Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fiala s Bidenem ve Varšavě: Prezident USA řekl, že má Česko rád. A premiér odhalil cenu zbraní

Aktualizováno -
22. února 2023
21:00
Autor: ČTK, mav, David Polák, Darina Jíchová - 
22. února 2023
09:14

Polský prezident Andrzej Duda dnes ve Varšavě uvítal účastníky schůzky představitelů takzvané bukurešťské devítky (B9) s americkým prezidentem Joem Bidenem. Za Českou republiku na jednání dorazil premiér Petr Fiala. Lídři po skončení schůzky ve společné deklaraci uvedli, že volají po zvýšeném nasazení NATO na jeho východním křídle. Fiala večer popsal, že mu Biden řekl, že má Česko rád, načež premiér zveřejnil, kolik již stála česká pomoc pro Ukrajinu.

Biden na úvodu jednání označil za velkou chybu, že Rusko pozastavuje účast na smlouvě Nový START. Ocenil lídry východního křídla NATO včetně Česka.  „Víte lépe než kdokoli jiný, co je v tomhle konfliktu v sázce, nejen pro Ukrajinu,“ řekl Biden. „Věci se radikálně změnily a my musíme zajistit, abychom je změnili zpátky,“ dodal americký prezident na veřejné části jednání.

Jeho prohlášení o Putinově velké chybě reagovalo na vývoj z úterý, kdy ruský prezident Vladimir Putin oznámil odklon Ruska od poslední dohody s Washingtonem o jaderném odzbrojování. Smlouva Nový START podepsaná v roce 2010 v Praze mimo jiné stanovila, že obě strany musejí snížit na 1550 počet strategických jaderných hlavic, tedy zbraní použitelných na velkou vzdálenost. Ruská diplomacie několik hodin po Putinově oznámení uvedla, že Moskva bude limity ukotvené ve smlouvě nadále dodržovat.

Video  Fiala s Bidenem ve Varšavě na jednání lídrů východní Evropy  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Polský prezident na úvod summitu řekl, že loňská ruská invaze změnila bezpečnostní situaci v Evropě a že Severoatlantická aliance musí plánovat další kroky v přípravě na summit NATO naplánovaný na červenec. Litevský prezident Gitanas Nauséda, jehož země bude summit hostit, dnes volal po větší angažovanosti USA na východě Evropy.

Zbraně za 10 miliard

„Dnešní jednání s Bidenem ukázalo jednotu spojenců a velké odhodlání. Jeho hlavním motivem byla bezpečnost v EU,“ okomentoval Fiala summit na večerním tiskovém brífinku. „Prezident Biden a další členové B9 se shodli, že jsou ochotni bránit každý centimetr aliančního území. Jednoznačně jsme se také shodli na pokračující podpoře Ukrajině,“ dodal premiér s tím, že americký prezident potvrdil spojenecké závazky.

„Velmi také oceňuji, že Spojené státy přislíbily další pomoc Ukrajině,“ pokračoval Fiala, který zdůraznil, že Ukrajina potřebuje naši finanční a humanitární pomoc.

Premiér na jednání připomněl, že Česko již Ukrajině věnovalo mnoho vojenského materiálu. „Česko patří mezi největší dodavatele a dárce Ukrajině. Byli jsme první, kdo dali vrtulníky, tanky, obranná vozidla a další munici (…) první námi organizovaná dodávka pomoci na Ukrajinu přišla už 14 dní po začátku invaze,“ řekl Fiala.

Následně vyjmenoval, co všechno Česko již poslalo - 89 tanků, 226 BVP,  38 houfnic, 4 vrtulníky a 900 metrů mostních konstrukcí. Celkem šlo o pomoc za deset miliard korun. Obranný průmysl věnoval 33 raketometů a 1,5 milionů kusů munice za 30 miliard korun.

„Já jsem také na setkání států B9 připomněl, že naší ambicí je na území Česka vycvičit 9000 ukrajinských vojáků,“ uvedl dále český premiér. „Byla pro mě čest reprezentovat Českou republiku na tomto setkání ve Varšavě,“ uzavřel a prozradil, že když si potřásal rukou s Bidenem, americký prezident mu řekl, že má Česko rád.

Manévry v centru Varšavy

Americký prezident Joe Biden přicestoval do Polska v pondělí večer. V úterý se ve Varšavě sešel s Dudou, který cestu amerického prezidenta označil za důležitou známku závazku Spojených států vůči bezpečnosti v Evropě.

V odpoledním projevu Biden řekl, že podpora Ukrajiny nepoleví a Rusko tam nikdy nezvítězí.

Kolem návštěvy prezidenta USA přitom probíhaly v polské metropoli velké manévry. U varšavského hotelu, kde Biden nocoval, dokonce zasahovali hasiči. Ukázalo se však, že jde o planý poplach, informovala agentura Reuters.

Planý poplach ve varšavském hotelu, kde nocoval Joe Biden (22. 2. 2023). Planý poplach ve varšavském hotelu, kde nocoval Joe Biden (22. 2. 2023). | Reuters

V Polsku dnes rovněž demontrovalo, sešli se aktivisté dovolávající se, aby Západ Ukrajině poskytl stíhačky. Konkrétně pak stroje F-16, jak hlásal vzkaz jednoho z transparentů.

Válka na Ukrajině: Demonstrace za podporu poskytnutí stíhaček Ukrajině, (22.02.2023). Válka na Ukrajině: Demonstrace za podporu poskytnutí stíhaček Ukrajině, (22.02.2023). | Reuters

Dnešního jednání lídrů zemí bukurešťského formátu s Bidenem se účastnil také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Členy B9 jsou kromě Česka také Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko. Uskupení vzniklo v roce 2015 v reakci na agresivní kroky Ruska na Ukrajině.

