Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Odhalené ruské mučírny a zvěrstva: Tohle místo bylo peklem na Zemi, Rusové jsou monstra, říká Světlana

Autor: tsv - 
27. února 2023
05:00

Ukrajinský Cherson, který po dobu několika měsíců okupovali ruští vojáci, nyní skýtá množství mučíren. Okupanti v místnostech mlátili a brutálně týrali nejen bývalé členy ukrajinské armády, ale i nevinné civilisty. Do zajatců pouštěli elektrický proud, trhali jim nehty a mnohé znásilňovali. Ukrajina zatím hlásí 90 tisíc případů ruských válečných zločinů, přičemž jen v Chersonu se okupanti dopustili osmi tisíc z nich, než město v listopadu osvobodili ukrajinští vojáci.

„Slyšela jsem, jak ženy a muži křičí, když v kuklách vytahovali jejich těla ven,“ řekla pro server DailyMail 42letá Světlana Melnyková. Žena bydlí jen kousek od místa, kde se nachází jedna z mučíren. „Tohle místo bylo peklo na Zemi. Rusové byli ta monstra, co sem přišli. Všichni jsme se jich báli.“

28letý prodejce Andrij Andrjuščenko strávil v mučicí kobce 47 dní poté, co ho kvůli kreslení proukrajinských grafitti zatkli Rusové. „Mlátili mě a omotali mi elektrický drát kolem genitálií a uší,“ vzpomínal Andrij. „Vtipkovali o tom, že zavolají Zelenskému nebo Bidenovi, když do mě pouštěli proud, protože to bylo napojené na starý telefon,“ dodal s odkazem na ukrajinského a amerického prezidenta.

„Bylo to peklo,“ pokračoval. „Vymlátili mi zuby a mlátili mě do bezvědomí. Na krk mi dali činky a za záda nůž a nutili mě dřepovat. Myslel jsem si, že umřu.“

Ukrajina vyhraje, ale za jakou cenu?

Svůj příběh popsala i 30letá zahradnice Naďa Knjazová. „Rusové zatkli mého manžela, když tu byli, protože býval v armádě,“ popisovala. „Zavázali mu oči, mlátili ho a vyhrožovali mu, že ho zastřelí, když jim neřekne, kde jsou vojáci. Strašně jsem se bála, ale po chvíli ho pustili. Ale vzali nám auto.“

„Chtěli, aby s nimi spolupracoval, ale řekl jim, že nic neví,“ dodala Naďa. „Ukrajina tuto válku vyhraje, ale za jakou cenu? Zemřelo moc lidí. Rusové tu jsou rok, čas uplynul od chvíle, kdy sem přinesli teror.“

Ruské válečné zločiny po celou dobu války mapují ukrajinské úřady, ty dosud napočítaly bezmála 90 tisíc případů. „Rozměry tragédie jsou mnohem větší,“ poznamenal šéf kanceláře prezidenta Andrij Jermak. „Jelikož jsme ve skoro každém osvobozeném městě nebo vesnici našli důkazy mučení a mimosoudních poprav.“ Ukrajinské autority se mimo jiné obávají, že za dobu okupace byly znásilněny tisíce žen a dětí.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Kompletní online

Video  Ukrajinský prezident Zelenskyj ukázal: Tady během války žiju  - Twitter / Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa