Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Co je „ukrajinský bobr“: Kamikadze dron dlouhého doletu decimuje Moskvu

Autor: Darina Jíchová, swp - 
2. srpna 2023
05:00

Ukrajina v poslední době využívá bezpilotních „kamikadze“ dronů pro útoky na Moskvu, obyvatelům ruské metropole tak dává zakusit strach, ve kterém Ukrajinci žijí více než rok. Samozřejmě Rusko nezůstává pozadu a válka na Ukrajině se mění v souboj dronů.

Podle informací z otevřených zdrojů Kyjev využívá tzv. beaver drony neboli drony „bobr“, domnívají se experti serveru Newsweek. Ukrajina se zřídkakdy veřejně přihlásí k útokům bezpilotních letounů na ruské území. Nicméně ukrajinští představitelé někdy „neodolají“ a na útoky odkazují na svých sociálních sítích. Mezi nimi i prezident Volodymyr Zelenskyj, ten neřekl napřímo, že Ukrajina stojí za údery na Moskvu, ale řekl, že válka se „postupně vrací na území Ruska“, což označil za „nevyhnutelný, přirozený a naprosto spravedlivý proces“.

K tomu nejsou třeba expertní analýzy, Ukrajina a její představitelé se chtěli nejen pochlubit svými úspěchy, ale rovněž ukázat svou sílu. Co ale odborníky nesmírně zajímá, jsou drony použité k útokům. Podle všeho by měly být podobné letounům íránské výroby Šahed, zvláště protože jsou k určené k jednosměrnému útoku, dodal pro Newsweek Justin Bronk z think-tanku RUSI.

Slabé a silné stránky dronu

Bronk zkoumal záběry z Moskvy a podle něj užité drony jsou váhou a rozměry podobné Šahedům, nicméně mají větší rozpětí křídel. „Bobr“ má podle něj relativně malý benzinový motor, ale měl by být schopen urazit až 1000 kilometrů. Experti jej označují za letoun kachní koncepce, což mu dává charakteristický tvar, jak potvrdil specialista na drony Steve Wright. „Dron známý jako bobr letá velmi pomalu a plynule,“ objasnil.

„Ze záběrů, které máme k dispozici, to vypadá, že má spalovací motor, vrtuli a podvozek, což značí, že startuje do vzduchu z ranveje,“ navázal Wright. Podobné drony, nebo aspoň bezpilotní letouny s obdobným designem, nejsou žádnou novinkou a jsou dlouhodobě užívany. Nicméně dron „bobr“ tak, jak byl zachycen nad Moskvou, dosud ve válce užit nebyl, shodují se analytici.

Co není úplně jasné, je, jak dobře se drony „bobr“ dokážou vypořádat s rušením navigace – v čem je Šahed zběhlý. Bezpilotní letouny navržené v Íránu používají několik typů navigace, upřesnil Bronk, což snižuje účinnost rušení nebo falšování. Další otázkou je podle Bronka to, jak takové drony dokázaly překonat protivzdušnou obranu kolem Moskvy.

Kreml v neděli oznámil, že na Moskvu udeřily tři ukrajinské drony, jeden byl sestřelen systémem protivzdušné obrany na západě Moskvy, uvedlo ministerstvo obrany. Druhé dva se pokusili Rusové zneškodnit pomocí prostředků elektronické války. Ten, kdo tyto dva drony ovládal, nad nimi následně ztratil kontrolu a letouny se zřítily a zasáhly nerezidenční budovu.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Úspěšný, či neúspěšný útok?

„Zásah takových budov není v souladu s ukrajinskou vojenskou doktrínou a naznačuje, že proti bezpilotnímu letounu bylo vyvinuto významné elektronické rušení,“ nastínil Bronk. Ale i tak podle experta došlo k „záměrnému psychologickému efektu“. „I takový v očích někoho nezdařilý úder přinese válku do ruského hlavního město a přímo se dotkne ruského obyvatelstva,“ nechal se slyšet Bronk.

Podle Wrighta jsou drony „bobr“ velmi citlivé na pokusy o rušení kontaktu, což je jejich velká slabina. Nicméně považuje za „obrovské vítězství“ operátorů, že se jim podařilo dva drony dostat až za systémy protivzdušné obrany. „V budoucnu, jak je tomu u Šahedů, budou pravděpodobně použity v mnohem větších rojích k doslovnému převálcování a ochromení protivzdušné obrany,“ domnívá se Wright.

Video  Vojáka zaživa pohřbilo ruské ostřelování. Pohotově ho vytáhli.  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa