Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velká zpráva českých špionů: Největší hrozbou pro Česko je Rusko, roste aktivita hackerů

Autor: ČTK - 
26. října 2023
10:52

Loňská ruská vojenská invaze na Ukrajinu měla dopady na většinu záležitostí, kterým se věnuje Bezpečnostní informační služba (BIS). Kontrarozvědka ve své dnes zveřejněné výroční zprávě za rok 2022 označila Rusko za největší hrozbu pro bezpečnost České republiky, Čína pak podle BIS představuje hrozbu komplexní. I přes masivní migrační vlnu z Ukrajiny se podle tajné služby nezhoršila bezpečnostní situace v Česku, mezi migranty BIS neodhalila žádného islamistického radikála a úroveň hrozby terorismu zůstala nízká. Podle výroční zprávy loni stagnovala aktivita extremistů v Česku, dezinformátoři se pak vrátili od covidu-19 ke svým původním proruským tématům.

V souvislosti s Ruskem označuje BIS za pozitivní další loňskou redukci „přebujelé“ ruské diplomatické mise v Česku. V ní byli i lidé napojení na ruské zpravodajské služby, kteří využívali své oficiální pozice k zakrytí špionážní činnosti. V souvislosti s tím však stoupá riziko vedení nepřátelských aktivit s využitím nediplomatického krytí, uvádí BIS.

Ruští zpravodajcí podle BIS nyní musí častěji operovat v zemích mimo EU a soustřeďují se také na aktivity ruské opozice v zahraničí. BIS loni mimo jiné získala informace o aktivitách člověka podezřelého z vazeb na ruskou vojenskou zpravodajskou službu GRU, který podle kontrarozvědky pobýval v ČR a s novinářským krytím se pohyboval na akcích spojených s účastí prominentních zástupců ruské opozice.

Čínští špioni pokračovali loni v budování kontaktů s politickými představiteli v Česku napříč politickým spektrem. Zaměřují se na ovlivňování veřejného mínění s cílem budovat pozitivní obraz Číny. Číňané se i nadále soustřeďují na české akademiky, BIS opakovaně označuje za obzvlášť rizikové výjezdy akademiků do Číny. Tamní zpravodajské služby totiž preferují navázání kontaktu na čínském území.

Ruská kyberšpionáž v ČR podle BIS loni mírně poklesla. Kontrarozvědka to vysvětluje tím, že část ruských kapacit byla vázána na Ukrajině. Narostla však činnost tzv. hacktivistických skupin, které se prostřednictvím útoků na instituce i firmy mstily za českou podporu Ukrajině. V Česku se podařilo krátkodobě napadnout několik e-mailových schránek na oficiální doméně státní instituce, které pak sloužily k rozesílaní dalších škodlivých zpráv.

Invaze Ruska na Ukrajinu zvýšila i čínský zájem o situaci v Evropě, podle BIS to vedlo k intenzivnější čínské kybernetické špionáži. V Česku se útoky uskutečnily v několika vlnách a postupem času byly sofistikovanější a někdy cílily až na konkrétní jednotlivce. Atraktivitu České republiky pro čínské kyberútoky loni zvýšilo i její předsednictví Evropské unii.

BIS přes migrační vlnu z Ukrajiny nezaznamenala loni zhoršení bezpečnostní situace. „Případy, kdy s uprchlíky překračují hranice jednoznačně rizikové osoby s vazbou na takzvaný Islámský stát apod., jsou ojedinělé,“ píše BIS. Úroveň hrozby islamistického terorismu zůstala nízká, mezi uprchlíky z Ukrajiny neodhalila kontrarozvědka žádného islamistického radikála.

Změna u dezinformátorů

Česká dezinformační scéna se podle BIS po zahájení ruské invaze od tématu covidu-19 vrátila k podpoře ruských aktivit, na které se v minulosti zformovala.

Kontrarozvědka se ve zprávě také šířeji věnuje obsahu, který vytváří umělá inteligence. Rozvoj takzvaných syntetických médií podle ní může v budoucnu dovolit zpochybňovat reálné události, prohlášení či důkazy.

Video  Koudelka: Ruský agent v Česku zneužíval osobnosti, podplácel a šířil lži.  - Poslanecká sněmovna
Video se připravuje ...

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

Zobrazit celý online

Uživatel_5541614 ( 27. října 2023 07:36 )

Tenhle pán nás má ohlídat??? Potěžpánbůh

Bispartanadohlavy ( 27. října 2023 07:19 )

Čučkaři

kokott ( 27. října 2023 00:17 )

Největší hrozbou pro Česko je BIS a CIA a jejich umělé vyrábění nepřátel. Rusko a Čína odmítají zhodnocovat američanům jejich nekryté dolary a proto je tolik nenávisti.Konec parazitního života američanů na zbytku světa se neodvratně blíží budou muset se naučit žít jen ze své práce.

Igor Hanák ( 26. října 2023 22:23 )

Tenhle neschopný čučkař z BIS-ky prolezlé bývalými estebáky má vzácnou vlastnost sám sebe zesměšňovat. To je na metál od vkr rozvědčíka Pávka.

lucie13 ( 26. října 2023 22:12 )

Zobrazit celou diskusi