Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kupka k Babišově výstupu ve Sněmovně: Snižuje úroveň české politiky

Autor: DVL - 
10. září 2023
13:07

V dnešní Partii Terezie Tománkové došla řeč i na vystoupení Andreje Babiše z tohoto týdne, kdy ve Sněmovně mnohokrát mluvil o nové totalitě. Poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník Babiše obhajoval, podle něj šel projev předsedovi hnutí ze srdce. To ministr dopravy Martin Kupka (ODS) nešetřil kritikou a o Babišovi se vyjádřil takto: „To je člověk, který snižuje úroveň české politiky i parlamentní diskuze, říkalo se na úroveň čtvrté cenové hospody.“

Sněmovna v tomto týdnu projednávala konsolidační balíček, kdy proběhlo mnoho řečnění a silných emocí. V centru dění byl předseda hnutí ANO a poslanec Andrej Babiš, který mnohokrát mluvil o nové totalitě a ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) označil za „nulu“ a „parazita“ poté, co se ohradil proti výroku předsedy hnutí ohledně označení současné vlády jako nové totality.

Na dotaz, jaký je jeho názor na označení Dvořáka jako „nuly“ a „parazita“, odpověděl poslanec Martin Kolovratník (ANO) následovně: „Dobře a slova jako bezpečnostní riziko? Jestliže tady pan Bartošek, místopředseda Sněmovny, jeden z nejvyšších ústavních činitelů, osočí Andreje Babiše, že je bezpečnostní hrozba, to je pro mě úplně za hranou a já tady vyzývám pana Bartošku, jestli je chlap, ať se omluví za tahle slova.“

Nemyslí si, že by se měl omlouvat Andrej Babiš. „Naopak – cítím, že by se měli omlouvat pánové jako Dvořák a Bartoška,“ podotkl poslanec.

„Úroveň čtvrté cenové hospody“

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) byl dotázán, co si myslí o vyjádřeních místopředsedy dolní komory Jana Bartoška (KDU-ČSL) o tom, že Babiš představuje bezpečností riziko. „Podívejte se znovu na ten záznam toho, co Andrej Babiš říká a jak to říká. Pro mě Andrej Babiš není téma. Máme důležité věci, které Česká republika musí řešit. Nicméně to vystoupení mluví samo za sebe. To je člověk, který snižuje úroveň české politiky i parlamentní diskuze, říkalo se na úroveň čtvrté cenové hospody. To já vím, jak vypadají debaty v hospodách, a tohle je horší, protože tohle je na cti utrhání, zbytečné nadávání. Byl to slovní salát, kdy ten šestihodinový projev často poztrácel hlavu a patu. Jeho přepisy – jimi se čtenáři a i vaši voliči baví, protože to opravdu často vůbec nedává smysl,“ okomentoval Babišův projev Kupka.

„Podíváte-li se na to, tak je nepochybně Andrej Babiš rizikem pro nejen kvalitu diskuze, kterou vedeme jako politici, ale je nepochybně rizikem pro to, jak se má Česká republika dál vyvíjet,“ pokračoval Kupka a následně se obrátil na Kolovratníka: „Divím se, že ho obhajujete, byl jsem mnohokrát svědkem toho, kdy podrobil podobné zdrcující kritice vás.“

„Tohle nemůže nikdo kritizovat"

Podle Kolovratníka emoce k Babišovi zkrátka patří. „Ten projev šel Babišovi ze srdce, projev se mi líbil a to k němu zkrátka patří. A přeci tohle nemůže nikdo kritizovat. Vzpomeňme si na vystoupení pánů Paroubka, Ratha i Kalouska ve sněmovně, tento týden se podle mého názoru zase tolik nelišil,“ namítal Kolovratník.

„Co Andrej Babiš chtěl tou novou totalitou naznačit – podívejte se na léto, na kauzy Dozimetr, na druhou kauzu paní kolegyně primátorky z Brna,“ pokračoval Kolovratník a při zmínce o ODS ukázal na Kupku.

Video  Hádky ve Sněmovně: Babiš nazval ministra parazitem, Rakušan zmínil morální striptýz  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Jaroslav Vašíček ( 26. září 2023 21:05 )

Pánové jste chudáci a ubožáci,když nedovedete slušně debatovat i když máte jiný názor. To svědčí o vaší úrovn.Ještě,že jste se nedostali do politiky!!

Jaroslav Vašíček ( 26. září 2023 20:56 )

Plně s panem Kupkou souhlasím. Vy pane Franto lampasi, vy nejste slušný člověk?Je na vás vidět,že se rád schováváte za anonymitu.Rád bych s vámi mluvil z očí do očí,ale to by vám asi nevyhovalo,že?

jajas ( 12. září 2023 10:21 )

Navrhuješ pruhované obličeje....takže pokud toto nevidíš jako cejch, tak je to "velký špatný"... Ale s tou současnou vládou také nesouhlasím, takže aspoň v tom se shodneme.

pindal ( 11. září 2023 19:45 )

Pan Kupka chtěl říct,že snižuje úroveň vlády,to se dá pochopit.Jak se to krásně poslouchá,pane ministře a k tomu ty prachy a Babiš jim říká nuly.To by dožralo každýho.

jajas ( 11. září 2023 09:17 )

U Kupky jsem měl a stále mám pocit, že mluví jen proto, ře se především rád poslouchá....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa