Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lavrov u diktátora Kima. Děkoval za podporu války na Ukrajině a zmínil „společného nepřítele“

Autor: ČTK - 
19. října 2023
12:38

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v Pchjongjangu poděkoval KLDR za podporu ruské války na Ukrajině a zároveň slíbil plnou podporu severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi. S odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí to dnes napsala agentura Reuters. S Kimem se Lavrov také v severokorejské metropoli sešel k asi hodinovému rozhovoru.

Lavrov přicestoval ve středu do Pchjongjangu na dvoudenní jednání, které je vnímáno i jako snaha připravit návštěvu šéfa Kremlu Vladimira Putina v komunistické zemi. Na středeční recepci uvedl, že si Moskva „hluboce váží neochvějné a zásadové podpory“ Pchjongjangu pro „zvláštní vojenskou operaci“, jak Rusko válce na Ukrajině říká. Zároveň ujistil Severní Koreu o tom, že Rusko také zcela podporuje snahy KLDR „na zvolené cestě rozvoje“.

Rusko v poslední době podniká kroky ke sbližování s politicky izolovanou diktaturou. Severokorejský vůdce Kim Čong-un minulý měsíc navštívil Rusko a setkal se s prezidentem Putinem či s ministrem obrany Sergejem Šojguem. Lavrov svému severokorejskému kolegovi Čche Son-huimu v Pchjongjangu řekl, že „po summitu (Putina a Kima) dosáhly vzájemné vztahy obou zemí kvalitativně nové, strategické úrovně“.

Společný nepřítel

Ruský ministr zahraničí rovněž při rozhovorech se severokorejskými politiky kritizoval „nebezpečnou vojenskou politiku“ Spojených států, Japonska a Jižní Koreje vůči KLDR. „Jako naši severokorejští přátelé jsme hluboce znepokojeni stupňováním vojenských aktivit USA, Japonska a Jižní Koreje v regionu a politikou Washingtonu... Nesouhlasíme s tímto nebezpečným přístupem,“ řekl Lavrov novinářům.

Po sérii severokorejských raketových testů v letošním roce Soul posílil své spojenectví s USA. Na víkend je podle médií v blízkosti Korejského poloostrova plánováno rozsáhlé americko-jihokorejsko-japonské letecké cvičení.

Západ se obává, že Rusko by mohlo KLDR poskytnout své raketové technologie. Severní Korea podle americké vlády již dodala Rusku více než 1000 kontejnerů s vojenským vybavením a municí, které může Moskva využít ve válce na Ukrajině. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov k tomu ale v úterý řekl, že tvrzení Západu nejsou podložena důkazy.

Zatímco Moskva čelí sankcím v souvislosti s loni zahájenou ruskou invazí na Ukrajinu, na Severní Koreu uvalila Rada bezpečnosti OSN opakovaně sankce kvůli jejím programům vývoje jaderných zbraní a balistických raket. Rusko jako stálý člen RB OSN sankce vůči KLDR v minulosti podpořilo.

Video  Propaganda z KLDR: Dokument detailně líčí a opěvuje návštěvu Kima u Putina.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa