Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Česká diplomatka: Obcházení sankcí proti Putinovu Rusku je bolehlav, dodávky probíhají dál

Autor: amb, swp - 
18. září 2023
05:00

Česká diplomatka Veronika Stromšíková působila i v Haagu, nyní vede v Černínském paláci odbor kontrolních politik. „Velkým tématem letošního roku je pak obcházení protiruských sankcí, bolehlav pro EU i USA, který prostě nemá jednoduché řešení, byť bychom si to všichni přáli. Dodávky přes třetí země, které se k protiruským sankcím z politických důvodů nepřipojily, snadno a jednorázově zarazit nelze," řekla mimo jiné Blesk Zprávám.

Řídíte odbor kontrolních politik na ministerstvu zahraničních věcí, který zodpovídá mimo jiné za oblast vývozu vojenského materiálu. Jak se tato oblast za dobu vašeho působení změnila?

Já především navazuji na dobrou práci všech svých předchůdců, protože na Odboru kontrolních politik pracuji teprve od loňského srpna, po návratu z působení při Organizaci pro zákaz chemických zbraní v Haagu. Zdědila jsem kvalitní systém kontroly. Všechny složky státní správy, my na ministerstvu zahraničí, Licenční správa, celníci, Ministerstvo obrany, FAÚ, ale i zpravodajské služby táhnou za jeden provaz. Nechceme zbytečně bránit obchodům našich podnikatelů, ale zároveň musíme udržet civilizovanou míru dozoru nad tím, kdo, co a kam vyváží jako citlivý materiál.

Můj tým se podílí i na kontrole vývozu zboží a technologií, které se dají uplatnit v oblasti civilní i vojenské. Musím říci, že právě tahle oblast je v poslední době skoro větší výzva než zbraně, u nichž je alespoň každému předem jasné, čemu slouží. Naopak je často komplikované posoudit riziko vývozu například elektronového mikroskopu do Číny, která provedla takzvanou vojensko-civilní fúzi. Je takřka nemožné rozlišit, zda bude takový sofistikovaný český výrobek zapojen do civilní nebo vojenské výroby či výzkumu. Přičemž to druhé je pro naše bezpečnostní zájmy problém. Nejsme v tom ale sami, se stejnými otázkami se potýkají všichni naši kolegové v EU. S rozvojem přelomových technologií, jako je umělá inteligence, velká data či kvantové technologie, nás to bude zaměstnávat stále více, protože jejich přenos se těžko kontroluje. Zároveň mohou dát našim strategickým rivalům velkou konkurenční výhodu.

Velkým tématem letošního roku je pak obcházení protiruských sankcí, bolehlav pro EU i USA, který prostě nemá jednoduché řešení, byť bychom si to všichni přáli. Dodávky přes třetí země, které se k protiruským sankcím z politických důvodů nepřipojily, snadno a jednorázově zarazit nelze. Zároveň děláme maximum v mezích zákona – některá trestní řízení v oblasti obcházení sankcí se již rozbíhají. Jsem ráda, že i MZV v tom hraje důležitou roli, například formou fyzických kontrol prováděných našimi ambasádami v místech, kam mělo zboží dle exportní dokumentace doputovat. Když ho tam nenajdeme, příslušné orgány vědí, kolik uhodilo, a mohou konat.

Jak válka ovlivnila vývoz zbraní z České republiky?

Ruská agrese na Ukrajině ovlivnila vývozy zbraní z ČR naprosto zásadně. Naše vláda stanovila vojenskou pomoc Ukrajině jako svoji jednoznačnou prioritu a my jsme se tomu operativně a rádi přizpůsobili. V prvních týdnech a měsících po invazi kolegové z našeho týmu, stejně jako kolegové z Ministerstva obrany a Licenční správy, nehleděli na večery ani víkendy. Jen proto, aby se vývozy materiálu na Ukrajinu daly vyřídit někdy i během několika hodin. V rámci EU jsme byli vyloženě průkopníci.

