Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Si Ťin-pching zamíří za Putinem: Navrhne mu, jak obcházet sankce Západu, míní analytici

Autor: ČTK - 
18. března 2023
18:44

Čínský prezident Si Ťin-pching během své plánované návštěvy Ruska pravděpodobně hodlá s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednat o obcházení západních protiruských sankcí. Ve své nejnovější zprávě o vývoji války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války. Do Ruska má Si Ťin-pching podle čínského ministerstva zahraničí přicestovat začátkem příštího týdne.

Čínský prezident podle amerických analytiků patrně hodlá s Putinem a dalšími ruskými činiteli hovořit o schématech obcházení sankcí, která budou podporovat export čínského zboží do Ruska. Institut uvedl, že čínské firmy už podle médií prodaly Rusům pušky, části dronů a další vybavení, které může být použito pro vojenské účely.

Čínské výrobky by přitom podle amerických analytiků mohly do Ruska proudit přes Bělorusko. Si Ťin-pching podle nich už 1. března podepsal s běloruským lídrem Alexandrem Lukašenkem balíček dohod, které by export čínského zboží do Ruska usnadnily.

Si Ťin-pching se také patrně pokusí vykreslit Čínu jako neutrální zemi, která by mohla zprostředkovat jednání mezi Ruskem a Ukrajinou, domnívají se analytici. Peking v den výročí ruského vpádu na Ukrajinu 24. února představil dvanáctibodový plán ukončení války. Mimo jiné v něm vybídl, aby se obě země zdržely útoků na civilní obyvatelstvo, vyzval ke zřízení humanitárních koridorů, ale i k ukončení západních sankcí proti Rusku.

Podle pátečního oznámení Kremlu Putin a Si během chystané návštěvy podepíší deklaraci, která bude znamenat začátek „nové éry“ rusko-čínských vztahů.

19:23
Dnes

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění dvou lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.

18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

18:13
Dnes

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

Zobrazit celý online

Video  Velvyslankyně v Nizozemsku: Vyšetřování ruských válečných zločinů na Ukrajině nemá obdoby  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

kajenka52 ( 19. března 2023 00:33 )

Uživatel_5347357 ( 18. března 2023 22:03 )

Asi to odkoukali od vás, Banderovci v tom vynikali!!!!

turista.z. ( 18. března 2023 21:04 )

Zijes kde, hnupe. ? Az ti vlezu do baraku, os.ukam manzelku, budes mluvit stejne?
To se totiz nijak nelisi od toho, co delaji rusi na ukrajine..

Uživatel_5347357 ( 18. března 2023 19:42 )

Absolutní pochopení a podpora takového to setkání. Je třeba ukázat pokryteckému Západu, že existuje spojení, které odolá dlouholetému agresivnímu chování Západu a zastaví jeho choutky na rozdrobení a ovládnutí Ruska.

Zobrazit celou diskusi