Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Delegace Hamásu v Moskvě jednala o rukojmích, Putin ji dle Kremlu nepřijal. Izrael návštěvu odsoudil

Autor: ČTK - 
26. října 2023
21:45

V Moskvě dnes jednala delegace palestinského radikálního hnutí Hamás. Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury Interfax uvedlo, že s představiteli hnutí hovořilo o propuštění rukojmích držených radikály v Pásmu Gazy i o evakuaci Rusů a dalších cizinců z této oblasti. Návštěvu Hamásu v Moskvě důrazně odsoudil Izrael.

Delegaci vedl jeden z čelných představitelů Hamásu Músá abú Marzúk, sdělila Moskva. Za ruskou stranu s Palestinci jednal náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov, uvedlo podle webu BBC News hnutí Hamás na sociální síti Telegram. Moskva informaci o tom, kdo se s představiteli hnutí setkal, neupřesnila.

Hamás se ve své zprávě o rozhovorech podle BBC o rukojmích nezmínil; palestinská delegace prý ale vysoce ocenila postoj ruského prezidenta Vladimira Putina a ruské diplomacie k aktuální situaci. Músá abú Marzúk kromě toho odsoudil současné útoky Izraele na Pásmo Gazy a zdůrazňoval, že Palestinci mají právo „bránit se sionistické okupaci všemi dostupnými prostředky“. Delegace vyzvala ke klidu zbraní, otevření hraničních přechodů a dodávkám humanitární pomoci do Gazy, shrnula BBC oznámení Hamásu.

Ruské ministerstvo zahraničí kromě toho uvedlo, že při dnešních jednáních dala ruská strana najevo podporu vytvoření palestinského státu „v hranicích z roku 1967“ a s hlavním městem ve východním Jeruzalémě. V roce 1967 během šestidenní války Izrael obsadil Pásmo Gazy, Západní břeh Jordánu a východní Jeruzalém.

Návštěva Hamásu nebyla předem veřejně ohlášena, podotkl ruský informační portál Meduza. Cesty Hamásu do Ruska podle něj ale nejsou výjimkou. Rusko totiž na rozdíl od mnoha jiných států dlouhodobě udržuje s hnutím kontakty. Současná návštěva je ale první od doby, kdy ozbrojenci Hamásu 7. října zaútočili na jih Izraele a zabili tam podle izraelských úřadů 1400 lidí. Izrael od té doby podniká nálety na Hamásem ovládané Pásmo Gazy, které si podle Palestinců vyžádaly přes 7000 obětí. Hamás Pásmo Gazy ovládá od roku 2007.

Izraelské ministerstvo zahraničních věcí podle agentury Reuters vyzvalo Rusko, aby delegaci Hamásu vykázalo ze země. Mluvčí ministerstva také na sociální síti X sdělil, že Moskva pozváním palestinských radikálů podporuje zvěrstva spáchaná bojovníky Hamásu.

Při útoku Hamásu na Izrael zemřelo nejméně 20 ruských občanů, sdělil dnes ruský velvyslanec v Izraeli Anatolij Viktorov. Mezi rukojmími drženými v Gaze jsou podle něj tři lidé s ruským i izraelským občanstvím.

Video  Stropnického nástupkyně v Izraeli o statisícových demonstracích. Je v zemi bezpečno?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi