Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Summit EU: Hamás vzal 222 rukojmích z Izraele, za rukojmí má i obyvatele Gazy, zní v Bruselu

Aktualizováno -
26. října 2023
19:34
Autor: ČTK, lig - 
26. října 2023
17:18

Několik lídrů členských zemí Evropské unie dnes při příchodu na summit sedmadvacítky vyzývalo k vytvoření podmínek pro rozšíření humanitární pomoci obyvatelům Pásma Gazy. Zaznívaly i výzvy k vyhlášení příměří, zatímco se Izrael připravuje na invazi s cílem zničit palestinské radikální hnutí Hamás. Podle pracovní verze závěrečného prohlášení by summit nakonec mohl vyzvat k „humanitárním přestávkám“ v konfliktu.

„Je mi úplně jedno, jak to nazveme,“ citoval web Politico lucemburského premiéra Xaviera Bettela. Podle něj je důležité zvážit veškeré iniciativy, které umožní distribuci humanitární pomoci dvěma milionům obyvatel Pásma Gazy.

Členské státy podle všeho do poslední chvíle připravují společné stanovisko k nové válce Hamásu s Izraelem, přičemž nejožehavějším bodem je mnohými vládami prosazovaná výzva k pozastavení bojů. V pracovních verzích závěrů summitu se objevily výrazy „humanitární přestávka“ a následně „humanitární koridory a přestávky“, někteří lídři také mluví o příměří nebo „humanitárních oknech“.

Zároveň by měli unijní lídři podobně jako 15. října deklarovat, že Izrael má právo na sebeobranu, což je bod požadovaný českým premiérem Petrem Fialou, který ve středu židovský stát navštívil. Toto prohlášení ale zřejmě bude spojené s výzvou k dodržování mezinárodního práva. „Civilisté musí být vždy a všude chráněni,“ uvedl dnes šéf Evropské rady Charles Michel.

Mezi ty, kdo před jednáním v Bruselu podpořili posílání humanitární pomoci Palestincům, se zařadili také maďarský premiér Viktor Orbán nebo německý kancléř Olaf Scholz.

Scholz dodal, že nepochybuje o tom, že se izraelská armáda bude držet humanitárních zásad. Civilní obyvatelé Pásma Gazy jsou podle něj „také oběti Hamásu“.

Podobně situaci komentoval belgický premiér Alexander De Croo. „Hamás má dnes dva druhy rukojmích: 222 rukojmích z Izraele, také ale berou jako rukojmí obyvatelstvo Gazy,“ uvedl podle agentury Reuters.

Izrael po 7. říjnu, kdy bojovníci Hamásu pronikli na jeho území a masakrovali civilisty, zahájil masivní bombardování a zpřísnil blokádu Pásma Gazy, kde lidem chybí základní potřeby jako voda, benzin nebo zdravotnický materiál. O víkendu se do hustě osídlené pobřežní oblasti dostaly první kamiony s humanitární pomocí od eskalace konfliktu, podle činitelů EU i OSN je však třeba tyto snahy výrazně vystupňovat.

Co přesně si unijní lídři pod chystanou výzvou k pozastavení bojů představují, zatím není jasné. Český premiér Fiala v této souvislosti před odletem do Bruselu uvedl, že při posílání humanitární pomoci do Pásma Gazy je nutné mít naprostou jistotu, že unijní prostředky nebudou podporovat terorismus.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Fiala o Izraeli i migrantech  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi