Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vládní novinky: Další pomoc pro Ukrajinu, balík peněz pro včelaře a zrušený úřad

Aktualizováno -
22. února 2023
17:22
Autor: ČTK, Mii - 
22. února 2023
08:53

Další humanitární podporu ve prospěch Ukrajiny, novelu zákona o podpoře regionálního rozvoje nebo dotace ve včelařství měla na dnešním programu vláda. Kabinet Petra Fialy (ODS) schválil, že logistiku darů Ukrajině od soukromých donátorů budou zajišťovat hasiči až do celkové výše 200 milionů korun. Na podporu včelařství půjde 110 milionů korun.

Co vláda schválila:

  • Hasiči budou zajišťovat logistiku darů Ukrajině od soukromých donátorů, letos tak lze postupovat u darů až do celkové výše 200 milionů korun.
  • Zrušení Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře. Jeho agenda přejde ke konci roku pod Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
  • V letech 2023 až 2027 půjde na podporu včelařství 110 milionů korun ročně. Polovina peněz půjde z evropského rozpočtu.
  • Kabinet zabýval darem 378 balíčků komponentů informačních a komunikačních technologií Ukrajině v hodnotě téměř milionu korun.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) považuje za důležité pomoci zemi napadené Ruskem i s tím, aby zvládala například problémy s vnitřně vysídlenými uprchlíky a aby zajistila dostatečnou infrastrukturu. Tím lze podle ministra předcházet i potenciální další uprchlické vlně.

Hasiči tak podle něj mohou být logistickou spojkou, pokud soukromí donátoři budou chtít poskytnout dar na Ukrajinu, ale sami mají problém s jeho dopravou na místo, nebo jim v tom brání legislativní překážky. „Lze to učinit tak, že takový soukromý donátor daruje České republice zastoupené ministerstvem vnitra, generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru dané předměty a Hasičský záchranný sbor to potom v rámci schváleného materiálu může darovat Ukrajině,“ vysvětlil Rakušan.

Vláda od loňského začátku invaze postupně schválila humanitární dary Ukrajině, zároveň Česko dosud darovalo nepoužívaný vojenský materiál ze zásob armády asi za 4,8 miliardy korun. Zbraně na Ukrajinu posílají i čeští zbrojaři, loni na Ukrajinu vyvezli vojenský materiál za více než 50 miliard korun. Deset větších neziskových organizací, které patří mezi členy FoRS - Českého fóra pro rozvojovou spolupráci, poskytlo Ukrajině pomoc za víc než dvě miliardy korun.

Video  Jurečka: Důchody se průměrně zvednou o 750 korun  - ČTK
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 25. února 2023 11:34 )

Dorota Máchalová

krapotkin ( 24. února 2023 08:29 )

Stejně tak to dělají Němci se zastaralými Leopardy II.

krapotkin ( 24. února 2023 08:28 )

A copak ? To si ještě všichni ukrajinští poslanci nestačili nakoupit luxusní Mercedesy ?

JaNat ( 23. února 2023 21:44 )

Spíš Agrarfonds bohatnou.

jajas ( 23. února 2023 20:52 )

"Koudelka jako hlavní nákupčí jistě nese vinu i za to, že ministerstvo obrany dostalo rekordní, půlmiliardovou pokutu od antimonopolního úřadu. To když v roce 2021 v rozporu se zákonem uzavřelo smlouvu na nákup víceúčelových armádních vrtulníků s americkou vládou dříve, než rozhodlo o námitkách jiného potenciálního dodavatele, italské společnosti Leonardo."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa