Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

6 nástrah pozemní ofenzivy: Míří Izraelci do pasti? Problémem jsou tunely a rakety Hamásu i obavy Západu

  • Autor: ver,lig,swp - 
    27. 10. 2023
    05:00

    Zatímco na Pásmo Gazy opakovaně dopadají další a další rakety, čím dál více izraelských vojáků se ptá, jestli sami nemíří do pasti. Hamás a jeho podporovatelé v Íránu jistě plánovali po masivních útocích, které se odehrály 7. října, i pozemní střet s izraelskou armádou. Je možné (a dokonce pravděpodobné), že hrůzy, jichž se bojovníci Hamásu dopouštěli na izraelském obyvatelstvu, byly záměrné a jejich cílem bylo vyprovokovat masivní reakci Izraele, i za cenu ztrát mnoha civilních životů v Gaze, píše CNN

  • 1.Spleť tunelů i rakety Hamásu

    Kroky, které Izrael učiní v následujících dnech, budou formovat oblast konfliktu po další desetiletí. Hamás prošpikoval Pásmo Gazy spletitou sítí tunelů a nad zemí se dá očekávat nastražení mnoha pastí. Izraelské obranné síly počítají i s vysokým počtem sebevražedných atentátníků nebo se zajímáním vojáků jako rukojmích. 

    Američtí armádní generálové a další vysocí představitelé země sdílejí s Izraelem své válečné zkušenosti z blízkovýchodní oblasti. Irácké armádě podporované americkými, britskými a dalšími speciálními jednotkami trvalo devět dlouhých měsíců, než v roce 2017 vyhnala ISIS z Mosulu.

    Obyvatelé severoiráckého města byli z velké části vysídleni a boje probíhaly doslova „od domu k domu“. ISIS při obraně využíval sítě tunelů ne nepodobných těm, které vybudoval Hamás pod Pásmem Gazy. Irák tak s pomocí jednotek západních zemí dobýval město zpět „cihlu po cihle“. 

    Potíž i s Hizballáhem

    Izraelští vojáci budou navíc čelit vytříbeným schopnostem výroby bomb Hizballáhem, libanonskou militantní skupinou a blízkým spojencem Hamásu.

    Hizballáh je totiž schopen vyrobit výbušniny, jež ochromí i tank. Izrael okusil ničivé schopnosti bomb vyrobených Hizballáhem v roce 2006, kdy svedl poslední vážnou bitvu s Libanonem a byl šokován sofistikovaností tamní armády. 

    Hamás má k dispozici mimo jiné protivzdušnou obranu v podobě SAM (raket ze země do vzduchu). Jediný muž s touto zbraní tak bude schopen sestřelit izraelské vrtulníky Apache, které poskytují podporu armádní pěchotě. 

    Hamás disponuje spletí podzemních dhodeb. Hamás disponuje spletí podzemních dhodeb. | Profimedia
  • 2.Propaganda Hamásu

    Kromě toho Hamás disponuje propagandistickými týmy, jež jsou připraveny natočit „vražedná videa“ útoků na izraelské jednotky. Pokud nás ISIS něco naučil, pak je to fakt, že nic nedokáže radikalizovat nebo rozpálit mladé rozhněvané muže více než záběry plné krveprolití a odvahy, varuje CNN. 

    Dá se proto předpokládat, že Hamás počítal s rozsáhlými masakry v Gaze. I to může být cílem druhé fáze útoku po infiltraci 7. října. 

    „Jakýkoli špatný krok směrem k pokračování v genocidě a nucenému vysídlování může mít vážné důsledky jak v regionu, tak pro samotné válečné štváče,“ řekl v neděli íránský ministr zahraničí Hossein Amir-Abdollahian. Jeho slova nejsou podle serveru míněna jako analýza, ale jako hrozba. 

  • 3.Obavy ze střetu civilizací

    Toho si je vědom i Bílý dům. Konflikt by tak mohl mít rozsáhlé a nebezpečné následky vedoucí k podobnému „střetu civilizací“, jaký následoval po 11. září. Hlavním zájmem prezidenta Joea Bidena je v současné chvíli blaho amerických rukojmích v Gaze a dalších více než 200 lidí, které Hamás drží. 

    Zdroje z Washingtonu od víkendu vyjadřují obavy z rozsáhlé pozemní operace v Pásmu Gazy. Podle nich Izrael riskuje zažehnutí požáru, který by se mohl vymknout kontrole a byl by podobný tomu, jaký v Iráku vypukl po invazi vedené USA s cílem svrhnout Saddáma Husajna

    Americký prezident Joe Biden se v Tel Avivu setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem (18.10.2023). Americký prezident Joe Biden se v Tel Avivu setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem (18.10.2023). | Reuters
  • 4.Oddanost myšlence na zničení Izraele

    „Bojovníci Hamásu jsou noví nacisté. Jsou novým ISIS a musíme proti nim bojovat společně. Stejně jako se civilizovaný svět spojil v boji proti nacistům a spojil v boji proti ISIS,“ řekl tento týden izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

    Poslední zvěrstva Hamásu byla hrůzná, ale militantní hnutí není ISIS. Hamás ve skutečnosti tvrdě a za použití násilí pracoval na tom, aby v Gaze potlačil elementy ISIS, které představovaly formu politického islámu, proti kterému se Hamás staví.

