Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kupka o nařízení Euro 7: Zachováme dostupná auta. A emisní limity zřejmě nezpřísní

Autor: ČTK, swp - 
18. září 2023
11:28

Návrh nového emisního nařízení Euro 7 v současné kompromisní podobě zřejmě nebude znamenat zpřísnění emisních limitů pro osobní i nákladní auta oproti stávající normě Euro 6. Stále je nutné zajistit limity termínů pro přijetí souvisejících předpisů v rámci EU. Příští pondělí, 25. září, má o návrhu jednat Rada ministrů EU odpovědných za konkurenceschopnost. Novinářům to dnes řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Podle výkonného ředitele Sdružení automobilového průmyslu Zdeňka Petzla jsou nadále v návrhu kritické termíny vstupu normy v platnost. Původní návrh Evropské komise počítá s přijetím opatřením v polovině roku 2025 pro osobní a užitkové vozy a v polovině roku 2027 pro nákladní auta, což označil za nereálné. Za příliš krátké období ale považuje i stávající kompromisní návrh zavést opatření 24 měsíců od vstupu normy v platnost u nových osobních modelů a 36 měsíců u stávajících modelů. U nákladních aut to má být 48 měsíců, respektive 60 měsíců.

„Naším cílem je zachovat dostupná auta pro veřejnost v celé EU a zároveň udržení konkurenceschopnosti evropského auto průmyslu,“ uvedl Kupka.

Podle europoslance a zpravodaje návrhu Alexandra Vondry (ODS) je v současnosti návrh v klíčové fázi vyjednávání v Evropském parlamentu. Ve výborech se bude návrh projednávat ve čtvrtek 12. října a na plenární zasedání by se měl dostat v první polovině listopadu. „Snahou je, aby následný trialog moderovalo ještě španělské předsednictví, které je automobilovému průmyslu více nakloněno, a celé to bylo uzavřeno před nástupem Belgie, která moc autoprůmyslu nemá,“ podotkl.

Česko, které je kvůli velkému významu automobilového průmyslu jednou ze zemí, která změny návrhu iniciuje od jeho předložení Evropskou komisí, prosazuje spolu s dalšími členskými státy i další změny, které se týkají například procesu emisního testování vozidel nebo používání palubního monitorování emisí.

EU již dříve rozhodla o ukončení výroby aut se spalovacím motorem v roce 2035. Automobilky v této souvislosti považují přijetí normy Euro 7 za kontraproduktivní. Bude podle nich znamenat zbytečné investice vedle těch, které již vynakládají do elektromobility. Efekt Euro 7 na životní prostředí navíc považují za sporný vzhledem k nedostatečné obnově vozidlového parku a velkému množství méně ekologických vozů na silnicích.

gabreta ( 19. září 2023 12:26 )

Nejhorší je, že o takových věcech rozhodují lidi, co jezdí na zadních sedadlech limuzín a o konstrukci a vývoji aut, nemají potuchy!!

Uživatel_5675372 ( 18. září 2023 18:33 )

Urazit tomu šmejdovi pazoury. Kdy se omluví a zaplatí let do Koreje, kde udělal mezinárodní ostudu?

nespokojeny ( 18. září 2023 12:06 )

Všichni ministři gestikulují stejně jako premiér.
Tak to má být...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa