Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Velvyslanec Matula pro Blesk o životě v Kyjevě: Ukrajinci jsou Česku vděční, vzkazuje

Video se připravuje ...
Autor: jch, pah - 
31. srpna 2023
05:00

Sedm let byl velvyslancem na Ukrajině, předtím působil na Moskevské ambasádě více než 9 let. Končící český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula promluvil v pořadu Epicentrum o prvních momentech invaze, fungování ambasády během válečného konfliktu i životě v hlavním městě za zvuku protileteckých poplachů a sirén. Jak vnímají Ukrajinci Česko? A jak ovlivnil vývoj války fungování ambasády?

Datum 24. února 2022 si pamatují na Ukrajině velmi dobře. „My jsme se samozřejmě na krizové situace připravovali, ale v tu chvíli bylo jasné, že bude potřeba konat velmi rychle,“ popsal situaci v první den invaze velvyslanec Radek Matula. Rozhodnutí podle něj padlo do několika minut, tedy celková evakuace velvyslanectví. „Byla to strastiplná cesta, prvních 100 kilometrů jsme jeli asi 10 hodin, všechno bylo ucpané.“

Ambasáda nakonec zůstala evakuovaná tři měsíce a fungovala na dálku. „My jsme samozřejmě chtěli a museli pokračovat v plnění úkolů, které před ambasádou stály. Dělali jsme to na dálku a hledali jsme cestičky, jak to zařídit, i když nejsme na místě,“ vysvětlil Matula.

Radek Matula navíc přes 9 let působil i na ambasádě v Moskvě. „Myslel jsem si, že znám Rusko a obecně tu mentalitu, myslel jsem si, že vím, co od Ruska očekávat,“ popsal Matula. I on byl ale šokován rozměrem invaze. „Když jsem si to poskládal, tak mi z toho došlo, že to nedává logiku, aby útočili na Kyjev.“

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Útoky na infrastrukturu

Rusové nepolevují v útocích nejen na vojenské objekty, ale i na energetickou infrastrukturu a civilní cíle. Velvyslanec na Ukrajině Matula v tom vidí snahu Ruska dostat obyvatelstvo Ukrajiny pod tlak. „Rusko se snaží těmi útoky ukrajinské obyvatelstvo dostat do situace, kdy si řeknou: Už toho máme dost, už se to nedá vydržet a začnou sami tlačit na ukrajinské vedení,“ řekl velvyslanec. Cílem této snahy je podle Matuly donutit Ukrajince, aby ukončili válku za cenu kompromisů, například územní celistvosti.

To se Rusku ale nedaří. Čím více se Rusko snaží demoralizovat Ukrajince útoky na civilní cíle, tím silnější je odhodlání vydržet. „Mám pocit, že o to víc jsou Ukrajinci odhodlaní vydržet a nepodlehnout tomu teroristickému nátlaku,“ popisuje náladu na Ukrajině Matula. V současnosti nevidí možnost mírových jednání jako reálnou, požadavky obou stran jsou podle Matuly totiž úplně protikladné.

Jak vidí Ukrajinci Česko

Ukrajinci měli k Čechům vždy pozitivní vztah, naví Česká republika patří k zemím, které Ukrajině pomáhají nejvíce. „Ukrajinci všechno vnímali, co pro ně děláme. Velmi, velmi oceňují to, že jsme se postarali, že jsme přijali obrovské množství ukrajinských běženců, především ženy, děti a starší lidi,“ popsal Matula, proč má Česko na Ukrajině tak dobré jméno. „Myslím, že Ukrajinci nám to nikdy, nikdy nezapomenou.“ V osobních rozhovorech se mu svěřují sami Ukrajinci, kteří na Ukrajině zůstali. Děkují mu, potažmo celému Česku, že se postaralo o jejich děti a ženy, že se jim lépe bojuje. „Podporujeme je ve snaze přiblížit se Evropské unii a NATO, to si myslím, že je také velmi důležitý aspekt našich vztahů,“ dodal Matula.

trintin ( 31. srpna 2023 17:49 )

Ukrajinci jsou Česku vděční?? To se dá pochopit, přece jsme ani jednoho v roce 1968 nezastřelili?

Jirik-ta ( 31. srpna 2023 09:46 )

no ukrajině asi těžko budou vděční Jediný správný ukrajinec byl Bandera

Jirik-ta ( 31. srpna 2023 09:44 )

Jirik-ta ( 31. srpna 2023 09:44 )

Šest let od zvratu na Ukrajině. Události na Majdanu den za dnem (30. 11. 2019 9:28)
http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/sest-let-od-zvratu-na-ukrajine-udalosti-na-majdanu-den-za-dnem-83663

msml20 ( 31. srpna 2023 07:22 )

Opravdu? A co jiného byste měl pane velvyslanče říkat? Za řeči vás platí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa