzrostl na 63. Informovala o tom agentura AP. Dalších 123 lidí je stále v péči lékařů a počet obětí se tak může ještě zvýšit. Sebevražedný bombový útok pravděpodobně zvýší obavy z nepokojů před parlamentními volbami, které se mají konat koncem roku.

Atentátník zaútočil na shromáždění konzervativní strany JUI-F maulány Fazlúra Rahmána na okraji města Chár poblíž hranic s Afghánistánem. K útoku se zatím nepřihlásila žádná skupina. Policejní protiteroristické oddělení, které výbuch vyšetřuje, má podezření, že za ním stojí teroristická organizace Islámský stát (IS).

Den po útoku byl stan, pod nímž se v neděli shromáždilo asi 400 lidí, ohořelý, částečně zřícený na krví nasáklé koberce a posetý převrácenými červenými židlemi. „Když jsem dorazil na místo, naskytl se mi strašný pohled,“ řekl o svém zážitku z neděle 29letý muž, který žije ve městě Chár. „Po zemi byla rozházená těla bez života, zatímco lidé volali o pomoc,“ dodal.

Na prašné zemi se ještě dlouho válely stranické propagační předměty, včetně čepic a šátků s černobílým logem JUI-F, některé potřísněné zaschlou krví. Třicet metrů od místa, kde sebevražedný atentátník odpálil své zařízení, byly podle AFP vidět drobné zbytky lidského masa a vlasů.

Ve stínu za žlutou policejní zábranou bylo nahromaděno asi čtyřicet sandálů a bot, zatímco pruhované vlajky JUI-F se stále třepotaly ve větru. Vyšetřovatelé v gumových rukavicích a maskách prohledávali místo činu.

Pákistán zaznamenal obnovení útoků islamistických ozbrojenců od loňského roku, kdy bylo porušeno příměří mezí pákistánskou odnoží radikálního hnutí Tálibán (TPP) a pákistánskou vládou. V prohlášení zaslaném agentuře AP pákistánský Tálibán však nedělní bombový útok odsoudil a uvedl, že jeho cílem bylo štvát muslimy proti sobě. Také afghánský Tálibán atentát odsoudil.

Bombový útok na mešitu ve městě Péšávar na severozápadě země zabil v lednu více než 100 lidí, ale útoky na politické strany jsou vzácné.

Strana JUI-F je součástí současné pákistánské vládní koalice premiéra Šahbáze Šarífa, který atentát odsoudil jako útok na demokratický proces.

I Evropská unie útok odsoudila jako „pokus o oslabení demokracie a vyvolání teroru“. „Odsuzujeme tento odporný násilný čin,“ uvedla mluvčí Evropské komise Nabila Massraliová.

Vyhlídky na parlamentní volby, které se mají konat v listopadu, již podle Reuters byly zkaleny několikaměsíčním soupeřením mezi hlavními stranami a obviněními z vměšování armády do civilní politiky.

Zobrazit celou diskusi