Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děs v USA: Mladík (16) zazvonil, muž ho střelil do hlavy. Ženu (†20) zastřelili při dalším omylu!

Autor: ČTK, simao - 
18. dubna 2023
21:56

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž poté do hlavy a ruky střelil starší běloch. O případu, který vyvolal pobouření, dnes informovaly světové tiskové agentury. S chlapcem, který se zotavuje doma poté, co byl v propuštěn z nemocnice, telefonicky hovořil prezident Joe Biden. Muž, který byl obviněn z napadení, se dnes podle úřadů vzdal policii a je ve vazbě.

Rodiče ve čtvrtek pozdě večer Ralpha Yarla poslali, aby vyzvedl své mladší bratry z domu přátel v Kansas City ve státě Missouri. Mladík si ale spletl dvě ulice s podobným názvem a zazvonil u špatného domu, odkud na něj krátce poté skrz skleněné dveře začal střílet 84letý Andrew Lester, zřejmě aniž by Yarla jakkoliv oslovil. Podle příbuzných chlapec po prvním zásahu padl na zem, ale muž na něj vystřelil znovu. Přesto se mu podařilo zvednout, utéct a najít pomoc.

Yarl, kterého jeho školní okrsek označil za vynikajícího studenta a talentovaného hudebníka, střelbu přežil a v neděli mohl být propuštěn z nemocnice. „Nadále se zlepšuje,“ řekl jeho otec listu The Kansas City Star. „Vnímá a dělá pokroky.“

Střelce policie ve čtvrtek zadržela, ale další den propustila. V neděli a v pondělí se před jeho domem uskutečnil protest stovek lidí, kteří požadovali „spravedlnost pro Ralpha“.

V pondělí nakonec policie střelce, který si prý myslel, že se k němu chce někdo vloupat, obvinila z ozbrojeného útoku. Dnes se Lester podle kanceláře šerifa okresu Clay vzdal policii a je ve vazbě. V případě odsouzení mu hrozí až doživotní trest odnětí svobody. Kauce byla stanovena na 200 000 dolarů. Jestli má ale případ šanci u soudu, se teprve uvidí. Missouri má totiž zákony, které majitelům domů umožňují použít i smrtící sílu, pokud se důvodně domnívají, že to je nutné, aby chránili sebe nebo jiného člověka před smrtí, vážným ublížením na těle či jiným trestným činem.

Yarlova rodina je přesvědčena, že nešlo o omyl, ale o trestný čin z nenávisti. „Nestřelíte dítě do hlavy, protože zazvonilo na váš zvonek,“ prohlásila mladíkova teta Faith Spoonmoreová, která na webu GoFundMe založila stránku na jeho podporu, na níž se už vybralo přes 2,9 milionu dolarů (zhruba 62 milionů Kč).

Rasové prvky střelby?

S chlapcem a jeho matkou v pondělí telefonoval prezident Biden, píše web stanice NBC s odkazem na představitele Bílého domu. „Dlouze spolu hovořili ohledně Ralphova zotavování a Ralph prezidentovi řekl, že jeho maminka Cleo Nagbeová, která se k hovoru také připojila, je nejen zdravotní sestra, ale také fyzioterapeutka,“ uvedl pracovník Bílého domu. „Mluvili o tom, jaké má Ralph v tomto ohledu štěstí,“ dodal.

Šéfka policie v Kansas City Stacey Gravesová dala najevo, že si je vědoma „rasových prvků“ případu. „Žádné dítě by nemělo žít ve strachu, že bude zastřeleno za to, že zazvonilo u špatných dveří,“ uvedla na twitteru zase americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

Kaylin Gillisovou majitel pozemku zastřelil

AP informuje i o dalším podobném případu, který se odehrál v sobotu ve státě New York. Zemřela při něm dvacetiletá Kaylin Gillisová.

S přáteli vjeli omylem na příjezdovou cestu 65letého Kevina Monahana ve městě Hebron, informuje BBC. Hebron při odjezdu začal pálit, zasáhl auto a v něm Gillisovou - Monahan byl v tomto případě obviněn z vraždy 2. stupně. 

„Je to velmi smutný případ několika mladých dospělých, kteří hledali dům přítele a skončili na pozemku tohoto muže, který se rozhodl vyjít ven se střelnou zbraní a zabít je,“ řekl na tiskové konferenci šerif státu Washington Jeffrey Murphy.

Upozornil, že šlo o venkovskou oblast se špatně osvětlenými příjezdovými cestami, nikdo z auta se však nepokusil na pozemku vystoupit, natož vstoupit do domu střelce Monahana. „Nebyl důvod, aby se pan Monahan cítil ohrožen,“ dodal šerif. Kancelář šerifa následně uvedla, že Monahan nespolupracoval s policií při vyšetřování a odmítal opustit svou rezidenci.

I v tomto případě vznikla stránka na GoFundMe, která má zdrcené rodině Kaylin Gillisové pomoci „s pohřbem a dalšími výdaji“.

Video  Žena (†28) zabila tři malé děti a tři dospělé na škole v nashvillu. Policie ji zastřelila  - Reuters
Video se připravuje ...

sakajeva ( 19. dubna 2023 08:03 )

V Americe se prostě lidé bojí jeden druhého. Když dědek viděl u dveří černocha, prostě se bál. A protože v Americe má každý bouchačku, tak to takhle dopadá. Stejné je to v případech kdy černochy zabili policajti, je to jen strach.

Zobrazit celou diskusi