Za Česko dostal pozvánku končící prezident Miloš Zeman, kterého však zastoupil Fiala. „Při jednání s prezidentem Bidenem chci zdůraznit naši aktivní roli v rámci východního křídla NATO a připomenu i některá konkrétní čísla,“ řekl dopoledne.

Video  Fiala před odletem za Bidenem do Varšavy: Je nutné, aby Rusko na Ukrajině neuspělo  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zatímco se Fiala a jeho kolegové v čele s Biden chystali na jednání, v Moskvě probíhala schůzka Putina a vysoce postaveného představitele čínské diplomacie Wang Ie. Čína je podle něj připravena prohloubit partnerství s Ruskem. Před jejich spojenectvím varoval v pondělí na společné tiskové konferenci s Bidenem ukrajinský prezident Zelenskyj.

Bidenově cestě do Polska předcházela právě pondělní neohlášená návštěva Kyjeva, kde strávil asi pět hodin a oznámil zde nový balík vojenské pomoci. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského byla tato návštěva „mimořádně důležitým projevem podpory všem Ukrajincům“. Právě během Bidenovy návštěvy na Ukrajiny, Rusko podniklo patrně neúspěšnou zkoušku mezikontinentální balistické rakety. Informoval o tom v noci na dnešek server televize CNN s odvoláním na dva nejmenované americké zdroje. Moskva informace CNN popřela.

S bezprecedentní cestou do válkou rozvrácené země se pojila nejrůznější bezpečnostní opatření, k poplachu ovšem došlo, až když byl Biden zpátky na území NATO, totiž v Polsku. U varšavského hotelu, kde nocoval, ve středu ráno zasahovali hasiči. Podle agentury Reuters nakonec šlo o planý poplach.

Fiala se dnes ve Varšavě sešel i se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým. V rámci strategické spolupráce jednali o společné dálnici D11, propojovacím plynovodu Stork II či o polských terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG), jejichž kapacitu si chce Česká republika pronajmout.

18:48
Dnes

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to dnes uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropská unie podle ní není dokonalá, ani taková nemůže být, protože je spolkem 27 členských států a 450 milionů obyvatel, připomněla šéfka unijní exekutivy. Výhody, které členství v EU přináší, jsou ovšem podle ní obrovské.

„Pro mě je Evropská unie více než jen spolek zemí, je to náš společný domov,“ zdůraznila von der Leyenová v rozhovoru se skupinou novinářů ze států, které do EU před 20 lety vstoupily. V roce 2004 se unie rozšířila o Česko, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Kypr a Maltu.

Vzhledem k dění v některých nových členských státech, například pokud jde o problémy s dodržováním pravidel právního státu v Maďarsku či svobody médií na Slovensku, se někdy objevuje tvrzení, že tyto země ještě nebyly na vstup do EU zralé a připravené. S tím dnes ale Ursula von der Leyenová nechtěla souhlasit.

18:13
Dnes

Kyjevská městská správa oznámila naléhavou evakuaci dvou nemocnic v hlavním městě. Ukrajinská média naznačují, že evakuace je způsobena výhrůžkami ze strany šéfa běloruské KGB Ivana Tertela, píše kanál Nexta.

Na zasedání „Všeběloruského lidového shromáždění“ Tertel prohlásil, že jeho služba bude čelit „teroristům“ z Ukrajiny. „Všichni tito lidé a jejich plány jsou nám známy. V boji proti terorismu jednáme podle zákonů válečného stavu. Mezi teroristy jsou mrtví a zranění, budou potrestáni, přestože si za své doupě vybrali kyjevské nemocnice v Bohatyrské ulici 30-32, kde se vlastně schovávali za zády nemocných dětí,“ řekl šéf KGB.

18:01
Dnes

Na moskevském letišti Ostafjevo se v noci na dnešek podařilo zničit víceúčelový ruský vrtulník Ka-32, oznámila ukrajinská vojenská rozvědka HUR. Zveřejnila také videozáznam, který podle ní operaci zachycuje. K zodpovědnosti za operaci se přímo nepřihlásila, ukrajinské zapojení ale naznačila heslem „Sláva Ukrajině!“ na konci oznámení. Podobná prohlášení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Vrtulník podle rozvědky používala ruská armáda během svého tažení na Ukrajině při podpůrných operacích. Vrtulníky Ka-32 se využívají k přepravě osob či nákladu, k pátracím a záchranným operacím při humanitárních katastrofách nebo i k hašení požárů.

Letiště Ostafjevo podle ukrajinské rozvědky patří ruskému ministerstvu obrany, které ho využívá společně se společností Gazpromavia patřící pod plynárenský podnik Gazprom. Podle dostupných informací slouží letiště pro civilní i vojenské lety.

Zobrazit celý online

Video  Americký prezident Joe Biden navštívil Kyjev  - Reuters
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 25. února 2023 11:25 )

z cizího krev neteče

Jirik-ta ( 25. února 2023 11:23 )

Jirik-ta ( 25. února 2023 11:22 )

redakce sobě

majulenka ( 23. února 2023 22:31 )

Petr Klíč: Ano, nepopírám; je to starý pán. Já ale reagovala na respondenta "villi" - na jeho příspěvek.
A dodatečně Vám přeji vše nej., hlavně zdraví - k včerejšímu svátku.

nespokojeny ( 23. února 2023 20:51 )

Ano, jen Petr Klíč se diví? Zastávat se této skutečnosti nejde - je to trapné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa