Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Orbán to schytal za Putina: Flirtuje s režimem, který páchá zvěrstva, kritizovali ho v Bruselu

Autor: ČTK, simao - 
26. října 2023
20:04

Za setkání s Vladimirem Putinem v Číně zkritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána přímo na summitu EU v Bruselu litevský prezident Gitanas Nauséda. „Je opravdu zvláštní vidět, že začínáme flirtovat s režimem, který páchá velmi krutá zvěrstva na území Ukrajiny,“ řekl Nauséda. Výhrady k počínání Maďarů však měli i další politici.

„Vysílá to velmi špatnou zprávu mezinárodnímu společenství a také Ukrajině, která bojuje za svou svobodu,“ kritizoval Orbána litevský prezident Nauséda.

Chování Maďarska, jež stále blokuje uvolnění osmé tranše z vojenské podpory pro Ukrajinu v hodnotě 500 milionů eur (v přepočtu 12,4 miliardy korun), představuje podle estonské premiérky Kaji Kallasové stále větší problém.

„Jde o problém, který je potřeba řešit,“ uvedla s tím, že předtím se Evropské unii dařilo udržet jednotu. „V souvislosti s Maďarskem je to ale rozhodně čím dál tím těžší,“ dodala. Orbán však nesouhlasí.

Maďaři jako jediní mluví o míru, řekl dnes v Bruselu na adresu Ukrajiny a Ruska Orbán. Mluvit o míru by přitom podle něj mělo být zájmem všech v Evropské unii.

Orbán dnes řekl, že Budapešť udělá všechno pro to, aby byl na Ukrajině mír. „Máme mírovou, ne válečnou strategii. Jsme jediní, kteří mluví o míru, což by mělo být zájmem všech v Evropě,“ prohlásil.

Na dotaz novinářů, jak na dnešním summitu Orbán schůzku vysvětlí, odpověděl: „Máme společného souseda, Ukrajinu, a chceme nechat otevřené všechny komunikační kanály.“

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Video  Vášnivý fotbalista a amatérský herec. Těchto sedm věcí jste zaručeně o Viktoru Orbánovi nevěděli.  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 27. října 2023 18:54 )

EU se chová hůř než kdysi RVHP. Už schvalují vytvoření Evropského státu bez jakýchkoli práv, který bude řídit hlavně Německo - stejný plán jako měl Hitler se svým Drank nach ostern. jenže on na to šel tankama, teď zase podvodama.

nadčasový MP ( 27. října 2023 11:41 )

Největší chybou byla nepředvídavost voličů a nedomyšlení následků při hlasování o vstupu do EU. Vždy je lepší nebýt v centru dění, ale svobodný, nezávislý a svůj. Následky této chyby dnes vidíme všude a další nás také neminou, např. rozdělování migrantů ze strany EK.

žanyn ( 27. října 2023 11:01 )

Inu - hlavní směr moderního světa (a nejen toho v Rusku) je ono známé biblické farizejství. A bohužel ho mnohde a mnohdy propaguje i dnešní Církev..

žanyn ( 27. října 2023 10:57 )

Flirtuje s režimem, který páchá zvěrstva, kritizovali ho v Bruselu...
Zajímavé. Když podobně "flirtovaly" a obchodovaly (viz články na netu) tehdejší USA před II svet. válkou s Německem tak celá Evropa držela hubu a ani dnes to nikdo neodsuzuje. Inu ono staré známé Quod licet......

dynaty ( 27. října 2023 08:33 )

víc palců nemám

Zobrazit celou diskusi