    Hamás doufá ve vytvoření palestinského státu založeného na učení islámu. Ale není pro vytvoření chalífátu. Kromě toho za sebou nemá historii útoků mimo Izrael a palestinská území, ani nevyužívá internet k celosvětovým pokusům o radikalizaci. Hamás je oddán myšlence na zničení židovského státu.

  • 5.Spojenci Hamásu

    Při náletech vedených Hamásem v Izraeli bylo doposud zabito asi 1400 lidí. Počet obětí v Gaze podle palestinských zdravotníků překročil 5700. Izraelské obranné síly tvrdí, že se snaží minimalizovat civilní oběti. Stav téměř úplného obležení byl uvalen na 2,3 milionu obyvatel Pásma Gazy. Podle OSN bylo vysídleno 1,4 milionu lidí. Pozemní operace Izraele by nevyhnutelně znamenala, že počty obětí vystřelí nahoru, a to na obou stranách.

    Nepřátelé Izraele, které spojuje oddanost ke zničení samotného státu, se mezitím scházejí v Libanonu. Vůdce Hizballáhu Hassan Nasralláh se tam ve středu setkal se zástupcem šéfa Hamásu Salehem Al-Arourim a generálním tajemníkem palestinského islámského džihádu Ziadem Al-Nakhlou.

    „Bylo provedeno hodnocení toho, co musí strany Osy odporu udělat v této citlivé fázi, aby dosáhly skutečného vítězství odporu v Gaze a Palestině a zastavily zrádnou a brutální agresi proti našemu lidu,“ uvedl Hizballáh v prohlášení.

    Hizballáh již odlákal výlučnou pozornost izraelských sil od Pásma Gazy přestřelkami podél jižní hranice Libanonu. Spojené státy obvinily Írán, že vyslal irácké zástupce, aby zasáhli americké logistické základny v Bagdádu. Uklidnění konfliktu nepomáhají ani pokusy jemenských Húsíů podporovaných Íránem o vypálení raket na Izrael. Ty se zatím podařilo sestřelit USA. 

  • 6.Neopakovat chyby

    Američanům i mnoha občanům Evropy je doporučeno, aby opustili země Blízkého východu blízko Izraele. John Kirby, mluvčí Rady národní bezpečnosti USA, v pondělí řekl, že administrativa „velmi, velmi bedlivě sleduje“ známky toho, že by skupiny milicí podporované Íránem plánovaly zintenzivnit útoky na americké vojenské síly umístěné na Blízkém východě.

    Írán se možná snaží odvést pozornost Washingtonu od Izraele. Možná se ale snaží přimět USA k dalšímu konfliktu. A to je něco, čemu se Spojené státy snaží vyhnout. Biden při jednání s izraelským premiérem doporučil opatrnost. 

    „Nemůžete se dívat na to, co se tady stalo matkám nebo otcům nebo prarodičům, synům, dcerám, dětem, dokonce i nemluvňatům, a nekřičet po spravedlnosti. Spravedlnosti musí být učiněno zadost. Ale nenechte se vztekem pohltit,“ řekl Biden. „Po 11. září jsme byli ve Spojených státech rozzuřeni. Zatímco jsme chápali spravedlnost a dočkali jsme se spravedlnosti, udělali jsme i mnoho chyb,“ dodal. 

    Tyto chyby vedly k invazi do Iráku pod vedením USA a rozšířenému přesvědčení, že islám je pod útokem Západu, chaosu na Blízkém východě, takzvanému Islámskému státu nebo samotnému chalífátu a celosvětovým teroristickým útokům.

    „Když prezident Biden varuje izraelskou vládu, aby neopakovala chyby, kterých se dopustily USA v Afghánistánu, mluví z vlastní zkušenosti. Jak nyní všichni víme, USA po 11. září zareagovaly přehnaně,“ řekla Karin von Hippel, ředitelka Royal United Services Institute a bývalá poradkyně americké armády pro boj s terorismem.

    Šéf Izraelského institutu pro strategická studia, Martin Sherman, nesouhlasí „Nemyslím si, že se Arabové někdy doopravdy vyrovnají s Izraelem. Minimum, o které může Izrael usilovat, je být velmi obávaný. A to nejlepší, v co může doufat, je být neochotně přijat,“ řekl.

    Video  Předzvěst pozemní operace? Izrael poslal do Pásma Gazy tanky.  - IDF
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi