Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masakr v USA: 18 mrtvých a pachatel na útěku! Z Česka poslal kondolenci i Pavel

Aktualizováno -
26. října 2023
18:33
Autor: ČTK - 
26. října 2023
06:02

Střelba v americkém městě Lewiston si vyžádala 18 obětí, zraněných je 13. Bilanci potvrdila guvernérka státu Maine Janet Millsová. Podezřelý Robert Card je dál na útěku. O situaci je průběžně informován prezident Joe Biden. Muž podle policie trpěl psychickými problémy, s nimiž se léčil. V případu je ale stále mnoho nejasností. Po Cardovi pátrají stovky policistů, úřady uzavřely řadu veřejných budov i škol a vyzývají lidi ke bdělosti a opatrnosti.

Ve čtyřicetitisícovém Lewistonu na severovýchodě Spojených států se střílelo ve středu večer místního času (v noci na dnešek SELČ) na dvou místech - v bowlingové herně a restauraci.

Šerif Eric Samson sdělil, že v herně přišlo o život nejméně sedm lidí. Policie po útocích vyzvala místní obyvatele, aby se zamkli ve svých domovech a nevycházeli ven.

Na facebooku také zveřejnila fotografii podezřelého, na níž je vidět muž v modrých kalhotách a hnědé mikině, který drží zřejmě automatickou či poloautomatickou zbraň.

Pokyn nevycházet dostali později i obyvatelé blízkých obcí a měst Lisbon, Auburn a Bowdoin. Zavřené tam budou úřady a školy. Školy dnes nebudou v provozu ani v největším městě státu Maine Portlandu, uvedla školní správa na webu.

Americká média uvádějí s odvoláním na různé zdroje rozdílné počty obětí střelby. Podle stanice CNN a agentury AP jich je nejméně 16, podle stanice NBC News 15 až 20.

Podezřelého Roberta Carda nyní policie stíhá pro podezření z osminásobné vraždy. Podle zástupce policie Williama Rosse počet obvinění pravděpodobně vzroste na 18 ve chvíli, kdy budou identifikovány všechny oběti.

Guvernérka: Potkala jsem tu manžela, děti ti chodily do školy

„Lewiston je speciálním místem známým pro své otevřené srdce a semknutou komunitu. Léta jsem tu pracovala, potkala tu a vzala si svého muže. Naše dcery tu chodily do školy. Nikdo z 1,3 milionu obyvatel našeho státu si něco takového nezaslouží. Ani žádný jiný stát nebo jiní lidé,“ řekla guvernérka státu Maine Janet Millsová.

Guvernérka státu Maine o případu podle listu The New York Times už dvakrát mluvila s prezidentem Joem Bidenem a jednou s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Federální úřady podle Millsové slíbily Maine „plnou podporu“. Zvláštní agentka Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jodi Cohenová uvedla, že policii v Lewistonu podporují „taktické týmy, specialisté na sběr důkazů i týmy detektivů“ z různých amerických států.

Bidenovi poslal kondolenci i Pavel

Prezident USA Biden incident v Maine popsal jako „další nesmyslnou a tragickou střelbu“ a opět vyzval republikánskou většinu v Kongresu, aby přijala přísnější zbraňové zákony. „Až příliš mnoho Američanů zažilo v rodině úmrtí nebo zranění kvůli zbraňovému násilí. Tohle není normální a nemůžeme to přijmout,“ stojí v prohlášení Bílého domu.

Bidenovi zaslal svou kondolenci také český prezident Petr Pavel. „Tento nesmyslný násilný čin připravil o život mnoho lidí. Vaše Excelence, dovolte mi vyjádřit jménem české veřejnosti, jménem své choti i jménem svým hlubokou soustrast pozůstalým rodinám a zraněným popřát brzké uzdravení,“ uvedl.

Pátrání po Robertovi Cardovi

Policie uvedla, že po Cardovi pátrá a varovala, že je zřejmě ozbrojený a nebezpečný. Agentura AP napsala, že Card je armádou vyškolený instruktor v zacházení se zbraněmi, který měl v poslední době psychické problémy. Dva týdny letos v létě strávil v psychiatrickém zařízení. Slyšel prý hlasy a vyhrožoval, že zaútočí na vojenské výcvikové středisko ve městě Saco v Maine.

Střelce se zatím policii navzdory rozsáhlé pátrací akci nepodařilo objevit, našla ale bílý vůz SUV, kterým podle ní Card odjel z Lewistonu do 11 kilometrů vzdáleného města Lisbon.

Svědci ve městě Lewiston, které leží asi 200 kilometrů severně od Bostonu, popsali chaotické scény, které se odehrály u bowlingové herny a restaurace .

Rodiny s dětmi si chtěly užít hezký večer...

Nichoel Wymanová Arelová uvedla, že když se se svou dcerou vracela ve středu večer autem domů, spatřila před bowlingovou hernou v Lewistonu množství policejních aut a sanitek.

Všimla si také člověka, který byl celý od krve, ale nepoznala, zda byl sám zraněný. Podle ní byly na místě i rodiny s dětmi. „To bylo na tom asi to nejhorší - vidět, jak odtud vycházejí rodiny, které si chtěly jen udělat hezký večer,“ řekla Arelová.

Útoky střelnou zbraní jsou v USA velmi časté, ve státě Maine se ale odehrávají jen zřídka. Od začátku letošního roku bylo ve Spojených státech zaznamenáno 564 případů masové střelby, uvádí nezisková organizace Gun Violence Archive. Ta do statistiky zahrnuje případy, kdy při střelbě utrpí zranění nebo přijdou o život nejméně čtyři lidé, nepočítaje v to střelce.

Agentura Reuters uvedla, že mrtvých po útoku v Lewistonu je téměř stejný počet, který je v 1,4milionovém Maine běžně zavražděn za celý rok. Od roku 2012 se podle místní policie roční počet vražd ve státě pohybuje mezi 16 a 29.

Video  Policie v americkém Nashvillu zveřejnila šokující záznam ze zásahu proti střelkyni na křesťanské základce. Útočnici zastřelili policisté Rex Engelbert a Michael Collazo.  - youtube/Metropolitan Nashville Police Department
Video se připravuje ...

sekebo ( 26. října 2023 17:02 )

Věřím, že ten vymaštěný, armádou vyškolený instruktor, pokud vlastní takové zbraně, měl papíry na hlavu v naprostém pořádku. A pak najednou přišel blikanec a fůra neštěstí je na světě. A přes 500 masových vražd v tomto roce střelnou zbraní v USA? Tak to tam mají vlastně na denním pořádku. Takovou demokracii, kdy střelnou zbraň vlastní takoví skrytí poděsi, u nás, paní Černochová, opravdu nechci !!!

nadčasový MP ( 26. října 2023 14:21 )

Nejsi ty náhodou potrefená husa? Nech se sledovat.

bizon_pepa ( 26. října 2023 11:11 )

No TVL. Tos vymyslel sám?

msamec3 ( 26. října 2023 10:41 )

Tak tohle se aha do Evropy vymaštěný lidi s usa

Th0r_z_h0r ( 26. října 2023 09:24 )

USSA nas vzor.

http­s://cn­n.ipri­ma.cz­/cnn-behem-prvnich-tri-tydnu-v-roce-2023-doslo-v-usa-k-38-masovym-strelbam-198866

Zobrazit celou diskusi