Dopřát mazlíčkovi život jako v bavlnce není nic levného. Zatímco ale s pravidelnými platbami majitel čtyřnohého miláčka počítá, akutní zdravotní problémy dokážou udělat pořádnou díru v peněžence. A pokud se přihodí na zahraniční dovolené, může se snadno z díry stát tunel. Proto se ještě před cestou vyplatí zvážit pojištění.

„Lidé, kteří vyráží na dovolenou se svým mazlíčkem, mají v zásadě dvě možnosti. Pojistit si zvíře jen na dobu dovolené, nebo mít zvíře pojištěné celoročně a to v rámci celé Evropy,“ vysvětluje Jan Marek, mluvčí Generali České pojišťovny. V prvním případě jde o připojištění veterinární péče, které je možné uzavřít v rámci cestovního pojištění. „Tam jsou kryty náklady na veterinární ošetření spojené s akutním úrazem nebo onemocněním,“ uvádí Marek.

Rada: Schovejte si důkazy a účty

V případě řešení pojistné události je nutné mít lékařskou zprávu a účet z veterinární kliniky. „Vhodné je také celou situaci – pokud to jenom trochu jde – zdokumentovat,“ doporučuje Marek.

Nezapomeňte na pas, čip a očkování

Pokud se chystáte na dovolenou se čtyřnohým společníkem, počítejte s nezbytnými administrativními povinnostmi.

Unie chce pas

Pro cestování se psem nebo kočkou v rámci Evropské unie potřebujete tzv. pas zvířete. Ten vám vystaví veterinář, který je schválený a registrovaný pro vydávání pasů krajskou veterinární správou. Počítejte s tím, že v pasu musí být uveden i lidský doprovod zvířete – a pokud nejde o majitele zvířete, bude potřebovat jeho písemné zmocnění.

Potřebujete mikročip

Mazlíček by měl mít pod kůží mikročip. I když platí určitá výjimka pro zvířata s čitelným tetováním prokazatelně provedeným před 3. červencem 2011, je mikročip jistější varianta. Vaše zvíře ho bude muset mít ještě před vydáním pasu.

Očkování proti vzteklině

Ať vyrazíte kamkoliv, měl by mít pes, kočka nebo fretka, jakmile jsou starší 12 týdnů, platné očkování proti vzteklině. Na cestu se přitom můžete vydat nejdříve za 21 dní po jeho provedení nebo po přeočkování.

Další ošetření

Některé země podmiňují vstup psa i dalším ošetřením zaznamenaným v pasu; například Velká Británie, Irsko, Malta a Finsko vyžadují ošetření proti echinokokům (neboli odčervení), a to 120 až 24 hodin před vstupem na území těchto států.

Myslete na nemoci, úrazy i průšvihy

Před úrazem nebo nemocí během zahraniční dovolené ochrání mazlíčka připojištění v rámci vašeho cestovního pojištění. „Základem každého pojištění zvířete je »pojištění veterinární péče«, které zahrnuje především náklady na léčbu spojenou s úrazem nebo onemocněním,“ radí specialistka na pojištění Irena Jakubová z FinGO.cz.

Vyplatí se myslet i na možnost, že zvíře způsobí nějakou škodu (něco zničí, někoho pokouše nebo vběhnutím do silnice způsobí dopravní nehodu). S náhradou škody pomůže pojištění odpovědnosti za zvíře. To je většinou součástí pojištění odpovědnosti v běžném životě, u některých pojišťoven lze ale sjednat i jako připojištění cestovního pojištění.

Kolik stojí připojištění

Pojišťovny mají různá pravidla pro připojištění zvířat. Vždy se ale vyplatí ptát: 

  • jak vysoká je spoluúčast
  • jaké jsou výluky z pojištění (například chronická onemocnění)
  • jak vysoký je limit plnění

Fotogalerie
7 fotografií