Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putinův další cíl? Posílá k nám sabotéry, chystají násilné akce i únosy, varují v Moldavsku

Autor: vja, swp - 
27. února 2023
05:00

Napětí v Moldavsku roste. Mnoho lidí podezírá Rusko ze snahy o vyvolání státního převratu a rozpoutání otevřeného konfliktu s Kremlem. Před možnými sabotážemi ze strany Ruska varovala již i moldavská prezidentka Maia Sanduová. Hrozí snad, že by mohlo dojít na scénař podobný zabrání Krymu? O situaci v nestabilním regionu informoval zpravodajský server CNN.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová obvinila Rusko, že využívá sabotéry převlečené za civilisty k rozdmýchání nepokojů v období politické nestability. Začátkem února dokonce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že ukrajinská rozvědka zachytila ruský plán na prohloubení destabilizace v Moldavsku.

Před hrozbou ruského vlivu varoval i polský premiér Mateusz Morawiecki. „V Moldavsku vidím spoustu otisků prstů ruských sil, ruských služeb. Je to velmi slabá země a my všichni jim musíme pomoci,“ sdělil televizní stanici CBS. 

Ruský prezident Vladimir Putin mezitím obvinil Kyjev z plánování útoku na Podněstří, kde má Moskva vojenskou oporu. Zvýšil tak obavy, že vytváří záminku pro anexi Moldavska ve stylu Krymu.

Malá nestabilní země

Nedávná rezignace předsedkyně vlády Natalie Gavrilitsaové následovala po období krize, kterému vévodil prudký růst cen plynu a vysoká inflace. Nový moldavský premiér Dorin Recean pokračuje v proevropském směřování vlády, v hlavním městě Kišiněvě se mezitím ale konaly proruské protesty podporované okrajovou promoskevskou politickou stranou.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v souvislosti s napětím přímo obvinila Rusko, že se snaží nepřehledné situace využít. Sanduová uvedla, že ruská vláda loni na podzim naplánovala „sérii akcí, do kterých budou zapojeni sabotéři, kteří prošli vojenským výcvikem určeném k provádění násilných akcí, útoků na vládní budovy a braní rukojmí“.

Sanduová rovněž tvrdila, že se osoby vydávající se za „takzvanou opozici“ pokusí vynutit si změnu mocenských pozic v Kišiněvě prostřednictvím „násilných akcí“. CNN nebyla schopna tato tvrzení nezávisle ověřit.

S válkou tlak zintenzivnil

Je jasné, že ve spojení s těmito hrozbami ze strany Ruska je chuť eskalovat válku vůči nám velmi vysoká,“ řekl CNN Iulian Groza, bývalý náměstek moldavského ministra zahraničí a nyní ředitel Institutu pro evropskou politiku a reformy se sídlem v Kišiněvě.

„Moldavsko je po Ukrajině nejvíce (válkou) postiženou zemí,“ dodal. „Jsme stále malá země, která má ještě málo rozvinutou ekonomiku, a to vytváří velký tlak. Bylo tomu tak i dříve. Viděli jsme neustálé aktivity Ruska, které se snažilo prozkoumat a využít informační prostor v Moldavsku pomocí propagandy. S válkou se všechny tyto nástroje, které Rusko používalo dříve, znásobily a zintenzivnily,“ míní Goza. „To, co vidíme, je reaktivace skrytých ruských kontaktů v Moldavsku,“ dodal.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

15:51
Dnes

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

Zobrazit celý online
Video  Fiala o roce války: Ukrajina musí zvítězit  - Twitter Petr Fiala
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa