Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Bývalý propagandista Satanovskij předpovídá kolaps Ruska: Putin stárne, po silném vůdci přijde slabý

Autor: ver - 
26. října 2023
05:00

Bývalý odborník ruské státní televize Jevgenij Satanovskij předpověděl, že Kreml v následujícím desetiletí čeká období zmatku. „Příležitost ke kolapsu bude někde ve 30. letech 20. století, protože ruský prezident Vladimir Putin není nekonečný, stárne,“ uvedl. Informuje o tom server Newsweek

Prezident Blízkovýchodního institutu v Moskvě byl nedávno vyhozen z ruského Prvního kanálu za pošpinění dvou úředníků ministerstva zahraničí. „Jako vždy po silných vůdcích následují slabí. A Putin je velmi silný, pokud jde o udržení moci. I když to, co si myslím o tom, jak řídí zemi, je jiné téma,“ řekl Satanovskij. „Na své místo dosadí někoho malého a slabého. Prezident Medveděv toho byl příkladem,“ dodal. 

Medveděv byl ruským prezidentem v letech 2008 až 2012. Ruská ústava totiž zakazovala Putinovi vykonávat funkci prezidenta tři volební období za sebou. Proto si vyměnil s Medveděvem místo a působil na pozici premiéra, než se znovu ujal moci jako prezident Ruské federace. V roce 2020 Putin změnil ústavu tak, aby mohl zůstat u moci. 

Navzdory slábnoucí domácí podpoře invaze na Ukrajině zůstal Putin mezi ruskou veřejností do značné míry oblíbený. Svou roli v tom nepochybně hraje i všudypřítomná propaganda a opakované svalování viny za válečné neúspěchy na jednotlivé armádní generály. 

Po celou dobu svého působení v čele ruské vlády Putin dával na odiv obraz sebe jako silného vůdce, který je obklopen skupinou loajálních úředníků a oligarchů. Těm v případě, že proti prezidentovi vystoupí kriticky, hrozí likvidace. 

I toto chápání moci ze strany bývalého agenta KGB vedlo k otázkám, kdo by ho mohl nahradit a pokračovat tak v řízení expanzivního a nesourodého národa, jehož stabilita byla od pádu Sovětského svazu značně poznamenána způsobem, kterým Putin Kreml řídil. 

Vzpoura se neodpouští

První trhlina v Putinově plánu přišla začátkem tohoto roku, kdy čelil ozbrojené vzpouře ze strany dnes již zesnulého vůdce Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Ten býval důvěryhodným členem úzkého kruhu kolem ruského prezidenta, než začal důrazně kritizovat vojenská selhání Moskvy na Ukrajině.  Experti tvrdí, že Prigožinova vzpoura zbořila všeobecné vnímání Putinovy neporazitelnosti v očích Rusů i lidí po celém světě. 

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se objevily i otázky ohledně Putinova zdraví, včetně spekulací o tom, že trpí nějakou formou degenerativního onemocnění. Důkazem mají být jeho vystoupení na veřejnosti, na nichž je často vidět s oteklým obličejem a třesem v rukou i pažích. Veřejnost si všimla i důsledného distancování se od ostatních během pandemie koronaviru. 

Satanovskij své komentáře zveřejnil poté, co byl vyhozen z Prvního kanálu, nejsledovanějšího televizního kanálu, který má pod palcem ruská vláda. Důvodem bylo to, že označil mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marii Zacharovovou za „těžce pijící“ antisemitku. V jiném rozhovoru zase řekl, že náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov je „beznadějný opilec“.

Video  Putin v televizním projevu nazývá vzpouru Wagnerovců „zradou“.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa