Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Náznaky, že Putin ztrácí půdu pod nohama. Koho si k sobě povolal na pomoc?

Autor: Darina Jíchová, swp - 
22. června 2023
05:00

Minulý týden došlo k mimořádné události, ruský prezident Vladimir Putin během rozhovoru s válečnými korespondenty a bloggery uznal tři věci. A to, že Kreml má problémy s válečnou propagandou, dále zmínil, že neoficiální komentátoři mají stejně velkou moc jako státní média a že oficiální narativ ztrácí pozornost cílového publika, uvedl ve své analýze pro stanici CNN politolog a spisovatel Mark Galeotti.

Politici po celém světě se snaží zaplnit co nejvíce mediálního prostoru: tweetují, vydávají prohlášení a snaží se získat si influencery na svou stranu. V Rusku to ale tak nefunguje. Tam jsou lidé zvyklí na to, že jim politici i média lžou. Galeotti připomněl dobu sovětské války v Afghánistánu v letech 1979 až 1989, kdy rodiny ani nebyly informovány o tom, že jejich synové válčí a ve válce umírají. „Jedna matka se mi svěřila s tím, že jí vojenské úřady řekly, že její syn zemřel při výcviku. Teprve babička jiného vojáka jí poslala zprávu, že zemřel při přechodu Salangského průsmyku v Afghánistánu, zabila ho mina,“ vylíčil politolog.

Rusko nyní vede další válku – brutální operaci na Ukrajině a ta část Rusů, která chce o bojích něco vědět, ačkoli většina radši dění ignoruje, spoléhá na internet, a to rozhodně ne na stránky oficiálního tisku. Zprávy tak získají hlavně na sociálních sítích jako Twitter, Telegram nebo vKontakte. Sledovanost televize, kde to doslova přetéká kremelskými propagandisty, upadá.

Moc bloggerů si uvědomuje i Putin

Na vzestupu jsou neformální vojenští korespondenti či bloggeři, jenže jejich „zprávy“ jsou právě spíše komentáři nebo glosami než reportážemi. Je to však jejich pohled na situaci, který udává směr myšlení v Rusku a chápání války na Ukrajině. „Bývalý novinář Semjon Pegov, majitel účtu WarGonzo na Telegramu, má přes 1,3 milionu followerů. Prokremelský blogger Jurij Podoljaka, který se přestěhoval na Krym, jich má přes 2,7 milionu. A oba tito muži byli na setkání s Putinem,“ zdůraznil Galeotti. Zajímavé na tom je právě fakt, že si k sobě Putin, který se vyhýbá sociálním sítím, sezval přední influencery.

Vojenští bloggeři budí pozornost i na Západě a nejsou to jen Rusové, kdo dychtí po „jejich zpravodajství“. Sledují je i zahraniční média a další organizace. Tito korespondenti mají neuvěřitelnou moc, utvářejí narativ nejen na domácí scéně mezi běžnými Rusy, nýbrž i v Kremlu. „A už i Putin si uvědomil, že se svou propagandou nemůže spoléhat jen na oficiální média,“ poznamenal Galeotti.

Důkaz nejistoty a slabosti

„A právě proto uspořádal sezení s pečlivě vybranou skupinou, mezi nimi měl, jak oficiální zpravodaje, tak bloggery. Kdo chyběl? Příznivci šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina nebo kritický nacionalista Igor Strelkov,“ uvedl politolog. Místo toho ruský prezident uvítal ty bloggery, kteří jsou stále tak nějak závislí na dobré vůli Kremlu, na tom, že jim Putin umožní cestu na frontu. Oni se mu odmění tím, že se budou držet scénáře a neponíží ho na internetu. „I tak to musela být docela podivná konverzace. A náznak toho, že Putin ztrácí půdu pod nohama. Jen si to představte, sedmdesátník Putin, který nemá ani Twitter, se snaží zalíbit se mladým bloggerům s profily snad na všech platformách,“ domnívá se Galeotti.

„Navíc to vypadá, že ruský prezident je potřebuje více než oni jeho. Je to rovněž známka jisté slabosti a nejistoty,“ expert připomněl, že se někdy až zdá, jako by Putin neměl ani tušení, co se děje na frontě. „Je to mikromanagement? Nebo se od války prezident distancuje? Těžko říct. A když něco nejde nebo se něco nepovede, je to vždy vina někoho jiného,“ řekl k přístupu ruského lídra Galeotti.

8:56
Dnes

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, nadále však dokázala Ankara s Moskvou jednat.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

Zobrazit celý online

„Tak třeba útok na Belgorod? Lekce pro ty, kdo zodpovídají za bezpečí hranic. Potřeboval prostě obětního beránka,“ navázal politolog.

„Putin je nezúčastněný, ne nadarmo se nedávno Strelkov ptal: Kde je Putin. Ruský prezident neposkytuje rozhovory a nevystupuje na tiskových konferencích, zrušil i svoje milované několikahodinové besedy s lidem. Místo toho se teď obrátil k mladým bloggerům. Je to známka toho, že my jsme teď média, řekl mi jeden z nich. Podle mě je to také známka slabosti Putina a jeho režimu, není schopen šířit svou propagandu, inspirovat masy a Kreml rozhodně nebude schopen kočírovat ani bloggery,“ zakončil Galeotti s tím, že pro Putinovu vládu neexistuje žádná vážnější hrozby, ale že ruský prezident jasně ztratil kontakt a vztah s ruským národem.

Video  Putinovo prohlášení o útoku na Moskvu pomocí dronů  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa