Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Čaputová varuje: Pokračování naší podpory Ukrajině je v ohrožení. Kvůli ruským dezinformacím

Autor: ČTK - 
3. června 2023
21:10

Slovensku hrozí, že podlehne dezinformacím šířeným proruskou propagandou, varovala v rozhovoru s bruselským webem Politico slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Nové politické uspořádání po blížících se parlamentních volbách by podle ní také mohlo ohrozit pokračování slovenské podpory Ukrajině, která se už déle než rok brání ruské agresi. Její slova nepřímo potvrzují výsledky průzkumu slovenské nevládní organizace Globsec, podle nichž se například pouze 40 procent Slováků domnívá, že primární odpovědnost za rozpoutání války na Ukrajině nese Rusko.

Čaputová v rozhovoru upozornila, že Slovensko čelí aktivní ruské dezinformační kampani, a vyjádřila obavy, že jako „mladá demokracie“ je její země vůči této kampani „ohroženější“.

„Pozoruji v naší společnosti nejen polarizaci, ale také roztříštěnost,“ řekla v rozhovoru Čaputová. Prezidentka také uvedla, že pokud se do vedení země po podzimních volbách dostanou populistické strany, slovenské postoje se na mezinárodní scéně „budou možná více podobat zahraniční politice typu Viktora Orbána“.

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána se často staví odmítavě k vojenské podpoře Ukrajiny a vyzývá ke zmírnění protiruských sankcí. Orbán kromě toho udržuje blízké vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Přestože Slovensko se zvnějšku zdá jako prozápadní, pod povrchem už nacházejí úrodnou půdu proruské názory, podotkl web Politico. Podle něj o tom svědčí právě i další výsledky již zmíněného průzkumu provedeného organizací Globsec. V něm asi 50 procent dotázaných Slováků uvedlo, že USA jsou pro jejich zemi bezpečnostní hrozbou, a 66 procent souhlasilo s výrokem, že „USA vtahují Slovensko do války s Ruskem, protože je to pro ně výhodné“.

Zajímavě vychází také průzkumy ohledně postoje Slováků k NATO. V průzkumu Globsecu 58 procent respondentů sdělilo, že by v případném referendu hlasovalo pro setrvání v této alianci. Podle vlastního průzkumu Severoatlantické aliance by ale pro setrvání hlasovalo jen 51 procent Slováků. V ostatních členských státech je to přitom v průměru zhruba 70 procent lidí.

MiGy, munice i odminovací systém Božena

Slovensko je zatím významným spojencem Kyjeva. Ukrajině poskytlo stíhačky MiG-29. Kromě toho země předala Ukrajině například raketový systém protivzdušné obrany S-300, odminovávací systémy Božena, vrtulníky, munici, palivo i ruční zbraně. Přijala také přes 110 000 ukrajinských uprchlíků.

Šéf současného úřednického kabinetu Ľudovít Ódor se po jmenování v půlce května ujistil, že jeho kabinet hodlá v pomoci Ukrajině pokračovat. V průzkumech před blížícími se podzimními volbami nyní ale vede populistický Směr-SD bývalého premiéra Roberta Fica. Ten už dříve volal po ukončení vojenské pomoci Ukrajině.

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Zobrazit celý online

Video  Čaputová a její projev k 1. výročí války na Ukrajině: Zmínila masové hroby, mučení i výmluvy Kremlu.  - Facebook - Z. Čaputová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa