Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Námořní drony ve službách Ukrajiny: Jak vypadají a jak útočí? A co znamenají pro válku?

Autor: Darina Jíchová, swp, ČTK - 
9. srpna 2023
05:00

Válka na Ukrajině se v poslední době změnila ve válku dronů – to je fakt, obě strany denně mluví o útocích dronů. Kyjev se většinou k úderům uvnitř Ruska nebo na území kontrolované ruskou správou nehlásí, ale laikům i expertům je jasné, že nikdo jiný by v současnosti bezpilotní letoun na Moskvu neposlal. A minulý týden byl svět svědkem akce námořního dronu, který u ruského černomořského přístavu Novorossijsk zasáhla ruskou chloubu - výsadkovou loď třídy 775 Oleněgorskij Gorňak nebo třídy Ropucha. Co jsou vlastně námořní drony? A jak jejich užití může změnit chod války? Analýzu přinesla stanice Sky News.

Jestli se něčeho ruský prezident Vladimir Putin nebál, když zahajoval svou brutální invazi na Ukrajinu, byly to střety na moři. Ukrajinské loďstvo je oproti tomu ruskému ve výrazném oslabení, Kyjev ale ukázal, že si i s takovou nevýhodou umí poradit. Svědčí o tom například zničení křižníku Moskva nebo Ropuchy. K prvnímu přispěly západní raketové systémy, k dalšímu právě zmiňovaný námořní dron.

Analytici Sky News spekulují nad strategickou hodnotou takovýchto útoků, nicméně se shodují na tom, že z hlediska ukrajinské propagandy a zvednutí morálky ukrajinských sil je jejich hodnota obrovská.

Co jsou námořní drony?

USV neboli hladinové plavidlo bez posádky – námořní dron – zpravidla operuje, jak napovídá název, na hladině nebo pod ní. Vojenský analytiky Sean Bell poznamenal, že takové drony jsou „poměrně levné“ a „stávají se relativně rychlou a nenápadnou hrozbou ruských vojenských lodí, zejména pokud je útok veden v noci“.

„Většinou tyto drony operují jen těsně pod vodní hladinou, v místech, která jsou pro konveční radary těžko zachytitelná. Vyrobeny bývají z uhlíkového vlákna, díky němu jsou nenápadné, pokud dojde k útoku v noci, lidským okem jsou nerozpoznatelné,“ vysvětlil Bell.

Video  Ukrajinci zasáhli ruskou výsadkovou loď třidy Ropucha.  - reprofoto Twitter @Osinttechnical
Video se připravuje ...

Jak by námořní drony mohly ovlivnit chod války?

„Jsou to malá zařízení schopná nést docela velký náklad výbušnin,“ vyzdvihl Bell. „Škoda, kterou způsobí, je víc psychologická, než fyzická… i když poškození ruských lodí z Černomořské flotily jistě nějaký čas na opravu zabere,“ dodal expert. „Drony jsou v tomto případě jako komáři či vosy narušující letní grilování – nezpůsobí žádnou dlouhodobou újmu, ale jsou pěkně otravné a rozptylují nepřítele od hlavní snahy tažení,“ domnívá se Bell. Zároveň poznamenal, že tyto otravné dronové útoky mohou zničit vůli nepřítele bojovat, zvláště pokud ničí něco, co mělo být mimo dosah Ukrajinců.

V tomto případě jde podle Bella nejen o námořní drony, ale i o bezpilotní letouny a jejich schopnost překonat moskevskou protivzdušnou obranu.

Drony užité ve válce

  • Drony zasahují do války na Ukrajině od jejího počátku. V posledních měsících se ale staly symbolem konfliktu, protože Kyjev a další ukrajinská města téměř každý den čelí útokům ruských dronů, a současně i Rusko odráží více dronových útoků na vlastním území.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno uvedl, že ruská invazní armáda vyslala na ukrajinské území už nejméně 1961 dronů Šáhed, a značný počet z nich byl podle něj sestřelen. Rusko začalo proti Ukrajině používat drony íránské výroby Šáhed na podzim loňského roku.
  • Terčem dronových útoků, byť v mnohem menší míře, se v poslední době stala také Moskva, která z nich viní Ukrajinu. Na začátku května byla Moskva svědkem dronového útoku na kremelskou rezidenci ruského prezidenta. Útoky na své území, mimo jiné pomocí dronů, ohlásila také ruská Belgorodská oblast podobně jako další ruské regiony sousedící s Ukrajinou.
  • Íránské drony Šáhed, které Rusko používá nejvíce, jsou označovány za sebevražedné nebo kamikadze, protože po zásahu cíle vybuchnou. Podle britského institutu pro obranu a bezpečnost RUSI Moskva používá drony často jen k odhalení pozic ukrajinské protivzdušné obrany.
  • Proslulosti se na počátku konfliktu dočkaly větší turecké drony Bayraktar, které Ukrajina poprvé nakoupila v roce 2019 a používala je už na podzim 2021 proti proruským separatistům na Donbasu. Těmto dronům, které se nyní používají v menší míře, se připisují zásluhy při zastavení ruských kolon útočících z Běloruska hlavně na Kyjevskou oblast nebo při zničení křižníku Moskva, vlajkové lodi ruské Černomořské flotily.
  • Podle vojenských expertů ukrajinské síly používají drony kamikadze s dlouhým doletem, někdy čínské vrtulové drony zakoupené na volném trhu, nebo staré sovětské proudové průzkumné drony Tu-141. Ty jsou vybaveny výbušnými náložemi a mohou zasáhnout cíle daleko na ruském území. Ukrajinské ozbrojené síly mají ve výzbroji také několik stovek kusů dronů UJ-22 Airborne domácí výroby.
  • Nejvíce dronů se používá v blízkosti fronty, a to jak k průzkumu a identifikaci cílů nebo k útokům. Ukrajinské i ruské síly k těmto účelům používají malé komerční drony, které byly upraveny tak, aby mohly shazovat bomby na vojáky v jejich úkrytech. Jedná se například o ukrajinské drony Furia s dosahem kolem 50 kilometrů nebo ruský Eleron-3 s dosahem 60 kilometrů nebo o malé upravené komerční kvadrokoptéry s doletem do deseti kilometrů.
  • Nejpoužívanější z volně dostupných čínských dronů jsou DJI, jejichž cena se pohybuje kolem 2000 dolarů (asi 44.000 korun). Drony DJI lze snadno upravit tak, aby unesly granát nebo jinou malou výbušninu, kterou lze s velkou přesností shodit do zákopů nebo přímo do tanku. Jejich nevýhodou je malá kapacita baterie. Stroj urazí pouze asi pět kilometrů a ve vzduchu vydrží méně než hodinu.
  • Ztráty dronů jsou velmi vysoké, podle údajů institutu RUSI každý dron letí maximálně šestkrát, než je sestřelen. Ukrajinci tvrdí, že měsíčně ztratí 10.000 dronů. Tento údaj, který nelze ověřit, někteří analytici považují za nadsazený a Ukrajina se tím snaží donutit západní spojence k dalším dodávkám zbraní.

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa