Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pro Putina dobyl Krym, teď ho kritizuje: Je to k*etén! Válka je podle exvelitele FSB krvavý cirkus

Autor: tsv, swp - 
22. dubna 2023
05:00

Bývalý velitel ruské Federální služby bezpečnosti (FSB) Igor Girkin, známý též jako Igor Ivanovič Strelkov, opět veřejně zkritizoval ruskou okupaci Ukrajiny. Již v minulosti se opřel do ministerstva obrany i samotného vůdce federace Vladimira Putina kvůli jejich zdánlivé neschopnosti vést úspěšnou ofenzivu. „Jsou to jen krvaví klauni,“ nechal se slyšet Girkin, který v roce 2014 hrál roli v anexi ukrajinského Krymského poloostrova.

„Válka je, když jsou ve válce dva státy,“ napsal Girkin na sociální síť Telegram. „A my tu nemáme válku, my tu máme krvavý cirkus. S krvavými klauny v uniformě nebo bez ní. Ani nevědí, jak bojovat, a nemůžou se rozhodnout vyhlásit nepříteli válku.“ Svým výrokem reagoval na příspěvek kolegy z Kurdistánské dělnické strany, který dříve napsal, že „válka pokračuje“ a „ať už ji nazýváte jakkoli, probíhá na ruském území“.

Girkin nedávno oznámil vznik svého hnutí s názvem Klub rozčilených vlastenců, v jehož vládním programu kritizoval „podprůměrný“ přístup Ruska k jeho vlastní invazi, upozornil server Newsweek.

„Příležitost pro rychlé a nekrvavé vítězství nad Ukrajinou byla prošvihnuta v roce 2014, když se podepsala zrádcovská minská dohoda,“ píše Girkin v programu s odkazem na tehdejší mírovou dohodu uzavřenou s cílem vyvést Ukrajinu, Rusko, okupovaný Doněck a Luhansk z války na Donbasu. „Vojenská operace spuštěná v roce 2022 mohla následovat úplně jiný scénář, ale podprůměrná organizace na strategické, operační a taktické úrovni dovedla naši zemi do opotřebovávací války.“

Girkin v roce 2014 významně přispěl k dobytí Krymského poloostrova, tehdy mimo jiné pravděpodobně vydal rozkaz k sestřelení civilního letounu malajsijské aerolinky s téměř 300 lidmi na palubě.

Putin je k*etén a velitelé idioti

Girkin hlasitě kritizuje Putinovu ofenzivu již od jejího začátku, nejvyšší ruské armádní velitele při mnoha příležitostech nazval idioty, zatímco o Putinovi samotném hovořil jakožto o „k*eténovi“, jehož vojska „zaručeně“ selžou.

„Jak se stalo, že plán pro speciální vojenskou operaci byl postaven na datech neslučujících se s realitou?“ napsal bývalý velitel FSB. „Jak se stalo, že plán obsahoval informace o nepřipravenosti nepřátelské armády odporovat a neobsahoval žádné informace o vysoké úrovni bojových výcviků a ještě vyšší úrovni morálky armády?“ Poukázal i na neschopnost ruského velení zásobit svá vojska tanky, neprůstřelnými vestami, lékárničkami, uniformami a alespoň „těmi nejprimitivnějšími komunikačními prostředky“.

Hon za popularitou

Girkin měl v únoru v rámci charitativní akce předat kožešinové kabáty 21 válečným vdovám, minimálně několik z nich ovšem muselo kabát opět vrátit ihned poté, co bylo předání daru natočeno pro veřejnost. Dle informací feministického protiválečného hnutí Feminist Anti-War Resistance vdovám Moskva za účast ve videu slíbila odměnu.

Jedna z účinkujících vdov pro hnutí uvedla, že své kožichy musely vrátit alespoň tři ženy. Dárci jako důvod odebrání daru uváděli například nízkou kvalitu kabátů a slibovali vdovám brzkou výměnu za lepší.

Kabáty ženám rozdávala kromě Girkinova společníka Evgenije Skripnika kritikova manželka Miroslava Reginskajová, informoval ruský nezávislý server Meduza. Záznam z předání si můžete pustit zde:

18:36
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že si telefonoval s předsedou americké Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a naznačil, že ho požádal o to, aby nechal hlasovat o další americké vojenské pomoci Ukrajině. Ta se už přes dva roky brání ruské invazi a v poslední době se objevují zprávy, že jí dochází munice. Důležitou vojenskou pomoc od Spojených států však blokuje republikánské vedení sněmovny.

„Informoval jsem předsedu Johnsona o situaci na bojišti, konkrétně o dramatickém nárůstu ruského vzdušného teroru,“ napsal na sociální síti X ukrajinský prezident. „Jen minulý týden bylo vypuštěno na ukrajinská města a komunity 190 střel, 140 dronů Šáhed a 700 řízených leteckých bomb. Největší ukrajinská vodní elektrárna je mimo provoz. V této situaci je zásadní, aby americká pomoc Ukrajině rychle prošla v Kongresu,“ doplnil.

17:50
Dnes

Od Petrohradu na západě Ruska až po Magadan na Dálném východě ruská policie zatýká lidi za to, že komentovali teroristický útok v Krasnogorsku na okraji Moskvy. Upozornil na to dnes zpravodajský server Meduza, který působí z lotyšského exilu. Za „schvalování terorismu“ jim v případě uvěznění hrozí roky za mřížemi. Mezi nejméně šesti

17:06
Dnes

Do moře u Sevastopolu na anektovaném Krymu se zřítilo ruské vojenské letadlo. Pilot se katapultoval a z moře jej vyzdvihli záchranáři, uvedla dnes ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na místního gubernátora. Do moře spadla ruská stíhačka Su-35, uvedla rozhlasová stanice Radio Svoboda na svém ruskojazyčném webu a dodala, že incident natočili očití svědci. Letoun při pádu do moře hořel.

Zobrazit celý online

Video  Pouliční boje v Bachmutu  - Facebook/Ukrajinská armáda
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa