Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čínský „dýchánek“ Orbána s Putinem znepokojil velvyslance zemí NATO. Vadí jim i kopírování slov Kremlu

Autor: ČTK - 
19. října 2023
22:00

Úterní schůzka maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentem Vladimirem Putinem je „velmi znepokojivá“, shodli se dnes podle agentury AFP na společné schůzce velvyslanci členských zemí Severoatlantické aliance v Budapešti. Je znepokojivé, že se Maďarsko rozhodlo spolupracovat s Kremlem v době ruské války proti Ukrajině, prohlásil americký velvyslanec David Pressman, který jednání svolal.

Putin a Orbán se tento týden v Pekingu účastnili dvoudenního summitu k projektu takzvané nové Hedvábné stezky, který má podle Číny zlepšit obchodní propojení mezi Asií, Evropou a Afrikou. Putin při setkání s Orbánem vyjádřil spokojenost s úrovní vztahů mezi Moskvou a Budapeští. Státníci spolu hovořili tváří v tvář naposledy 1. února 2022, tedy tři týdny před ruskou invazí na Ukrajinu.

Hodnocení setkání Putin-Orbán bylo hlavním tématem dnešní schůzky velvyslanců, na kterou byl přizván také představitel Švédska, uvedla AFP. Skandinávská země o vstup do NATO požádala po napadení Ukrajiny ruskou armádou loni v únoru. Připojení Švédska k NATO ale blokuje Maďarsko a Turecko.

„Všichni jsme znepokojeni, že se maďarský premiér setkal s prezidentem Putinem, zatímco Rusko vede útočnou válku proti Ukrajině,“ uvedl Pressman. „Je znepokojivé, že se Maďarsko rozhodlo spolupracovat s Kremlem tímto způsobem,“ dodal americký diplomat.

Orbán po vzoru Kremlu mluvil o vojenské operaci

Pozastavil se také nad skutečností, že Orbán se vyhnul slovu válka a hovořil o „vojenské operaci“, čímž kopíruje rétoriku Moskvy. „O naše obavy o bezpečnost se podělíme se spojenci,“ uvedl Pressman.

Pressman se ke schůzce už v úterý vyjádřil na síti X. Na jeho kritiku Orbán reagoval slovy, že „není na americkém velvyslanci, aby určoval maďarskou zahraniční politiku“.

Maďarsko je členem Evropské unie i NATO a schválilo všechny unijní sankce zavedené proti Moskvě. Budapešť se ale některá opatření snaží zmírnit a vůči Rusku zastává smířlivější postoj, poznamenává AFP.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Vášnivý fotbalista a amatérský herec. Těchto 7 věcí jste zaručeně o Viktoru Orbánovi nevěděli  - Videohub
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 21. října 2023 16:33 )

bullshit ( 21. října 2023 12:04 )

..a radit jim bude jako šedá eminence Ovar z bungalovu

sekebo ( 20. října 2023 17:46 )

Tam už chyběl jenom Kim čong un a Fíco, který se nechal slyšet, že ho nepřítomnost u těchto "Velikánů" strašně mrzí. Tak třeba v Kremlu mu to Putler vynahradí.

mirek Rydlo ( 19. října 2023 23:50 )

Příští rok k němu přibude Fico,napřezrok Babiš,za přiblížení sluníčkářů.
RVHP...

Zobrazit celou diskusi