Zdůrazňuji přitom, že ani v těchto kritických týdnech jsme nerezignovali na kontrolu dokumentace a dalších náležitostí. Nikdy to nebyly divoké, nikým neregulované vývozy, jak se Rusové snaží nám podsouvat. Podobné nasazení prokázaly české firmy. Viděli jsme a nadále vidíme, že kromě pragmatického zájmu vydělat v rekordně krátké době solidní peníze existuje i opravdová vůle spojit síly se státní správou a Ukrajině pomoci. Nejsme naivní, takže víme, že to není ze strany firem žádná charita. Ale spatřuji u nich základní porozumění faktu, že doba je dramatická a na Ukrajině se bojuje i za nás. Doufám, že vygenerované prostředky čeští zbrojaři využijí k investicím do dalšího rozvoje, takže z toho náš obranný průmysl vzejde jako silnější a modernější, což poslouží nám i NATO. Zatím to vypadá, že k tomu směřujeme.

Ne všechny vojenské vývozy se ale točí kolem Ukrajiny. Rok 2022 byl pro české exportéry úspěšný napříč všemi kontinenty a se škálou výrobků zahrnujících klasické ruční zbraně, náboje, ale i těžkou techniku, pasivní sledovací systémy či cvičné letouny. Některá teritoria, zvlášť pokud jsou pod mezinárodními sankcemi, přesto zůstávají pro export těžko schůdná nebo úplně vyloučená. Kromě Ruska či Běloruska jsou to země jako KLDR, Sýrie, Írán, Súdán a několik dalších. A do některých destinací lze vyvézt jen materiál určitého typu, zejména materiál nesmrtící – helmy a vesty. Případně provést výcvik ozbrojených sil, například pilotů.

Jsou v diplomacii jinak vnímáni muži a ženy?

Především musím podotknout, že pokud přijdete na mezinárodní jednání jako diplomat, tak to každý vnímá tak, že když mluvíte, stojí za vámi váš stát jako celek. Takže nějaká přezíravost je vlastně nemyslitelná, a to z jakéhokoliv důvodu. Musíme se všichni respektovat, protože každý z nás přichází do diplomatického ringu s mandátem své vlády, který naplňuje. Je to také dost hierarchické společenství, takže když už, tak více záleží na tom, jakou má kdo diplomatickou hodnost než na tom, jakého je zrovna pohlaví. V evropských či západních diplomatických službách už je to dnes hodně genderově promíchané.

A naopak u zemí mimo západní prostor jasně vidíte, že diplomati, muži stejně jako ženy, jsou ponejvíce synové a dcery z dobrých, ba velmi dobrých rodin, kteří jsou vychováni pro elitní funkce a službu. Takže i když je tam žen početně méně, nad rozdíly mezi pohlavími převažuje stavovský status.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Na co jste zatím za svou kariéru opravdu pyšná?

Radost mi dělalo mé působení v OPCW v Haagu, kde jsem si mohla vyzkoušet, jak mi to půjde v kolektivu mnoha národností, kde jsem v mezinárodním Sekretariátu začínala jen sama za sebe, od nuly. A když jsem byla za svoji práci respektovaná a nějaký můj výkon byl oceněn takovou tou pochvalou, o níž víte, že není zdvořilostní, měla jsem dobrý pocit, že Češi skórují, že nejsme žádná ořezávátka.

Hodně pyšná na svou práci jsem ale i dnes, kdy spolu s kolegy alespoň svou malou troškou přispíváme k tomu, že se Ukrajinci mohou bránit hnusné ruské agresi zbraněmi od nás. Jsme teoreticky „jen úředníci“, ale většina z nás tomu dává mnohem víc než 8 hodin vlažného papírování a padla. A vědomí, že tentokrát naše země jednoznačně stojí na správné straně historie, je pro nás ohromně motivující.

Video se připravuje ...
Další videa