Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak to bude s tanky Leopard pro Ukrajinu? Polsko je chce poslat i bez německého souhlasu

Autor: ČTK, swp - 
22. ledna 2023
15:06

Polsko je připraveno poslat Ukrajině tanky německé výroby Leopard 2 i bez souhlasu Berlína. Agentuře PAP to dnes řekl polský premiér Mateusz Morawiecki, který německou pozici označil za "nepřijatelnou". Varšava chce podle Morawieckého vybudovat menší koalici, která bude ochotná Ukrajině napadené Ruskem poslat tanky a další vybavení. Ukrajina a Evropa válku vyhrají, ať už s Německem, nebo bez něj, dodal polský premiér.

Zástupci pěti desítek zemí podporujících Ukrajinu v pátek na setkání na americké letecké základně Ramstein v Německu oproti očekávání nerozhodli o poskytnutí tanků Leopard ukrajinským ozbrojeným silám. Německý ministr obrany Boris Pistorius následně uvedl, že rozhodnutí přijde v nadcházejících dnech.

„Postoj Německa je nepřijatelný. Válka začala už téměř před rokem. Nevinní lidé umírají každý den a ruské bomby ničí ukrajinská města,“ řekl Morawiecki. „Co dalšího Německo potřebuje, aby otevřelo oči a začalo jednat tak, aby to odpovídalo potenciálu německého státu?“ dodal polský premiér.

16:51
Dnes

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyji. Podle dostupných informací se montují na podvozky české automobilky Tatra.

„Podíl vlastní výroby neustále roste. Stát uzavírá s našimi podniky seriózní, dlouhodobé kontrakty, které poskytují předvídatelnost, možnost nabírat zaměstnance a získávat investice. Již tento měsíc náš průmysl poprvé vyrobí deset Bohdan a v květnu a později jich bude ještě více,“ uvedl šéf státu. Agentura Unian připomněla, že loni v prosinci byly ukrajinské zbrojovky podle prezidentova tehdejší vyjádření poprvé schopny vyrobit šest těchto samohybných houfnic za měsíc.

15:44
Dnes

Ruské ministerstvo obrany ohlásilo likvidaci dvacítky ukrajinských raket, dvou desítek bezpilotních letounů a pěti menších balonů nad několika západoruskými oblastmi. Ruské zprávy uvádějí, že ukrajinské balony jsou vybaveny modulem GPS, nesou výbušniny a údajně jsou hůře odhalitelné. Modul GPS pravděpodobně slouží ke koordinaci vypouštění výbušnin, pokud se balon vznáší nad určitou oblastí s cílem vyvolat na zemi paniku a odpoutat pozornost ruské protivzdušné obrany.

Dva balony ruská protivzdušná obrana zničila nad Belgorodskou oblastí a tři nad Voroněžskou oblastí, napsala agentura TASS. O dva dny dříve informovala o likvidaci menších balonů nad Kurskou oblastí. Ruské ministerstvo obrany v obou případech uvedlo, že se tímto způsobem pokusila na ruské území zaútočit ukrajinská armáda.

Ve středu gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz informoval o likvidaci tří ukrajinských meteorologických balonů ruskou protivzdušnou obranou a nález jiného balonu vyvolal ten samý den poplach v Kalužské oblasti, kde evakuovali část obyvatel jednoho z okresů. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

15:02
Dnes

Německé ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance kvůli případu zatčení dvou Rusů podezřelých ze špionáže a přípravy sabotáže na území spolkové republiky.

„Víme, že ruský mocenský aparát se zaměřuje i na naši zemi,“ poznamenal německý ministr spravedlnosti Marco Buschmann, podle něhož musí Berlín na tuto hrozbu reagovat rázně.

Ruské velvyslanectví v Německu uvedlo, že zatím nebylo o zatčení svých občanů podezřelých ze špionáže informováno.

Zobrazit celý online

Německo je podle Morawieckého ekonomicky a vojensky silná země a nemusela by použít všechny své zdroje, ale jen jejich část. „Berlín by neměl oslabovat nebo sabotovat činnost ostatních zemí,“ řekl Morawiecki.

Varšava podle premiéra jedná se zhruba 15 zeměmi, které jsou připravené dodat Kyjevu moderní tanky a techniku i bez souhlasu Berlína, píše Le Figaro. Polsko podle francouzského deníku chce Kyjevu poslat až 14 tanků Leopard.

Video se připravuje ...
Další videa