Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velký přehled pro cestovatele: Kde se vyplatí při cestě na dovolenou natankovat?

Autor: ČTK, swp - 
16. dubna 2023
08:58

Ceny pohonných hmot jsou v České republice oproti evropskému průměru nižší. Řidiči si připlatí hlavně při tankování v západních zemích Evropy, naopak se vyplatí natankovat v Polsku či Bulharsku. Vyplývá to z dat Evropské komise, která zveřejňuje průměrné ceny pohonných hmot všech zemí Evropské unie každý týden.

„Ceny v České republice jsou výrazně nižší oproti západní Evropě,“ řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Nižší než v České republice jsou pak například v Polsku a Bulharsku. Do léta lze podle Tomčiaka očekávat mírný růst cen pohonných hmot, ale poměr mezi jednotlivými zeměmi se měnit nebude. Při cestování v letních měsících tak odhaduje, že bude výhodné tankovat na domácích čerpacích stanicích, v Chorvatsku, Slovinsku, Polsku a Bulharsku.

Hlavním důvodem rozdílných cen pohonných hmot jsou podle Tomčiaka rozdílně nastavené výše daní. „Spotřební daň ani DPH se teď v nejbližších měsících v evropských zemích měnit nebude,“ uvedl Tomčiak. V České republice platí do konce roku 2023 snížená spotřební daň na naftu o 1,5 Kč za litr. Státy s dlouhodobě nejnižšími cenami pohonných hmot jsou pak zároveň státy s nejnižším daňovým zatížením.

Podle aktuálních dat Evropské komise je průměrná cena litru benzinu v Česku 37,3 Kč, průměr všech zemí Evropské unie je téměř o čtyři koruny vyšší, 41,1 Kč. Ze sousedních států natankují řidiči levněji pouze v Polsku. Na Slovensku a v Rakousku jsou ceny srovnatelné s Českou republikou. Ve vzdálenějších zemích je levněji ve Slovinsku či Chorvatsku. V sousedním Německu tankují benzin za téměř 44 Kč za litr. Nejlevnější je benzin v Bulharsku, kde v přepočtu litr vyjde na zhruba 30 Kč. Vůbec nejdražší benzin v Evropské unii je pak v Dánsku, přes 47 Kč.

Ceny nafty jsou v Česku na hodnotě 34,5 Kč, což je zhruba o čtyři koruny méně než průměr v EU. Ze sousedních států má levnější naftu pouze Polsko, litr tam stojí 33,6 Kč. Nejlevnější je na Maltě, a to za zhruba 28 Kč. Nejdražší naftu mají ve Švédsku, litr vyjde na necelých 46 Kč.

Data ohledně cen pohonných hmot sbírá Evropská komise každý týden, například v Česku se zakládají na údajích devíti ropných společností a dvou skladišť pohonných hmot. Dohromady sledované společnosti provozují 1515 čerpacích stanic, což je přes 40 procent všech českých pump.

Video  6 zásad úsporné jízdy. Víte jak snížit spotřebu auta?  - Videohub
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 16. dubna 2023 11:32 )

Pokud je cena v Rakousku stejná, tak se přece vyplatí natankovat tam. Z nějakých neznámých důvodu má auto na jejich benzin vyšší dojezd.

trintin ( 16. dubna 2023 10:58 )

Ceny pohonných hmot jsou v České republice oproti evropskému průměru nižší?? Autorka článku se nám po vzoru "Rudého Práva" snaží namluvit, že v EU nemají na výplatu několikanásobně výšší výdělěk a proto u nás je cena benzínu nižší jen zdánlivě.

Zobrazit celou diskusi