Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Podivné úmrtí: Ruského magnáta Rovnejka (†59) našli mrtvého, podnikal se zetěm Jelcina

Autor: Darina Jíchová, lig - 
27. února 2023
11:33

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi se rozpadá kruh spojenců, minulý týden mu zemřel další z věrných mužů – oligarcha a expertní špion Vjačeslav Rovnejko (†59). Jeho tělo bylo nalezeno ve středu 23. února nedaleko Moskvy. Rovnejko patřil mezi ruské boháče, byl zakladatelem energetického gigantu Urals Energy. Mezi elitu spadal i díky podnikání se zetěm ruského exprezidenta Borise Jelcina, uvedl list The Sun.

Příčina Rovnejkovy smrti je zatím nejasná, podle policejní zprávy „tělo nejevilo známky násilného úmrtí“. Stejně jako Putin i Rovnejko pracoval pro KGB, mnohé zdroje uvádějí, že měl jako špion za studené války působit v Belgii po boku například i Sergeje Naryškina, šéfa ruské zahraniční rozvědky SVR.

Rovnejko byl tajnůstkář, pečlivě si střežil své soukromí, ke svému jmění přišel v 90. letech s pádem Sovětského svazu, kdy skoupil za extrémně nízkou cenu někdejší státní společnosti. V roce 2000 pak s Leonidem Djačenkem založil společnost Urals Energy. Djačenkovou manželkou byla v tu dobu Jelcinova dcera Tatjana.

V roce 2005 byl majetek společnosti odhadován na 5,6 miliardy korun, Rovnejko podnikal také v Británii, Belgii, Lucembursku a na Kypru. V roce 2006 byl dokonce držitelem belgického pasu, byl spoluvlastníkem belgické ropné společnosti Nafta. Nicméně v posledních letech postupně o majetek přicházel. Jeho květinářská společnost Rose Garden CJSC například zkrachovala.

Jeho syn Nikolaj (40) studoval v Londýně, kde následně i jako bankéř pracoval. O Rovnejkovi toho není moc známo, i v Rusku to byl „jakýsi muž bez tváře“. V ochraně svého soukromí zřejmě používal zkušeností nabytých v KGB. Se ženou Irinou žil v bohaté komunitě u dálnice Rubljovo-Uspenskoje. Jeho úmrtí se zařadilo na seznam záhadných smrtí z okolí prezidenta Putina. Je zároveň už osmým ruským ropným a plynovým magnátem, který zemřel za podivných okolností od začátku roku 2022.

15:58
Dnes

Polský premiér Tusk podle agentur oznámil zadržení občana Běloruska, který pracoval pro Rusy a objednal útok na Navalného spolupracovníka.

14:55
Dnes

„Od hybridního útoku Běloruska z listopadu 2021 proti Litvě, Lotyšsku a Polsku všichni víme, jak Putin a jeho spojenci využívají migranty k testování naší obrany a snaží se nás destabilizovat,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během návštěvy Finska. „Teď se Putin soustředí na Finsko,“ dodala.

Helsinky koncem loňského roku uzavřely 1340 kilometrů dlouhou hranici s Ruskem v reakci na zvyšující se počet migrantů přicházejících z třetích zemí do Finska přes ruské území. Helsinky již dříve obvinily Rusko, že k hranici přepravuje žadatele o azyl z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí, kteří nemají platné doklady, s cílem vyvolat migrační krizi. Moskva to popřela. Na začátku dubna Finsko uzávěru pozemních přechodů prodloužilo na neurčito a na seznam přidalo několik přístavních hraničních přechodů.

14:33
Dnes

Mezi osmi zabitými ruským bombardováním v Dněpropetrovské oblasti je osmileté a čtrnáctileté dítě. Úřady původně informovaly, že zemřel i šestiletý chlapec, šéf vojenské správy regionu Serhij Lysak ale později uvedl, že ač byl v těžkém stavu, lékařům se ho podařilo zachránit.

Dnipro vyhlásilo den smutku.

Zobrazit celý online

Video  Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa